ACCES GRATUIT
Reminder: De azi se aplică noi reglementări pentru siguranța la incendiu, care le înlocuiesc pe cele apărute acum 26 de ani
După mai mult de două decenii, legislația din domeniul securității la incendiu s-a modificat azi, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial în martie. Era nevoie de modificarea legislației siguranței la incendiu, deoarece vechile reglementări, ce au apărut cu peste 25 de ani în urmă, nu țineau seama de noile tehnologii și soluții din domeniu.
Articolul continuă mai jos
“Noi reglementări în domeniul securității la incendiu au fost aprobate prin ordin de ministru și trimise spre publicare în Monitorul Oficial. Sunt primele modificări făcute în peste două decenii”, după cum
a anunțat, la final de februarie, Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.
Ordinul 267/2025 pentru aprobarea reglementării tehnice „Normativ privind securitatea la incendiu a construcțiilor, indicativ P 118/1-2025” a apărut în martie și se aplică din
9 mai 2025.
Vechea legislație,
aplicabilă din 1999, se baza pe tehnologii, materiale de construcție și scheme tehnice învechite, ce nu mai corespundeau realității și care nu țineau cont de noile soluții sau descoperiri din domeniu.
“Sunt acum în vigoare (la momentul declarațiilor - n. red.) prevederi stabilite în Normativul de proiectare P118/1, care reglementează siguranța la incendiu a construcțiilor și care datează din 1999. Unele prevederi nu corespund realității de astăzi, sunt bazate pe tehnologii vechi și conțin soluții care nu mai pot fi aplicate. Acestea vor fi înlocuite de prevederi noi, pentru o siguranță sporită în domeniul securității la incendiu, și vor fi aplicate în spitale, școli, locuințe, clădiri publice și private”, sublinia ministrul acum câteva luni.
Noile prevederi din domeniul securității la incendiu sunt
bazate pe soluții tehnice actuale, iar acest lucru ușurează procesul de proiectare a clădirilor, reduce timpul necesar avizării construcțiilor și aduce acestora un grad mai mare de siguranță la incendii.
De pildă, o tehnologie mai nouă de care se ține cont în noile reglementări este cea a
sistemelor de detectare a fumului și de stingere a incendiilor montate în tavan sau pardoseli.
Apoi, scările exterioare de evacuare, care, potrivit anterioarelor reguli, trebuiau montate pe exteriorul vechilor clădiri de spitale, nu mai sunt de-acum obligatorii, deoarece noul normativ stabilește alte soluții, precum fluxuri de evacuare reduse, zone de siguranță la incendiu sau lifturi cu surse proprii de alimentare cu energie electrică și potrivite pentru evacuarea persoanelor și pacienților cu mobilitate redusă.
În fine, pentru că lemnul este considerat, la nivel european, principalul material de construcție regenerabil și sustenabil, reglementările ce au intrat azi în vigoare stabilesc condițiile în care acest material poate fi utilizat, în condiții de siguranță, în construcții.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (1)