1. avocatnet.ro: Cum îmi aleg un avocat? Ce ar trebui să știu când vine vorba de alegerea pe care urmează să o fac?
Liliana Grădinaru: Înainte de toate, trebuie clarificat când ai nevoie de un avocat. Răspunsul este simplu: atunci când nu știi cum să procedezi într-o situație care implică legi, autorități ale statului sau conflicte private. În primul moment în care nu știi cui să te adresezi, este necesară o informare juridică profesionistă. Aceasta nu trebuie să fie direct orientată către plângeri și dosare, ci mai degrabă către o informare generală. O consultație inițială este adesea salvatoare din punct de vedere financiar și emoțional.
Avocatul îl alegi așa cum alegi orice profesionist, încercând să discerni critic informațiile despre el. Primul pas, pe care l-aș considera obligatoriu, este verificarea faptului că persoana respectivă este avocat activ într-un barou din țară, adică practică avocatura în mod legal. Poți verifica acest lucru pe site-ul Tabloul Avocaților din România, folosind doar numele. Este important de menționat că acesta este un link oficial și că se pot vedea și vechimea avocatului, baroul din care face parte etc.
Ulterior, încearcă să obții recomandări, având grijă ca acestea să vizeze avocați specializați în domeniul de drept care te interesează. Gândește critic și apreciază dacă valorile pentru care este recomandat profesionistul respectiv corespund celor pe care le prețuiești. Verifică dacă pe site-uri de specialitate există discuții la care acesta a participat, conferințe sau alte mențiuni relevante.
2. avocatnet.ro: Ce drepturi și obligații am și, în oglindă, care sunt drepturile și obligațiile avocatului meu?
Liliana Grădinaru: Ai dreptul să îți alegi liber avocatul. Relația avocat-client este una personală și se bazează pe încredere. Lui îi transferi o parte din exercitarea drepturilor tale: să facă cereri, să le semneze în numele tău, să facă apel și să te reprezinte acolo unde decizi. Avocatul nu îți poate promite un rezultat anume; el poate promite doar ceea ce ține de puterile lui, și anume „să depună toată diligența pentru apărarea drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale clienților și să uzeze de mijloacele prevăzute de lege, pe care le consideră favorabile acestora” (art. 39 din Legea 51/1995).
El nu poate promite că un judecător sau un funcționar va soluționa într-un anume mod cererea ta, însă este obligat să facă tot ce îi stă în putință pentru a obține rezultatul dorit. Aceasta este esența muncii sale. Referitor la drepturi și obligații, voi începe cu obligațiile pe care le are avocatul, cărora le corespunde un drept al tău:
- obligația de a păstra secretul profesional, care creează clientului starea de siguranță necesară pentru a-i încredința datele sale. Aceasta este una dintre îndatoririle esențiale ale profesiei;
- obligația de a fi profesionist, ceea ce înseamnă să se prezinte la termene, să studieze cauzele, să aibă probitate profesională, să pledeze cu demnitate și să depună concluzii sau note scrise la nevoie. Neîndeplinirea acestor obligații poate constitui abatere disciplinară și poate face obiectul unei plângeri pentru servicii prestate necorespunzător.
Trebuie menționat faptul că îi este interzis avocatului să consilieze un client cu privire la încălcarea legii și este obligat să renunțe la clientul care, pe parcursul colaborării, urmărește scopuri ilegale. De asemenea, avocatul trebuie să poarte robă și insignă, să dețină o legitimație de avocat și să își dobândească clientela prin mijloace oneste.
În cazul în care avocatul face cheltuieli în numele și pentru client, la solicitarea de rambursare, trebuie să prezinte acestuia documente justificative.
Obligațiile tale sunt cele referitoare la furnizarea către avocat a tuturor elementelor necesare îndeplinirii scopului urmărit: plata taxelor de timbru, furnizarea de date și probe, achitarea onorariului întocmai și la timp, precum și luarea în timp util a deciziilor necesare pe parcursul colaborării. Avocatul are dreptul la onorariu pentru munca prestată, aspect de care trebuie ținut seama la rezilierea contractului din inițiativa ta.
3. avocatnet.ro: Ce anume trebuie să se asigure un avocat că știu/am înțeles înainte de semnarea unui contract?
Liliana Grădinaru: După ce te-ai informat de la un avocat despre soluțiile potențiale, riscuri, costuri estimative și probatoriul necesar pentru fiecare și ai ales calea de urmat, este important să îți clarifici pașii. Avocatul este dator să ți-i explice, dar tu trebuie să întrebi și să te asiguri că îi înțelegi. Avocatul poate clarifica anumite aspecte pe care el le consideră importante, însă tu trebuie să te lămurești asupra a ceea ce consideri că este important pentru tine. Nu ezita să întrebi până înțelegi; nu este în regulă să colaborezi cu un profesionist ale cărui explicații nu le pricepi, iar responsabilitatea de a cere lămuriri îți aparține.
Este de verificat, în cadrul discuțiilor cu avocatul ales, și în ce măsură acesta își îndeplinește obligațiile elementare față de tine: dacă încheie contract, te legitimează, îți explică prevederile contractului de asistență juridică și îți eliberează factură și chitanță. Ține seama că trebuie să menții o legătură constantă cu avocatul; nu aștepta un an pentru a înțelege lucrurile sau pentru a cere dovada depunerii unui act sau a unei cereri. Solicitarea de dovezi nu este o luare la rost a avocatului, ci este dreptul tău legal, căruia îi corespunde obligația avocatului de a te informa, la cerere. Trebuie să înțelegi că acest drept la informare nu presupune gratuitate. Poți avea, în cursul unei colaborări, mai multe consultații juridice de informare, iar acestea nu vor intra, de regulă, în onorariul stabilit pentru problema principală. Totuși, în limita unui mesaj sau a unei discuții telefonice decente, de câteva minute, orice avocat își ține clienții la curent în mod gratuit.
