Un proiect de ordonanță de urgență inițiat de MAI în scopul de a spori siguranța rutieră și de a descuraja conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive va aduce o importantă schimbare a Codului rutier la acest capitol.
Potrivit noilor prevederi, polițiștii rutieri vor avea obligația să solicite testarea participanților la trafic pentru stabilirea consumului de alcool sau substanțe psihoactive fără nici o excepție. În prezent, examinatorii și examinatorii auto nu sunt obligați să se supună testării antidrug sau alcool.
În prezent, conducătorii vehiculelor, cu excepția celor trase sau împinse cu mâna, instructorii auto atestați pentru instruirea practică a solicitantilor de permis auto, și examinatorii autorității competente care conduc probele practice ale examenului de obținere a permisului de conducere sunt obligați să se supună testării alcoolemiei sau să furnizeze probe biologice în vederea depistării consumului de alcool sau substanțe psihoactive doar la cererea unui polițist rutier.
Proiectul propune introducerea de ”criterii obiective și concrete suplimentare pentru a detecta consumul de alcool sau substanțe psihoactive”, după cum se arată în nota de fundamentare a documentului. Acest lucru implică impunerea obligației polițistului rutier de a solicita efectuarea testării atunci când, în timpul controlului rutier, găsește recipiente de alcool cu urme de consum sau substanțe cu efecte psihoactive, ori când conducătorul vehiculului este înregistrat în evidențele poliției cu referințe la traficul de droguri sau consumul de substanțe psihoactive sau alcool.
De asemenea, proiectul propune eliminarea prezumției conform căreia rezultatul testelor biologice recoltate de la conducătorul vehiculului, instructorul auto sau examinatorul care au consumat alcool sau substanțe psihoactive după producerea unui accident rutier reflectă starea lor la momentul producerii evenimentului. Acest lucru este important, deoarece această situație reprezintă o infracțiune nouă, denumită "Consumul de alcool sau de alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație," introdusă prin Legea nr. 200/2023, despre care puteți citi aici.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)