avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Activitate Ulpianus

Activitate Ulpianus

In cererea de indreptare a hotararii s-a cerut indreptarea erorii materiale din raportul de expertiza tehnica, eroare constand in pozitionarea gresita a terenului. Eroarea a fost cauzata de faptul ca in baza de date digitala a titlurilor de proprietate, terenul era pozitionat eronat. Concret, in loc de cifra 1, in baza de date (dupa care s-a ghidat expertul) era trecut "slash" (/). Astfel incat, in loc sa fie indicata parcela X 2193/1/2, a fost indicata parcela X 2/193/1/2. Expertul s-a ghidat gresit dupa baza de date digitala, iar nu dupa mentiunea din titlul de proprietate, iar OCPI a refuzat intabularea, pe motiv ca nu exista concordanta intre cele doua.
Eroarea s-a facut doar in raportul de expertiza la care hotararea judecatoreasca face trimitere, desi, in cuprinsul hotararii, terenul este identificat corect, conform titlului de proprietate.
Instanta a respins cererea de indreptare, pe motiv ca motivele invocate ar excede dispozitiilor art. 281 CPC.
Si ma intrebam daca nu cumva am putea merge la originea problemei, adica rectificarea greselii din baza de date digitala de la OCPI, printr-o cerere extrajudiciara, adresata OCPI. Aveti cunostinta daca exista o asemenea posibilitate? Nu cred ca e o problema fara rezolvare, sa fii proprietar si sa nu poti dispune de teren din pricina unei erori care nu iti este imputabila.
Va expun urmatoarea situatie: partaj succesoral judiciar, doua terenuri in masa succesorala.
S-a efectual raportul de expertiza topo-cadastrala, dar unul dintre terenuri a fost in mod gresit inscris alt plan de situatie decat cel indicat in titlul de proprietate, eroare cauzata de inscrierea eronata a terenului in baza de date digitala pentru titluri de proprietate. Totusi, indicarea eronata a terenului subzista doar in raportul de expertiza, nu si in hotarare, in cuprinsul careia a fost indicat corect, conform titlului de proprietate.
Partile nu au sesizat greseala, deci nu au facut obiectiuni la raport sau in calea de atac, iar hotararea a ramas definitiva.
La cadastru s-a refuzat intabularea, iar reclamantul din proces a formulat cerere de indreptare a hotararii, respinsa ca neintemeiata, pe motiv ca motivele invocate ar excede dispozitiilor art. 281, iar eroarea din raport putea fi indreptata doar in cursul procesului, prin obiectiuni la raport sau in caile de atac.
Mentionez ca expertul a refacut raportul de expertiza. Ar mai avea OCPI vreun motiv de a refuza intabularea?
Multumesc!
Hotarare judecatoreasca de partaj, definitiva. Bunuri imobile (terenuri).
Este necesara intabularea pentru a vinde?
Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Succesiune
Dumneavoastra va revine o cota legala de 1/4 (un sfert) din mostenire, restul se cuvine copilului.
Răspuns la discuția datorii prescrise
Spuneti-le parintilor sa nu semneze vreun act de la firma de recuperari. Nu ati mentionat perioada pentru care a fost acordat imprumutul, dar, cel mai probabil, a intervenit prescriptia extinctiva, termenul general de prescriptie fiind de 3 ani.
E vorba de o dezbatere a succesiunii in instanta. In citatia adresata reclamantului inainte de primul termen, se cere depunerea unui certificat de evidenta notariala la zi (care sa spuna ca nu a fost dezbatuta succesiunea). Se poate depune si la un termen ulterior?
Răspuns la discuția Admitere INM 2013
tana90 a scris:

Eu sunt in anul 4,la Universitatea Bucuresti.Succesiunile si contractele le-am facut pe NCC.
Astazi am avut curs de procedura civila cu domnul prof. Boroi si ne-a zis ca facem dupa VCPC si ca daca intra in vigoare in februarie,PROBABIL vom dam examenele INM,Barou etc tot dupa VCPC dar zise ca PROBABIL pt ca la INM hotaraste CSM-ul si cine stie cand se intruneste sa decida.


Anul 4, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Contracte si succesiuni tot pe noul cod.
Răspuns la discuția Admitere INM 2013
doomkikidex a scris:

Salutare! Vad ca deja ati intrat in paine cu discutiile..din pacate anul asta n-a fost cu noroc pentru mine..m-am blocat la pozitia 201. Eu va sfatuiesc sa nu va stresati prea tare de acum cu inm-ul, pentru ca din punctul meu de vedere efortul mare trebuie sa fie in ultimele 3 luni. Mult spor!



Imi pare rau pentru tine. Una e sa pierzi stiind ca n-ai avut sanse, dar cand esti pe locul 201...
A intervenit subiectivismul si arbitrariul in acest concurs si nu cred ca e bine, dar cei de la CSM au painea si cutitul. Sa fii invingator in 2013!
Ca alternativa, o sa incerc si la barou anul viitor. Nu plec de la premisa ca nu voi reusi, dar, in caz ca ratez la INM, nu vreau sa stau pe tusa.
Răspuns la discuția Admitere INM 2013
simonnah a scris:

Si o grila de la mine:
In cazul legii penale mai favorabile:
a - daca legea veche este mai favorabila si atat legea veche cat si legea noua prevad pedepse complementare, se aplica legea veche in privinta pedepsei principale si legea noua in privinta ped complementare.
b - se aplica legea noua in privinta ped complementare intotdeauna cand si ped principala de aplica cf legii noi, chiar daca exista pedepse complementare neprevazute de legea veche.
c - nu se aplica ped complementare din legea noua daca ped principala este stabilita cf legii vechi.


Raspunsul meu - b.
Daca sunt nelamuriri, o sa motivez alegerea, dar mai tarziu. Incepe a doua repriza a meciului. :)
Răspuns la discuția Admitere INM 2013
"raportul sexual savarsit in realizarea aceleiasi rezolutii, atunci cand victima este membru al familiei, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa, atat inainte, cat si dupa ce aceasta a implinit 15 ani, constituie infractiunea de viol prevazuta de art. 197 alin. 1 raportat la alin. 2 lit. b1) si alin. 3 teza I, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal, iar in cazul in care raportul sexual a avut loc intre rude in linie directa sau intre frati si surori se va retine, in concurs, si infractiunea de incest prevazuta de art. 203, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal."

@Iras - Cu placere! :)