avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Activitate themis

Activitate themis

Răspuns la discuția Nulitatea absoluta
PS

Si, daca freeelis ar contrazice doctrina, unde ar fi gravitatea faptei?

Pana la urma, doctrina are si ea nu doar limitele ei, ci si variantele ei total opuse despre acelasi subiect.
Am gresit eu. Nu e absurd, e ilegal. Refuzul de a accepta o astfel de procura este, in opinia mea, abuz contra intereselor persoanelor.

Si, tot ca idee: procurile unui notar din Franta sau Germania (doar doua exemple) sunt simple legalizari de semnatura? Adica, francezii si nemtii nu cunosc institutia actului notarial autentic?Indoi-m-as!

Ne scarpinam pe dupa ceafa. Daca se demonstreaza ca procura autentica provenind de la un notar strain a fost revocata, si daca se demonstreaza ca mandatarul avea cunostinta de revocarea mandatului, certificatul de mostenitor se anuleaza. Simplu! Mandatarul va putea fi tras, eventual, la raspundere penala in aceasta situatie.

Sa nu dam registrelor romanesti o importanta mai mare decat o au!
Dreptul de mostenire are ca temei calitatea de sotie in momentul decesului. Orice ati face, in situatia in care aceasta calitate va exista la data decesului dumneavoastra sotia are dreptul la cota legala sau, cel putin (daca lasati un testament), la rezerva succesorala.

Codul civil va ofera posibilitatea de a divorta chiar daca nu exista acordul celuilalt sot, ca urmare a separatiei in fapt.
Răspuns la discuția Revocare donatie
ioanaol a scris:

Donatia a fost facuta la notar prin act autentic si s-a inscris in cartea funciara . Si nu avem acceptul celuilalt sot , adica al donatarului . Donatorul vrea sa revoce donatia printr o declaratie autentica , fara acceptul donatarului .


Simpla declaratie nu poate avea efect. Donatia poate fi anulata (nu revocata) printr-o actiune in instanta. Mai concrret, doar printr-o actiune in instanta.

Bineinteles, discutam despre situatia in care bunul donat era bun comun.

Joha a scris:

Notarul roman are dreptate. Procura pentru reprezentare la succesiune, deci intr o procedura notariala, trebuie sa fie autentica si trebuie înscrisă intr un registru informatizat ținut la nivel național de evidentă si revocare al procurilor. La acest registru au acces doar notarii romani si consulii romani. Notarul roman nu poate sa verifice existența procurii si nici daca este revocata deoarece ea nu este înscrisă in acel registru.
Dvs sunteți in Germania? Acolo exista asemenea profesioniști notari si Avocați in același timp , in restul țărilor UE nu exista așa ceva. Procura ce v a întocmit o este pe legalizare de semnătura ceea ce nu înseamnă ca este autentica așa cum cere legea romana.

Aici nu este vorba de drept comunitar. Pentru ca nu este vorba de conținutul tratatelor UE sau Reglemetarile UE in materie.


Nu cred ca o procura autentificata (asa spune userul), emisa de un notar din Italia (tot userul o spune, nici vorba de Germania) nu poate fi utilizata in Romania (bineinteles, sub forma traducerii legalizate).

Doar procurile autentificate in Romania (eventual, cele autentificate de autoritatile consulare din strainatate) trebuie inregistrate in registrele informatizate. A anula dreptul unui cetatean roman de a se folosi de o procura autentificata de un notar strain (notar care nu are nicio obligatie legata de registrele romanesti) mi se pare a fi o absurditate.

Daca procura despre care vorbeste userul imbraca forma autentica, refuzul notarului roman constituie un abuz.

Parerea mea.
Răspuns la discuția Nulitatea absoluta
Cand discutam despre nulitatea absoluta si despre o hotarare judecatoreasca in acest sens, formularea corecta este:

un act este valabil pana ii este constatata nulitatea de catre instanta

Cu aceasta mentiune, afirm ca freelis are dreptate (bineinteles, daca a facut vreodata aceasta afirmatie). Un act juridic, chiar lovit de nulitate absoluta, isi produce efectele pana la constatarea nulitatii lui, fie ca este un act de natura administrativa, fie ca este un act pur civil.

O amenda stabilita in urma unui proces verbal nul absolut devine titlu executoriu in cazul neintroducerii plangerii in termenul stabilit de lege.

Un testament nul absolut isi va produce efectele si va fi temeiul unei dezbateri succesorale pana la constatarea nulitatii lui ca urmare a cererii unui succesibil.

Un contract de vanzare-cumparare nul absolut pentru lipsa cauzei va produce efectul translativ de proprietate pana la constatarea nulitatii lui.

In rest, chestiunea imprescriptibilitatii (din care ati citat copios) nu are nicio legatura cu chestiunea validitatii, mai sus invocata. Pana la constatarea nulitatii (imprescriptibila, fara discutie), actul este unul care produce efecte, intocmai ca un act valid.


Sa afirm ca faceti o confuzie intre cele doua chestiuni ar fi mai mult decat un truism.

Freeelis (sper ca este vorba despre aceeasi persoana la care ne referim amandoi) nu face nicio confuzie si nu contrazice pe nimeni si nimic. Pur si simplu are dreptate. Confuzia e in cu totul alta parte.

Dreptul nu se citeste/interpreteaza pe articole de cod, ci ca un tot unitar.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:


Legea da dreptul de a se verifica constitutionalitatea...
Daca doriti sa va judecati pe o astfel de exceptie sa ma anuntati si pe mine.
E posibil sa fac si eu o aparare pe asa ceva in sens de respingere...si gratis...( in premiera absoluta...)
Cred ca si cu calitatea as gasi ceva daca ar fi necesar...







No, io presupun ca ati vrut sa va referiti la calitatea apararii pe care vreti sa o faceti.

Gresesc? :yeah:

Daca era vorba despre calitatea procesuala, scuze... :duh:
Tatal dumneavoastra a decedat inaintea parintilor sau dupa ei?

Daca a decedat inaintea lor, aveati vocatie succesorala prin reprezentare, iar dezbaterea succesiunii in lipsa dumneavoastra poate fi anulata.

Daca a decedat dupa moartea parintilor, se pune problema acceptarii succesiunii de catre tata, dumneavoastra neavand vocatie la succesiunea dupa parintii lui. Daca puteti dovedi ca a acceptat succesiunea in termen, ati putea cere anularea certificatului de mostenitor.

Discutati chestiunea cu un avocat, cu actele pe masa. Altfel, va veti alege cu sfaturi pur teoretice, fara legatura concreta cu situatia de fapt.
In functie de situatia concreta, respectiv de regimul sub care este inregistrat dreptul de proprietate (in regim de carte funciara sau nu), ati putea invoca (sau nu) uzucapiunea.

Nu vad alta cale.
Răspuns la discuția Restituire proprietate
Ati solicitat recinstituirea dreptului de proprietate pe Legea 10 din 2001? Daca nu, nu prea mai aveti sanse, dupa modesta mea opinie.