ACCES GRATUIT
Activitatea personalului medical din spitalele de stat va putea fi recompensată cu indemnizații de merit, în valoare de până la șase salarii minime
Cu scopul de a crește atractivitatea sistemului public de sănătate și de a reduce deficitul de personal medical, în contextul migrației multor specialiști în afara țării, Ministerul Sănătății vrea să introducă, printr-un proiect de ordonanță pus recent în dezbatere publică, un mecanism prin care să fie stimulată performanța din sănătate. Practic, se reglementează acordarea unor indemnizații de merit, de până la șase salarii minime brute, pentru personalul medical ce activează în spitalele de stat, dar și indicatorii de performanță ce vor sta la baza acordării acestui stimulent, metodologia de evaluare și categoriile de personal pentru care se va acorda indemnizația.
Articolul continuă mai jos
Prin
proiectul de OUG pus în dezbatere publică, Ministerul Sănătății vizează, de fapt, îndeplinirea unui
angajament luat în cadrul Planului de Redresare și Reziliență al României, respectiv să creeze cadrul legal pentru îndeplinirea Jalonului nr. 359 -
”Intrarea în vigoare a unui ordin al ministrului sănătății de instituire a unui cadru de recunoaștere diferențiată a meritelor profesionale și de recompensare a personalului medico-sanitar”.
Mai precis, viitoarea ordonanță va introduce în
Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății un
mecanism diferențiat de stimulare a performanței angajaților de la stat din domeniul sănătății.
Astfel, spitalele publice vor avea obligația de a monitoriza și evalua anual o serie de indicatori de performanță la nivel de secție, compartiment, laborator, serviciu medical și ambulatoriu integrat, dar și la nivelul personalului de specialitate medico-sanitar ce activează în cadrul acestora.
Totodată, acum se stabilește că spitalele publice vor putea acorda, din veniturile proprii și pe baza evaluării rezultatelor,
indemnizații de merit personalului de specialitate medico-sanitar. Valoarea anuală a acestora va putea fi de până la
șase salarii minime brute pe economie (valoarea maximă ar fi acum 24.300 de lei), iar sumele totale cu acordarea lor vor trebui să se încadreze în limita a 2% din cheltuielile cu salariile de bază.
Toate detaliile legate de indicatorii de performanță, metodologia de evaluare, dar și condițiile de acordare a indemnizațiilor de merit vor trebui stabilite, în cel mult 30 zile de la intrarea în vigoare a proiectului de OUG, prin ordin al ministrului sănătății.
Potrivit proiectului, la finanțarea cheltuielilor legate de acordarea indemnizațiilor de merit
vor putea participa și autoritățile publice locale, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale, indiferent de subordonarea spitalelor publice.
Ministerul Sănătății subliniază faptul că,
“fără o schimbare fundamentală în modul în care este evaluată și recompensată performanța, spitalele publice din România vor continua să funcționeze într-un model rigid, lipsit de competitivitate și eficiență, cu consecințe negative atât asupra calității serviciilor medicale, cât și asupra satisfacției pacienților și motivației personalului sanitar”, aceasta fiind și motivul introducerii indemnizațiilor de merit pentru angajații din sistemul de sănătate.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat în Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)