avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Activitate irumes

Activitate irumes

Daca sunt angajat cu CIM la doi angajatori, angajatorul A si angajatorul B, si mi-am declarat functia de baza la angajatorul A, in schimb angajatorul B acorda vouchere de vacanta salariatilor proprii. Eu am dreptul sa primesc vouchere de vacanta? Tichete de masa nu am dreptul sa primesc decat de la angajatorul A (unde mi-am declarat functia de baza?). Dar vouchere de vacanta? Pot primi de la ambii angajatori?
Daca am un salariat care se pensioneaza de drept incepand cu data de 30.06.2022 (PLV) si a efectuat concediul de odihna pentru anul 2022 integral (25 de zile cate avea dreptul conform CCMpe unitate)
Iar cu 05.07.2022 i se intocmeste un alt CIM, pe durata determinata pana la 31.12.2022, cate zile de CO mai are dreptul ptr CIM pe determinata
Avand in vedere ca in CCM pe unitate este prevazut ca in cazul salariatilor care se pensioneaza in cursul anului si au efectuat CO integral nu li se retin banii ptr zilele de CO efectuate in plus.
Cum inregistrezi corect in REVISAL data incetarii suspendarii unui CIM, care a fost suspendat pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani pe o anumita perioada, iar mamica revine mai devreme de data sfarsit suspendare?
Initial CIM-ul a fost suspendat astfel :
data inceput suspendare - 01.07.2020
data sfarsit suspendare - 21.04.2022
In aceste conditii data incetare suspendare ar fi fost 22.04.2022.
Insa mamica a facut cerere sa revina cu data de 18.04.2022.
In aceste conditii se poate opera data incetare suspendare 18.04.2022?
Sau se face intai modificare data sfarsit suspendare (din 21.04.2022 in 17.04.2022???) si apoi se opereaza data sfarsit suspendare in 18.04.2022???
Conform ultimelor modificari ale art. 139 din Codul Muncii,
alin.(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparţinând cultelor religioase legale, altele decât cele creştine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

