avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Activitate florinm.

Activitate florinm.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vecinul nu are voie să distribuie energia electrică în construcții care nu fac parte din locuința proprie. Pentru o astfel de lucrare, are nevoie de proiect întocmit de o persoană autorizată ANRE, fapt care implică și eliberarea, în prealabil, a unui certificat de urbanism. Lucrarea trebuie executată tot de persoane autorizate ANRE sau de firme atestate ANRE.
Faceți o sesizare la operatorul de distribuție zonal de energie electrică (Atenție! Nu la furnizor, ci la distribuitor!). Dacă nu se mișcă nimic, faceți sesizare la ANRE. Concomitent, faceți o sesizare la pompieri, întrucât acel cablu, dacă este expus la razele solare pe acoperiș, se poate încălzi puternic în timpul zilei și, dacă este pozat în contact direct cu hidroizolația din carton bituminat a terasei necirculabile, prezintă un real pericol de incendiu. Am așa, o vagă impresie, că vecinul a tras un cablu de tip MYYM (așa-numitul „cablu de prelungitor”), care nu are izolația cu întârziere la propagarea focului și nu este admis pentru utilizare în instalații electrice fixe. Pentru astfel de aplicații, se utilizează cabluri antifoc sau cu întârziere mărită la propagarea focului, care rezistă la proba cu fir incandescent la 960 grade Celsius. Dar cablurile astea sunt foarte scumpe și sunt convins că, după cum ați descris improvizația mizerabilă executată de vecin, acesta este genul de om care se ghidează în viață după celebrul dicton „Lasă, bre, că merge și-așa!”
De regulă, pompierii dau amenzi mari și se mișcă muuuult mai rapid decât ANRE sau OD-ul zonal.

A-propos, grădina aia unde se află frigiderele pe care vrea să le alimenteze, este proprietatea vecinului, sau este adiacentă blocului, făcând parte din domeniul public?
Răspuns la discuția Număr de înmatriculare furat
Dar de unde știți dumneavoastră că plăcuța a fost furată? Dacă sunteți atât de categorică în a afirma acest lucru, poate că nu ne-ați spus aici întreaga poveste, fiindcă altfel nu-mi pot explica de ce v-ați complicat să faceți plângere pentru furt, în loc s-o declarați, pur și simplu, pierdută la DRPCIV.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mie îmi este extrem de greu să cred că bietei pisicuțe i-a cășunat exclusiv pe mașina dumneavoastră. Cum se face că ceilalți proprietari care-și parchează mașinile acolo nu au probleme cu pisica?
5 din 18 utilizatori consideră
acest răspuns util
Locuiesc într-o zonă unde sunt multe pisici (vreo 7). Împreună cu alți câțiva vecini, avem grijă de ele, le hrănim, le deparazităm și le-am făcut adăposturi. Mereu se urcă pe mașini (avem 8 locuri de parcare în fața blocului, care sunt pline în permanență). Eu am două mașini acolo, una permanent, iar cea de-a doua doar când vine fiica nostră în vacanțe. Nicio mașină din parcare n-a fost vreodată afectată de urcatul pisicilor pe ea. Niciun vecin nu se plânge de faptul că mai găsește uneori o pisicuță tronând pe capota mașinii sale. E adevărat că, dacă urinează, trebuie să ne spălăm urgent mașinile. De-asta mi-e greu să cred că distrugerile cauzate de biata vietate mașinii dvs sunt atât de catastrofale. Dar, mă rog...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

BogdanGri a scris:

... Pana la urma si politia publica poze cu diverse persoane si solicita ajutor pentru identificarea lor.

Exact. Dar eu, dumneavoastră, sau orice altă persoană fizică nu suntem poliția, deci NU avem dreptul să publicăm acele imagini!!!
Opțiunea corectă și legală este să predăm imaginile poliției, care trebuie să se ocupe de identificarea și sancționarea persoanei
acest răspuns util

gabrici a scris:

Daca eu iti fac poza cand bei o cafea la o terasa, nu ai dreptul la GDPR pentru poza mea, facuta pe telefonul meu.

Depinde ce faci cu poza mea. Dacă vrei s-o păstrezi suvenir, este foarte bine.
Dacă vrei s-o postezi undeva, pe o platformă virtuală (indiferent care ar fi ea), trebuie să-mi ceri acordul. Dacă nu-mi ceri acordul și o publici, intrăm în sfera GDPR.
Dacă-mi ceri acordul, eu refuz să ți-l dau, dar tu decizi să postezi fotografia fără să ții cont de refuzul meu, intrăm în sfera GDPR.
Și degeaba mă contraziceți, fiindcă am fost eu însumi în situația de a mi se utiliza imaginea fără drept, deci cunosc din proprie experiență cum e cu GDPR-ul.

hotumattua a scris:

Și pe urmă se mai trezește un locatar că nu plătește. Și ce faceți, mai trageți conductă?

