Proiectul de lege aflat la începutul parcursului legislativ, respectiv pus recent în analiza senatorilor, vizează, după cum și numele lui o indică, modificarea și completarea articolului 139 alineatul (1) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.
Articolul amintit stabilește, de fapt, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Se propune acum adăugarea în lista liberelor legale din Codul muncii a unei zile libere în februarie.
Mai precis, salariații s-ar putea bucura de timp liber în ziua de 4 februarie, în care să se sărbătorească Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului.
Actualizare 3 iunie 2025:
În forma inițial pusă în dezbatere, proiectul conținea o listă mai scurtă de zile libere, în sensul că se propusese eliminarea următoarelor zile libere: 6 , 7 și 24 ianuarie, Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui, 1 iunie și 30 noiembrie. Așa cum scriam pe 17 aprilie, când am publicat acest articol, deși se propunea introducerea unei zile libere noi, aceste patru zile libere erau eliminate din lista prevăzută acum de Codul muncii, în mod inexplicabil și care nu reieșea nici din nota ce însoțește proiectul. Ulterior, documentul PDF cu proiectul de lege a fost înlocuit, chestiune care reiese în mod clar din metadatele acestuia, ce arată că documentul a fost creat pe 22 aprilie, deși proiectul are dată de înregistrare pe 16 aprilie anul acesta (metadatele unui document PDF, care arată informații de bază despre documentul însuși, respectiv cine și când l-a creat, pot fi verificate utilizând programul Acrobat Reader, la secțiunea „Document properties”). Nu se știe însă de ce a fost înlocuit documentul cu proiectul de lege, respectiv dacă a fost vorba de o eroare a celor de la partidul SOS, care au propus acest proiect, ori de o chestiune intenționată.
Acum, Codul muncii stabilește ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează:
- 1 și 2 ianuarie;
- 6 ianuarie - Botezul Domnului - Boboteaza;
- 7 ianuarie - Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul;
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
- prima și a doua zi de Paști;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima și a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 decembrie;
- prima și a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Instituirea acestei zile nelucrătoare oferă cadrul necesar pentru:
- desfășurarea de campanii de informare și prevenție;
- organizarea de acțiuni publice și educaționale în comunitate;
- facilitarea accesului populației la servicii de screening;
- creșterea gradului de empatie, implicare civică și responsabilitate socială.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)