avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Activitate FLAVIU POP

Activitate FLAVIU POP

Eu inca n-am auzit sa castige vreun angajator un proces pe chestia asta pe dreptul muncii, poate pe drept civil sa-ti ceara daune interse daca pot dovedi ca le-ai prejudiciat firma .... Ce stiu insa e ca deseori angajatorii insereaza aceasta clauza fiindca nu doresc ca acest fenomen sa devina de masa, mai ales daca au mai multi angajati in aceasta situatie. Intr-adevar riscul e mic sa mearga pe varianta justitiei cata vreme nici ei nu sunt in regula 100% cu dovedirea costurilor de training,etc.
Ai putea sa incerci sa negociezi cu ei si deal-ul urmator: sa sustii public ca ai platit acesti bani si doar asa ai putut pleca (dar defapt ei sa-ti semneze o hartie prin care sunt de acord cu plecarea ta si in care si tu te obligi sa nu popularizezi exceptia printre colegi) In felul asta ar avea si ei ceva de castigat si poate e undeva la mijloc calea de iesire din impas. Asta daca efectiv nu e vorba de banii cheltuiti pe care sincer nu cred sa-i mai vada la modul in care au procedat. Iar tu le poti spune sincer ca asta e cel mai mare cadou care li-l poti face: sa pastrezi confidentialitatea anexei intocmite fata de ceilalti colegi....
Puteti face 2 pasi:

1. Daca angajatul e la lucru ,chemati doi martori cu Dvs. in momentul inmanarii deciziei, daca refuza sa semneze de primire, se va consemna in exemplarul Dvs. de catre martori refuzul salariatului, proba necesara in instanta daca se va ajunge la contestatii

2.Dupa care decizia(exemplarul salariatului) se va trimite totusi la domiciliul declarat, care este cel din CI folosit la momentul angajarii a a carui copie este in dosarul de personal al angajatului. Daca angajatul nu a comunicat schimbarea domiciliului, nu este vina Dvs. , ajunge sa pastrati recipisa cu care ati trimis decizia recomandata in care va scrie ca nu s-a gasit adresantul la adresa indicata.

Desigur cu un avocat bun pot fi contestate orice proceduri in Romania de aceea e de preferat sa vedeti totusi ce-si doreste angajatul de la firma, si poate ajungeti la o incetare CIM cu acordul partilor daca pretentiile nu sunt absurde.
Poate ar trebui sa incerci sa-l infrunti cu arme de acelasi tip. Refuza-l pur si simplu pe motive familiale, asta poate insemna sa pornesti un razboi(si trebuie sa decizi daca merita) treaba e ca ar trebui si el sa faca o gramada de chestii birocratice ca sa ajunga sa-ti dea o eventuala sanctiune(ar trebui atributiile puse in fisa postului, sa existe un regulament intern sau contract de munca care sa prevada o procedura de sanctionare clara pentru neindeplinirea unor sarcini de servici, etc..Toate astea pot fi usor atacate in justitie de un avocat bunicel daca nu sunt perfect facute. Nu cred (la lenea de care spui ca da dovada) ca va avea chef sa mearga pe drumul asta daca i-l descrii si isi da seama ca mai bine e sa ajunga la un compromis cu voi. Totusi as spune ca daca vrei sa mai ai zile bune in echipa aceea trebuie sa cazi la o intelegere de modus vivendi atat cu el cat si cu celelalte coelege, sa ajungeti sa faceti treburile "nasoale" prin rotatie daca nu se poate face rasplata salarial sau altcumva...
Conform art.21 Codul Muncii, alineatul 3, clauza de neconcurenta lunara nu se considera a fi de natura salariala si este o cheltuiala deductibila, impozabila la persoana fizic beneficiara. Intrebarea mea este daca aceste venituri trebuie sau nu evidentiate in statul de plata, fiindca daca da atunci trebuiesc platite si taxe pentru ele atat pentru angajat cat si pentru angajator?
Eu inca n-am auzit sa castige vreun angajator un proces pe chestia asta pe dreptul muncii, poate pe drept civil sa-ti ceara daune interse daca pot dovedi ca le-ai prejudiciat firma .... Ce stiu insa e ca deseori angajatorii insereaza aceasta clauza fiindca nu doresc ca acest fenomen sa devina de masa, mai ales daca au mai multi angajati in aceasta situatie. Intr-adevar riscul e mic sa mearga pe varianta justitiei cata vreme nici ei nu sunt in regula si ai putea sa incerci sa negociezi cu ei si deal-ul urmator: sa sustii public ca ai platit acesti bani si doar asa ai putut pleca (dar defapt ei sa-ti semneze o hartie prin care sunt de acord cu plecarea ta si in care si tu te obligi sa nu popularizezi exceptia printre colegi) In felul asta ar avea si ei ceva de castigat si poate e undeva la mijloc calea de iesire din impas. Asta daca efectiv nu e vorba de banii cheltuiti pe care sincer nu cred sa-i mai vada la modul in care au procedat. Iar tu le poti spune sincer ca asta e cel mai mare cadou care li-l poti face: sa pastrezi confidentialitatea anexei intocmite aiurea fata de ceilalti colegi....
Dupa cum descrii lucrurile va fi greu sa ramaii cu orice pret in acea firma, probabil nici nu merita cu asa o relatie cu seful. Daca vrei totusi sa poti ataca vreo hotarare abuziva in instanta trebuie in primul rand sa te prezinti la locul de munca indiferent de ce a spus sau a anuntat seful si sa soliciti in scris orice decizie sau hotarare care s-a luat. Doar atunci ai un caz clar in fata.Un avocat bun va putea ataca cu mari sanse de succes orice detasare abuziva, sau reducere de personal, etc. Atentie insa daca nu te primeste la lucru(iti interzice fizic accesul in firma) trebuie sa ai cel putin doi martori cu tine care sa ateste acest fapt pentru ca altfel dupa 3 zile de nemotivate poate sa-ti desfaca contractul disciplinar si acea decizie e mai greu de atacat in justitie.
Avem la firma un proces terminat cu o reincadrare a persoanei in cauza. Instanta a dispus plata salariilor BRUTE pe perioada pana a fost reangajat. O experta contabila autorizata angajata de omul nostru ii calculeaza suma in cauza iar executorul judecatoresc ne scrie procesul verbal in care trebuie sa-i platim suma bruta. Omul nu mai vrea sa mai dea nici un ban din mana dar vrea sa aiba vechime in cartea de munca. La ITM nu putem plati si partea lui de impozite iar el vrea sa ne dea din nou in judecata pentru neexecutarea unei hotarairi judecatoresti. Cine si unde a gresit ? Am gresit undeva in procedura de reincadrare? Sau instanta si executorul nu trebuiau sa dea rezolutii pe venitul brut ci pe net si calculam si viram noi taxele ca la statele normale?