Începând cu 2024, așa cum e stabilit prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), autoritățile trebuie să organizeze sute de centre de colectare deșeuri prin aport voluntar, ce asigură colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate, în mod obișnuit, de firmele de salubritate (echipamente electrice și electronice, baterii uzate sau deșeuri din construcții și demolări), dar și să instaleze insule ecologice digitalizate, care sunt, de fapt, seturi de containere subterane sau supraterane. Recent, ca urmare a unei solicitări venite din partea redacției noastre, Ministerul Mediului a prezentat situația actuală a acestor centre.
Încă din 2022, autoritățile anunțau proiecte de finanțare a înființării de centre de colectare deșeuri cu aport voluntar și construirea de insule ecologice digitalizate, ale căror beneficiari finali sunt, în practică, cetățenii.
După cum transmiteau autoritățile acum trei ani,
“până în septembrie 2024, va trebui să instalăm cel puţin 250 de astfel de centre, urmând ca, până la sfârşitul lunii iunie 2026, să fie realizate celelalte 565. În total, vor fi peste 700 de centre de aport voluntar, unele dintre ele mici, altele de dimensiuni medii şi sunt 15 depozite pentru marile municipii care sunt mai complexe şi care pot oferi şi anumite servicii de reciclare”.
Ministerul Mediului a răspuns recent unei solicitări făcute de redacția noastră în legătură cu situația actuală a centrelor amintite.
Mai exact, ministerul spune că,
“în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C3/S/I1.A - Centre de colectare prin aport voluntar, au fost încheiate 545 de contracte cu un indicator de 592 de centre de colectare, în momentul de față acestea fiind în curs de implementare”.
De asemenea, în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C3/I1.B -
Construirea de insule ecologice digitalizate, au avut loc două runde de atragere fonduri și au fost încheiate 219 contracte de finanțare cu un indicator de 10.631 de insule ecologice digitalizate, în momentul de față
fiind instalate și date în folosință aproximativ 3.020 insule ecologice digitalizate pe teritoriul României, în județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea,
investiția fiind în curs de implementare.
În fine, în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C3/I1.C -
Centre integrate de colectare separată prin aport voluntar destinate aglomerărilor urbane au fost încheiate 13 contracte de finanțare cu un indicator de 13 centre integrate de colectare. Și această investiție este
în curs de implementare, potrivit Ministerului Mediului, fără ca instituția să dea și alte detalii.
La centrele de colectare cu aport voluntar se asigură colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door, de către firmele de salubritate. Vorbim despre deșeurile reciclabile și biodeșeurile care nu pot fi colectate în pubelele individuale, dar și despre deșeurile speciale, respectiv cele voluminoase, echipamentele electrice și electronice, bateriile uzate, deșeurile periculoase și, nu în ultimul rând, despre deșeurile provenite din construcții și demolări.
Insulele ecologice digitalizate sunt, de fapt, seturi de containere, ce pot fi amplasate sub sau suprateran, protejate antivandalism și împotriva accesului neautorizat, digitalizate pentru acces cu card doar în cazul persoanelor fizice arondate acestora, respectiv pot fi folosite doar de către persoanele care locuiesc în zonă.
Mai multe informații pe subiect pot fi găsite în
acest material.
Comentarii articol (0)