La început de iunie, adică la șase luni de la intrarea în vigoare a unor modificări de cote de TVA prevăzute de OG 16/2022, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) venea cu câteva clarificări importante pentru domeniul HoReCa, oferite în cadrul unui răspuns la o solicitare a Camerei Consultanților Fiscali (CCF), însă acestea nu răspundeau la toate nelămuririle din practică. CCF a solicitat ANAF lămuriri suplimentare în ceea ce privește limonada și unele produse eco, montane sau tradiționale, iar noile clarificări au fost trimise CCF acum câteva zile: Citește articolul
A trecut deja puțin peste o lună de când e în vigoare noua obligație a restaurantelor, fast-food-urilor, berăriilor, ceainăriilor, organizatorilor de evenimente ce servesc mâncare sau unităților de catering să informeze consumatorii cu privire la ce conțin preparatele pe care le servesc. Pentru ca operatorii economici vizați să aplice cât mai corect noile norme, avem acum și un ghid orientativ. Printre altele, ghidul arată, de exemplu, că informațiile detaliate trebuie să se regăsească inclusiv pe panourile unităților de tip „drive-thru” sau cele afișate de fast-food-urile ce servesc mâncare la pachet. Citește articolul
După ce fiscalizarea bacșișului a devenit obligatorie în ianuarie 2023, am urmărit în restaurantele din București cum se aplică efectiv, în practică, regulile date de Parlament. Chiar dacă în majoritatea situațiilor lucrurile arătau bine „pe hârtie”, nu pot spune același lucru despre cum arătau în practică. Citește articolul
Mâine intră în vigoare o nouă obligație de informare ce vizează unitățile de alimentație publică, indiferent că vorbim de cele ce servesc mâncare fizic sau de cele care onorează (și) comenzi online. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) obligă acești operatori economici să le arate consumatorilor ce intră în preparatul sau produsul servit, adică ingrediente, aditivi, dar și care sunt valorile nutriționale ale produselor/preparatelor. Ca să faciliteze cât de cât aplicarea acestei noi măsuri, ANPC a venit anul trecut și cu explicații și exemple. Totodată, am căutat să vedem care e sancțiunea pe care o pot primi cei care nu vor respecta obligația de informare. Citește articolul
Din ianuarie 2023, bacșișul trebuie trecut pe bonul fiscal și apoi impozitat înainte să ajungă efectiv în buzunarele salariaților, așa cum s-a stabilit prin Legea bacșișului. Impozitul este datorat de salariați, însă acesta este declarat și plătit lunar direct de angajator. Deși salariații nu pot fi amendați dacă evită impozitarea, aceștia riscă să aibă probleme mult mai mari, motiv pentru care explicăm azi succint punctele-cheie ale noii legi. Citește articolul
Din 1 ianuarie 2023, fiscalizarea bacșișului a devenit obligatorie pentru localurile din România. Însă, la fel ca alte măsuri date pe repede-nainte, nici aceasta nu duce lipsă de neclarități în practică. Prin urmare, în acest articol am adunat la un loc principalele aspecte relevante prevăzute de Legea bacșișului, dar și opiniile specialiștilor și ale autorităților legate de aplicarea sa. Citește articolul
În contextul majorării cotelor de TVA, de la 1 ianuarie 2023, pentru cazarea turiștilor, serviciile de restaurant/catering și băuturile îndulcite, fiscaliștii au identificat câteva probleme practice la implementarea lor. Astfel, Camera Consultanților Fiscali (CCF) a cerut Ministerului Finanțelor (MF) să vină rapid cu clarificări oficiale pentru contribuabili. Citește articolul
Bacșișul încasat în restaurante și baruri poate fi de maximum 15% din consumație, indiferent dacă clientul optează pentru varianta procentuală sau pentru varianta sumei fixe, au explicat, într-o opinie remisă redacției avocatnet.ro, reprezentanții Ministerului Finanțelor (MF). Asta în condițiile în care Legea bacșișului nu stabilește în mod clar o limită maximă. Desigur, clienții pot da un bacșiș mai mare, însă această situație poate genera riscuri la eventualele controale fiscale ulterioare. Citește articolul
Toți cei care pun în vânzare, inclusiv la distanță, produse alimentre ce conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi la nivel european, vor fi obligați de Autoritatea Națională de Protecția Consumatorului (ANPC) să informeze consumatorii și să prezinte produsele într-un stand/secțiune separat/ă. Citește articolul
În contextul introducerii impozitului pe bacșișurile încasate în localuri de la clienți, fiscaliștii au atras atenția că acesta trebuie declarat lunar prin formularul 100 și achitat tot lunar, informația fiind confirmată oficial prin modificarea instrucțiunilor pentru completarea declarației. Totodată, impozitul mai trebuie raportat anual prin formularul 205. Citește articolul