Pentru început, faceți o sesizare pe site-ul băncii. Ei sunt obligați să vă răspundă în 30 de zile sau, în anumite cazuri, mai pot amâna cu încă 15 zile. Acolo trebuie să menționeze clar, în ce bază au luat măsura, nu că "așa e procedura". Procedurile lor interne nu vă sunt opozabile, doar contractul reglementează relația dvs. cu ei.
Dacă nu sunteți mulțumit, urmează instanța. Ea este singura care poate obliga banca "să facă". Azi un proces ca acesta se desfășoară de acasă, din fața PC-ului: depunere cerere, acces dosar electronic, depunere ulterioară de documente, vizionarea acțiunilor celeilalte părți, solicitați judecarea în lipsă. Și fiind vorba de protecția consumatorului, acțiunea este scutită de taxe.
Am avut și eu un "litigiu" cu o bancă, care nu voia să-mi prelungească cardul de credit odată cu atingerea vârstei de 70 de ani. La sesizarea mea mi-au răspuns, după 30 de zile, că problema este deosebit de complexă - e de râs, nu? - și că mai au nevoie de 15 zile. După 15 zile au cedat, m-au chemat să semnez un nou contract, dar doar pe 5 ani; după încă 5 ani, reluăm circul. Dar pe site-ul lor, și al altor bănci, este menținută această condiție, evident discriminatorie, de emitere a cardurilor de credit, la persoane peste vârsta de 70 de ani. Dar, spune "înțelepciunea populară", copilului care nu plânge nu-i dă mă-sa țâță!
Succes!
CtaceaClaudiuDaniel a scris:
Buna ziua! Am contractat un credit de investitii si nu l-am utilizat. Am cerut rezilierea contractului la banca si m-au pus sa fac o cerere pentru rambursarea anticipata a creditului(care nu a fost utilizat :) . Am spus ca nu am ce sa rambursez ....dar au motivat ca aceasta este procedura. In final mi-au luat din cont o suma considerabila pentru rambursarea anticipata a creditului. Este corect sa procedeze asa in acest caz?