Soluția conductelor separate este cea mai elegantă posibil în astfel de situații.
În orașul în care locuiesc, în anul 1997, când s-au desființat fostele asociații de locatari, operatorul economic ce prestează serviciul de furnizare apă potabilă și canalizare a luat măsura de a încheia contracte individuale cu fiecare locatar în parte. În contracte a fost prevăzută de la bun început permisiunea ca locatarii să-și poată monta, dacă vor, apometre individuale. Prima dată s-a permis montarea acestora în interiorul locuințelor, dar, ulterior, au apărut probleme cu locatarii care nu comunicau indexurile de consum reale și nici nu permiteau accesul în locuințe pentru verificarea acestor indexuri. Ca să nu mai zic că unii puneau magneți puternici pe apometre, ca să le stopeze rotirea mecanismului integrator.
Astfel, după mai mulți ani în care au fost nemulțumiri atât din partea locatarilor, cât și din partea operatorului de furnizare a apei potabile, acesta a decis ca la parterul fiecărei scări de bloc să fie montat, pe cheltuiala sa, câte un distribuitor având câte o plecare pentru fiecare apartament. Apometrele s-au montat în acel distribuitor și locatarii și-au tras conducte noi de la distribuitor până în apartamente, pe cheltuiala lor. Cu această ocazie, s-au dezafectat și vechile conducte, care erau, în majoritatea cazurilor, „vai-mama-lor”. Acolo unde nu au existat probleme cu conductele de scurgere, subsolurile au putut fi curățate și sunt întreținute corespunzător.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util

Ruxandra B. a scris:

Multumesc pentru raspuns!
Mi se pare mai grav ce a facut vecinul, decat faptul ca presedintele a postat filmarea...

VĂ ÎNȘELAȚI AMARNIC!
Vecinul poate fi sancționat contravențional pe baza înregistrărilor de pe camere (dacă acestea sunt predate LEGAL organelor de poliție, nu publicate pe whatsapp). În schimb, președintele asociației va fi sancționat pentru încălcarea GDPR, iar amenda pe care o va primi va fi cu mult mai mare decât amenda primită de vecin.
Din câte am înțeles din relatarea dumneavoastră, acel vecin nu are în mod constant o atitudine antisocială, ci a făcut acele lucruri nelegale tocmai pentru a dovedi faptul că președintele comite abuzuri, încălcând legislația GDPR (probabil că nu era prima oară când comitea un astfel de abuz), fiind pe deplin conștient că va fi amendat, dacă i se va descoperi fizionomia.
Eu cred că, dincolo de mizeria făcută de vecin, ar trebui să vă îngrijoreze la maximum modul de acțiune al președintelui de bloc, fiindcă trebuie să vă gândiți că data viitoare ați putea fi dumneavoastră sau orice alt locatar surprinși în înregistrări video difuzate în spațiul public virtual.
acest răspuns util

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Nu. Legea romana este in acord cu morala, asa incat imoral dar legal nu prea se poate.

O-hooooo...cred că ne-ar lua foarte mult timp doar ca să enumerăm exemplele de prevederi legale care sfidează cu cea mai mare nerușinare orice urmă de moralitate, dar asta nu face obiectul discuției de față.
Mă opresc aici și vă mulțumesc pentru răspunsuri.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Asa incat vorbiti cu un avocat. Informati-va (sotia si familia ei, de fapt) despre cum se vad lucrurile, juridic, pentru ca unele abordari in descrierea situatiei de fapt sunt incorecte. Cum ar fi „În cuda celor petrecute, soția mea a decis că nu e cazul să rupă legăturile nici cu părinții săi și nici cu soțul surorii”. Nu era nimeni dator sa o incunostinteze de actul semnat si nimeni nu incalcase nici legea si nici regulile morale.

Vă mulțumesc pentru răspuns.
Evident că vom apela la serviciile unui avocat (după cum am și precizat, de altfel, în primul comentariu).
Cu tot respectul, cred că întregul demers inițiat de sora soției și pus în aplicare de părinți și de sora soției, împreună cu soțul ei, este în afara oricărei norme morale, chiar dacă este perfect legal. Dar asta e opinia noastră, care are, în cadrul discuției, exact aceeași valoare pe care o are și opinia dumneavoastră, pe care o respect.
Ceea ce am omis să precizez în primul meu comentariu (m-am grăbit când l-am scris) este faptul că, în urmă cu două săptămâni, sora soției a intentat acțiunea de divorț. Acest lucru poate afecta în vreun fel contractul de vânzare-cumpărare?