Intrebarea mea este> ,,Daca la salariatii care sunt declarati ca apartinand cultului religios catolic, sau reformat, si sarbatoresc Pastele la o alta data decat data la care se sarbatoreste Pastele Ortodox (care conform art.139 din CM este sarbatoare legala, sau cel putin asa inteleg eu prevederea art.) acea data este considerata sarbatoare legala conform alin.(3) al art.139?
sau sarbatoarea legala este de fapt Pastele ortodox, iar salariatii catolici sau reformati pot beneficia de liber ptr pastele lor (sarbatorit la o alt adata), insa ptr faptul ca stau acasa si de pastele ortodox (ptr ca este sarbatoare legala>zi nelucratore<) dar ptr acele zile libere suplimentare trebuie sa vina la munca in alte zile lucratoare stabilite de angajator ptr a recupera liberul suplimentar?
Daca programul lor de munca este de 8 ore/zi de luni pana vineri (adica program de zi) pot veni la munca in zilele in care se sarbatoreste Pastele Ortodox, si sa stea acasa de Pastele Catolic??? Sau stau acasa de Pastele Ortodox (ptr ca este sarbatoare legala conf. art.139 alin.1), iar ptr zilele libere suplimentare de Pastele Catolic vor veni la munca sa recupereze conf. programului stabilit de angajator????
Ptr. personalul care lucreaza in tura continua, si munceste astfel si sambata / duminica / sarbatorile legale, si beneficiaza conf. CM si CCM negociat de spor ptr sambata si duminica, si spor ptr sarbatori legale, cand se plateste sporul de sarbatoare legala, daca salariatul este catolic sau reformat, si de Pastele Ortodox este liber, iar de Pastele Catolic lucreaza?. Dar daca salariatul catolic sau reformat lucreaza de Pastele Ortodox si este liber de Pastele Catolic??? Cum se procedeaza ptr plata sporului de sarbatoare legala??? Care este sarbatoarea legala ptr salariatul care este de alt cult religios decat cel crestin ortodox???
Cum se calculeaza corect vechimea in munca (in vederea acordarii sporului de vechime in munca la salariu) ptr un nou angajat la o societate, care isi incepe activitatea cu data de 01.09.2019, in conditiile in care acesta este angajat din 01.09.2001 (la o alta societate), in anul 2003 a beneficiat de somaj 6 luni, dupa care s-a reangajat, iar a avut 6 luni somaj, in anul 2004 si apoi s-a reangajat. Se scad cumva acele luni de somaj din vechimea in munca? Din cate stiu eu nu. Somajul reprezinta perioada asimilata, insa angajatorul actual sustine ce este perioada asimilata doar la stabilirea dreptului de pensionare, nu si pentru stabilirea vechimii in munca in vederea acordarii sporului de vechime in munca. Deci cum e corect.
As dori sa stiu care este procedura prin care un bloc se poate desprinde din cadrul unei asociatii de proprietari deja existente, si acel bloc format din doua scari (40 de apartamente) sa formeze o noua asociatie.
Precizez ca cele doua scari de bloc nu au datorii in cadrul asociatiei, 90% dintre apartamente sunt racordate individual la toate utilitatile.
Discuție modificare CIM
In cadrul unei asociatii de proprietari, la adunarea generala reconvocata, la care participa 50 de proprietari +19 imputerniciri (din totalul de 220) se hotaraste diminuarea timpului de lucru ptr administrator si femeia de serviciu, de la 8 ore la 4 ore pe zi. Comitetul executiv pune in aplicare hotararea adunarii generale, emite decizie in acest sens.
Intocmeste informare catre salariati (conf. art. 17 alin.(5) din CM) prin care li se comunica aceste modificari, intocmeste act aditional motivat de modificarea timpului de lucru si a salariului corespunzator normei de munca, la care anexeaza si programul de lucru repartizat pe fiecare zi.
Salariatii refuza sa primeasca actele, iar angajatorul le trimite prin curier, cu continut declarat. Acestia primesc actele prin curier cu semnatura de primire.
In aceste conditii, in cazul in care angajatorul va fi dat in judecata, instanta poate anula actele pe motiv ca angajatorul a modificat unilateral CIM ul salariatilor? Legea 196/2018 precizeaza ca hotararile adunarii generale reconvocate sunt obligatorii, indiferent de numarul de proprietari participanti la sedinta.
Sotul meu a decedat, fiind inscris la cele doua tipuri de pensii private:
1. Pilonul II - Pensia privata dar optionala nu cea obligatorie (intrucat la data aderarii avea peste 35 de ani).
2. Pilonul III - Pensia facultativa.
Conform art. 341 din Codul civil, eu consider (si notarul de altfel tot asa a inteles cand a intocmit certificatul de mostenitor) ca aceste pensii sunt bunuri comune, citez: ,, Veniturile din munca, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie in cadrul asigurarilor sociale si altele asemenea, precum si veniturile cuvenite in temeiul unui drept de proprietate intelectuala sunt bunuri comune, indiferent de data dobandirii lor, insa numai in cazul in care creanta privind incasarea lor devine scadenta in timpul comunitatii".
Acum cei de la fondul de pensii vin si spun ca nu sunt bunuri comune, cele doua fonduri, ca potrivit art. 48 din Legea 411/2004 si art. 78 alin. 4 din Legea 204/2006, citez:,,Participantul este proprietarul activului personal din contul sau".
Ei bine deci cum e? Ptr ca in functie de bun comun sau nu, se stabilesc cotele ce revin mostenitorilor. Adica eu ca sotie supravietuitoare si fiul sotului meu.
Nu inteleg. Cum se pot acorda zile libere din concediul de odihna, daca aceste zile sunt zile in care nu se lucreaza?
Buna ziua.
Am urmatoarea dilema.
In cadrul societatii noastre avem un salariat de confesiune catolic si un musulman. In curand va fi Pastele, si conform art. 139 din Codul Muncii, Vinerea Mare este sarbatoare legala, deci zi nelucratoare, la fel si prima si a doua zi de Paste (respectiv 8 si 9.04.2018).
Intrucat ptr catolici Pastele este pe 01 si 02.04.2018, iar vinerea mare ar fi pe 30.03.2018, cum acord eu zilele libere (nelucratoare) in care acesti doi salariati vor sta acasa?
La cate zile libere (de sarbatoare legala) are dreptul salariatul care este catolic? Are cumva inca o zi in plus (fata de cele doua) ptr vinerea mare? Si daca solicita cele doua zile conform art. 139 din CM cum va fi pontat in zilele de sarbatoare legala care sunt de Pastele crestin ortodox. Poate solicita zile libere din condediul de odihnă (atata timp cat prima si a doua zi de Pastele ortodox, adica 08 2i 09.04.2018 sunt zile nelucratoare?).