În cazul în care apare o avarie la un element ce ține de infrastructura critică națională sau europeană, cel ce deține terenul pe care se află elementul va trebui să permită oricând accesul reprezentanților autorităților pentru a remedia problema apărută. Asta prevede un proiect de lege pus luni în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Infrastructura critică conține, printre altele, sisteme de transport gaze naturale, produse petroliere, curent electric ori sisteme și rețele de comunicații sau de emisie radio-tv. În plus, proiectul stabilește că cei ce înregistrează pagube în urma intervenției vor putea fi despăgubiți.
Proiectul de lege de la MAI prevede, mai exact, că cei ce dețin un teren pe care se află, de exemplu, un stâlp de curent, de transmisii radio-tv, o țeavă de gaze ori o conductă pentru transportul produselor petroliere
vor trebui să permită accesul necondiționat pe proprietate reprezentanților autorității ce le deține sau le administrează.
Astfel, de fapt, prin acest proiect se urmărește crearea cadrului legal necesar pentru ca proprietarii, operatorii sau administratorii de
infrastructuri critice naționale ori europene (ICN sau ICE) să li se permită accesul la elementele acestor structuri, pentru asigurarea mentenanței acestora sau pentru remedierea unor disfuncționalități apărute.
“Persoanele fizice sau juridice de drept public sau privat care dețin, cu orice titlu, terenuri, construcții sau instalații tehnologice, în perimetrul cărora sunt amplasate sau instalate elemente de ICN/ICE, au obligația să permită necondiționat accesul personalului specializat de la nivelul proprietarului/ operatorului/ administratorului de ICN/ICE, în vederea remedierii disfuncționalităților sau realizării mentenanței sistemelor”, scrie, concret, în proiectul de lege.
În plus, cei ce vor suferi prejudicii în urma intervențiilor pentru asigurarea mentenanței sau pentru remedierea unor problemelor apărute la elementele ICN sau ICE
vor putea primi despăgubiri.
„Pentru pagubele cauzate pe timpul desfășurării intervențiilor (...), proprietarii/ operatorii/ administratorii de ICN/ICE au obligația de a plăti celor îndreptățiți contravaloarea expertizelor, precum și cuantumul despăgubirilor stabilite de către evaluatori autorizați”, mai apare în proiect.
De asemenea, proiectul stabilește că înstrăinarea sub orice formă a elementelor de infrastructură critică națională sau europeană se va putea face doar cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Așa cum este definită de OUG 98/2010, ICN este un element, un sistem sau o componentă a acestuia, aflat pe teritoriul național, care este
esențial pentru menținerea funcțiilor vitale ale societății, a sănătății, siguranței, securității, bunăstării sociale ori economice a persoanelor și a cărui perturbare sau distrugere ar avea un impact semnificativ la nivel național ca urmare a incapacității de a menține respectivele funcții.
Totodată, ICN poate fi și proiectul unui obiectiv strategic de interes național a cărui construcție este absolut necesară.
ICE, pe de altă parte, este o infrastructură critică națională, a cărei perturbare sau distrugere ar avea un
impact semnificativ asupra a cel puțin două state membre ale Uniunii Europene.
Din categoria infrastructurilor critice atât naționale cât și europene putem aminti rețelele de distribuție și transport energie electrică, produse petroliere, gaze naturale, sisteme, rețele și servicii de comunicații electronice, infrastructuri de emisie radio-tv, sisteme de furnizare a apei potabile și a canalizării, infrastructuri de transport (rutier, feroviar, aerian, naval) etc.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică acum. Acesta trebuie să treacă prin Parlament, să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.
Comentarii articol (0)