Noul regim al taxelor de drum, care va împărți actuala rovinietă în două taxe distincte - una pentru vehiculele ușoare (rovinieta), iar cea de-a doua pentru vehiculele grele (TollRo), nu se va aplica de la începutul anului viitor, ci de la jumătatea acestuia, potrivit unui proiect de ordonanță pus recent în dezbatere la Ministerul Transporturilor.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
Așa cum s-a stabilit prin Legea 226/2023, din 2026 se introduce un nou regim al taxelor de drum. Noul sistem de taxare face distincție între “vehicule ușoare” și „vehicule grele”, ceea ce se va reflecta în modul în care va fi taxată circulația lor pe drumurile publice. Concret, vor exista două tipuri de taxe de drum: rovinieta și TollRo.
Totuși, înlocuirea actualei roviniete nu va avea loc la începutul anului, așa cum a fost stabilit prin lege, ci de la 1 iulie 2026, după cum e prevăzut în proiectul de OG aflat în dezbatere publică.
Practic, proiectul de ordonanță amână, până la jumătatea anului viitor, mai multe termene stabilite prin Legea 226/2023, respectiv pe cele care vizează aplicarea noii roviniete și introducerea TollRo.
Acum, Legea 226/2023 stabilește că aplicarea rovinietei și TollRo de către Compania Națională de Administrare a Infrastructuri Rutiere din România se face începând cu data de 1 ianuarie 2026, iar achitarea și emiterea rovinietei pot fi făcute cu cel mult 30 de zile înainte de această dată.
După ce proiectul de ordonanța se va aplica, termenul de mai sus, și anume 1 ianuarie 2026, va fi înlocuit cu 1 iulie 2026, așa că toate acțiunile, respectiv aplicarea rovinietei și TollRo, se vor raporta la acest nou termen.
Autoritățile din domeniul transporturilor spun că propunerea de amânare a termenului de aplicare a noului regim al taxelor de drum este motivată de complexitatea proiectului pentru realizarea sistemului de tarifare rutieră electronică în România și de unele întârzieri ce au apărut în dezvoltarea lui.
Până în vara anului viitor, autoritățile din domeniu trebuie să completeze cadrul legal al noului regim al taxelor de drum, inclusiv cu norme de aplicare al acestuia, în condițiile în care termenul pentru apariția lor a fost depășit deja cu câteva luni.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (1)