Pe lângă noile reguli privind taxarea utilizării drumurilor, în legea apărută acum aproape doi ani este prevăzut și faptul că o serie de detalii legate de noul sistem de taxare trebuiau stabilite, până la finalul luni martie, prin norme. “Până la data de 31 martie 2025, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii elaborează normele metodologice de aplicare care se aprobă prin ordin”, scrie, mai exact, în lege.
Același termen a fost stabilit și pentru emiterea unor ordine care să conțină atât categoriile de vehicule și nivelul rovinietei, cât și categoriile și nivelul tarifului unitar.
Noul sistem de taxare, aplicabil din 2026, face distincție între “vehicule ușoare” și „vehicule grele”, ceea ce se va reflecta în modul în care va fi taxată circulația lor pe drumurile publice. Concret, vor exista două tipuri de taxe de drum: rovinieta și TollRo.
Astfel, rovinieta se va aplica tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate care sunt folosite pe rețeaua de drumuri din România, concepute și construite pentru:
- transportul de persoane;
- transportul de marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone.
Pe de altă parte, de la 1 ianuarie 2026 se introduce TollRo, care se aplică pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe rețeaua de drumuri naționale din România, cu excepția sectoarelor de drum național aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieșire în/ din acestea, concepute și construite pentru transportul de marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone. TollRo se va stabili în funcție de un tarif unitar și distanța parcursă pe un sector de drum amintit.
Așadar, deoarece autoritățile nu au stabilit, prin ordin, detaliile legate de viitorul sistem de taxare a circulației autovehiculelor pe drumurile publice, deocamdată nu ne putem face o idee despre costurile legate de utilizarea lor pe rețeaua de drumuri din România, începând din 2026.
Comentarii articol (1)