4. avocatnet.ro: Cât timp trebuie să acorde un avocat cauzei mele și cum mă pot asigura de asta?
Liliana Grădinaru: Timpul alocat diferă în funcție de avocat, de experiența sa în domeniu și de pregătirea sa; nu există un standard. Atât timp cât înțelegi pașii de urmat, întrebi despre termenele de respectat și ții legătura cu el, totul ar trebui să fie în regulă.
5. avocatnet.ro: Vreau să fiu sigur că avocatul îmi va câștiga procesul. Se poate așa ceva?
Liliana Grădinaru: Obligația avocatului este una de diligență, adică de a face tot ce este legal posibil pentru a atinge scopul urmărit de tine. Onorariul de succes este un tip de onorariu pe care, probabil, ți-l dorești și tu, până afli realitatea despre cum și de ce este reglementat în modul actual. Astfel, onorariul de succes nu reprezintă plata muncii depuse de avocat, ci este o sumă suplimentară, un bonus acordat de client pentru atingerea rezultatului. Pentru munca sa, avocatul are dreptul la un onorariu de bază, separat de cel de succes.
De ce? Pentru că succesul depinde adesea de probele furnizate de tine, de acuratețea descrierii situației de fapt sau de alte elemente care nu țin de pregătirea și munca sa. De exemplu, un profesionist își poate face treaba impecabil, dar poate pierde procesul pentru că martorii nu s-au prezentat. De asemenea, trebuie menționat clar că în Europa este interzisă stabilirea unui onorariu exclusiv de succes. Avocatul trebuie să se concentreze pe a-și face treaba în mod obiectiv, iar un interes financiar comun cu clientul în obținerea unui anumit rezultat poate duce la pierderea obiectivității. Cointeresarea avocatului în dosarele de instanță este, de cele mai multe ori, o idee proastă, putând afecta dreptul tău de a dispune cu privire la împăcare, apel etc.
6. avocatnet.ro: Pot renunța la serviciile avocatului ales dacă sunt nemulțumit? Dar el, poate denunța contractul încheiat cu mine?
Liliana Grădinaru: Oricare dintre părți poate renunța unilateral la contract, oricând. Pentru situația în care nu ești sigur de calitatea colaborării (pentru că nu cunoști avocatul, nu ai referințe etc.), poți stabili achitarea onorariului în tranșe. Astfel, nu vei achita de la început întreaga sumă. Pentru munca prestată, chiar dacă rezultatul nu ți-a fost încă predat, avocatul va trebui plătit, indiferent dacă suma depășește ratele achitate până în acel moment. În mod similar, dacă ai achitat mai multe servicii decât cele prestate, poți cere restituirea diferenței de onorariu. În caz de neînțelegere, adresarea către decanul baroului din care face parte avocatul este prima etapă. De subliniat este că și avocatul poate renunța în aceleași condiții la client. Din nefericire pentru justițiabili, nu există un control foarte strict al acestei relații și nu există condiții clare cu privire la modul și momentul în care un avocat poate renunța la client în cadrul unei proceduri. Totul ține de relația dintre voi.
7. avocatnet.ro: Pe lângă onorariu, sunt și alte cheltuieli care pot apărea în relația avocat-client?
Liliana Grădinaru: Da, în funcție de tipul de colaborare, pot apărea cheltuieli cu deplasarea, taxe de timbru sau notariale, taxe de registru, costuri de curierat, traduceri etc. Lista nu poate fi exhaustivă, dar îți poți face o idee. Este important ca, înainte de a alege o cale juridică, să întrebi care ar fi costurile adiacente estimative și termenele în care acestea pot apărea, pentru a ști la ce să te aștepți.
8. avocatnet.ro: Avocatul meu nu și-a onorat obligațiile, nu a venit la termene, nu a depus toate diligențele. Ce pot face?
Liliana Grădinaru: Avocatul poate răspunde disciplinar sau pecuniar, în urma unei sesizări la barou sau chiar ca urmare a acționării sale în instanță. Este benefic ca fiecare nemulțumire să ajungă în atenția conducerii baroului din care face parte avocatul. Chiar dacă scopul tău nu este răzbunarea, aceste sesizări ajută la cunoașterea problemelor din profesie și pot duce, în timp, la reglementarea lor, fie prin sancționare, fie prin modificarea legislației. Aceste demersuri au efecte pozitive pe termen mediu și lung asupra calității serviciilor, asigurând o îmbunătățire a acestora în viitor. Calitatea apărării este o componentă de bază a funcționării sistemului de justiție.
În concluzie, pentru a beneficia de o asistență juridică de calitate, este esențial să te asiguri că te regăsești în valorile pe care le transmite avocatul: punctualitate, integritate morală, respectarea termenelor etc. O compatibilitate de valori între tine și avocat face colaborarea mai ușoară pentru ambele părți. Obiectivitatea este crucială: trebuie să înțelegi că avocatul nu este prietenul tău. Este un profesionist față de care se pot dezvolta apropieri personale, însă acesta trebuie să rămână echidistant. Implicarea sa emoțională limitează viziunea de ansamblu, obiectivă, asupra situației și duce la perspective înguste, aliniate cu cele ale tale. Această abordare nu este de ajutor și denotă o lipsă de profesionalism.
Comentarii articol (0)