În primul rând, modificările propuse vor introduce o serie de fapte infracționale inexistente până acum și vor clarifica anumite aspecte. Faptele infracţionale pentru care este prevăzută o pedeapsă cu închisoarea de doi până la şapte ani sunt:
- deţinerea în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar obţinut prin furt, furt calificat, tâlhărie, tâlhărie calificată, piraterie, abuz de încredere, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, delapidare;
- transferul, importul, exportul, vânzarea, transportul, distribuirea sau punerea la dispoziție în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar obținut prin infracţiunile menţionate anterior;
- fabricarea, producerea, primirea, deținerea, transmiterea sau punerea la dispoziție a unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware sau software, ori a oricăror alte mijloace, cu scopul de a servi la însușirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârșirea infracţiunilor mai sus menţionate;
- dobândirea pentru sine sau pentru altul, inclusiv prin importul, exportul, vânzarea, transportul sau distribuția unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware ori software, sau a oricăror alte mijloace cu scopul de a servi la însușirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârșirea infracţiunilor menţionate anterior.
Aceste modificări, precum și celelalte propuse în proiect, au ca scop transpunerea Directivei Europene nr. 713/2019, ce vizează combaterea fraudelor și a contrafacerii în privința mijloacelor de plată fără numerar.
În expunerea de motive este explicată și importanța incriminării chiar și a unor fapte intermediare celor de fraudă cu instrumente de plată de tip non-cash: „[d]atorită specificului instrumentelor de plată electronice, protejarea în scopul împiedicării falsificării și efectuării de operațiuni în mod fraudulos și utilizarea în condiții de siguranță a acestor instrumente presupun, prin esența lor, interacțiunea cu un/funcționarea printr-un sistem informatic, fiind deci strâns legate de criminalitatea informatică și dobândind un caracter eminamente transnațional”.
Propunerile de reglementare vin după ce criptomonedele deja au primit reglementare în zona fiscală și în zona de prevenire a spălării banilor.
Atenție! Modificările nu se aplică, deocamdată. Ele vor intra în vigoare doar dacă vor fi adoptate de deputați, promulgate de președintele țării și vor apărea în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)