Ordinul 4.200/2025 al Ministerului Educației și Cercetării conturează procedura de sesizare (cutie fizică, formular electronic, e-mail dedicat), faptele care pot fi semnalate (violență fizică sau verbală, bullying, comportament inadecvat al personalului, consum de droguri etc.) și procedura de analiză a acestor sesizări de către o comisie specializată.
Procedura, intrată în vigoare începând cu data de 3 iunie, acoperă o gamă largă de fapte care pot fi semnalate anonim, inclusiv, dar fără a se limita la:- violență între antepreșcolari /preșcolari /elevi în mediul școlar;
- violență asupra antepreșcolarilor /preșcolarilor /elevilor, săvârșite de membri ai personalului unității de învățământ;
- violență asupra personalului unității de învățământ săvârșite de elevi;
- suspiciunea de consum de substanțe psihoactive (droguri);
- situații de tipul: suspiciune de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase; suspiciune de implicare în alte infracțiuni (furt, tâlhărie);
- cazuri de suspiciune de violență comisă asupra copilului în afara mediului școlar.
Măsura instituie trei modalități prin care sesizările pot fi făcute anonim. Prima dintre acestea, cutia fizică de sesizări, trebuie amplasată într-un loc accesibil și vizibil în incinta unității de învățământ, care este obligată să pună la dispoziție formulare de sesizare anonimă, conform anexei cuprinse în ordin.
O a doua metodă care trebuie facilitată de către unitățile de învățământ este aceea a putea utiliza un formular electronic, care să fie disponibil pe site-ul oficial al instituțiilor, document care trebuie să permită transmiterea anonimă a sesizărilor.
Cea de-a treia posibilitate menționată în aceste proceduri este aceea a existenței unei adrese de e-mail dedicate acestor sesizări. Utilizarea acesteia trebuie făcută prin intermediul unui canal electronic securizat care, la solicitarea utilizatorului, să nu salveze adresa de e-mail a persoanei care a formulat sesizarea.
De asemenea, indiferent de forma de corespondență, procedura prevede posibilitatea ca, în cazul în care o sesizare este făcută cu indicarea datelor de identitate, autorul să aibă dreptul de a cere anonimizarea /asigurarea confidențialității identității sale.
În plus, măsura mai prevede că identitatea persoanei care face o sesizare este protejată prin anonimizare, chiar și atunci când este cunoscută inițial. Accesul la identitatea sa este strict limitat la directorul școlii sau la persoanele desemnate de acesta.
Documentul mai precizează că orice încercare de a identifica, intimida sau de a exercita represalii asupra celui care a făcut sesizarea constituie abatere disciplinară și este sancționează conform legii.
Dacă situația semnalată depășește competența comisiei școlare dedicate prevenirii violenței, aceasta va trebui să solicite intervenția altor instituții abilitate.
Comentarii articol (1)