avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Activitate Daniel_Caciula

Activitate Daniel_Caciula

Buna ziua, in 18.02 am primit informarea ca sunt convocat in 20.02, la cercetare disciplinara, desi pana in acest moment eu nu am primit nicio sanctionare si nici nu mi-a fost adus la cunostinta ca mi s-a facut vreun referat. In informarea primita scrie ca pana la cercetarea disciplinara nu trebuie sa mai prestez activitate pt companie, pt a avea timp sa imi pregatesc apararea din timpul cercetarii. Acum cand am mers la birou ca sa imi scot din calculator toate probele si dovezile pe care le am la acuzatiile care mi se aduc, m-au dat afara pe motiv ca angajatii care sunt liberi nu au acces in zona sociala, si ca ar fi considerata munca la negru. Le-am cerut apoi in scris ca sa imi dea permisiunea sa intru in birou ca sa imi pot pregati apararea daca tot mi-au dat acest drept, insa au spus ca pregatirea apararii nu se face la locul de munca.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Imi pot face cercetare disciplinara daca eu nu am primit nicio sanctiune? Sau cel putin nu am primit nimic ca sa semnez?
2. E normal sa fiu data afara din birou, atat timp cat sunt inca angajatul companiei? Eu in mod normal trebuie sa lucrez in ziua in care am mers la birou, insa conform informarii din convare am primit dreptul sa nu mai vin la birou ca sa imi pregatesc apararea.
3. Daca din momentul in care eu am primit informarea ca voi fi cercetat disciplinar a trebuit sa parasesc locul de munca, cum as mai putea sa imi pregatesc apararea, pt ca toate dovezile si toti martorii sunt in acel loc. Se poate considera in instanta acest lucru un abuz?
4. Compania sustine ca nu exista nici un fel de obligatie legala pentru ca angajatul sa primeasca aceste referate. Spun ca acestea sunt documente interne, care stau la baza unei proceduri legale.
In convocarea pe care ai primit-o sunt descrise faptele de natura a fi considerate abateri disciplinare si apararea ta poate porni de la acestea. Exista un temei legal pentru acest lucru sau si acesta este un abuz din partea lor?

Va multumesc frumos pentru timpul acordat.
Răspuns la discuția Concediu crestere copil
In contractul individual nu scrie nimic de reziliat, insa este o anexa la contract cu anumite situatii unde pot desface cim-ul, furtul fiind una dintre aceste situatii. Daca ei vor da ca si motiv la desfacerea cim ca am furat, insa nu este data nicio sentinta si nu au nicio dovada, vor putea totusi sa imi desfaca cim-ul pe acest motiv, chiar daca totul este o minciuna? Si chiar daca ma intorc din concediu de crestere?
Buna ziua, in aproximativ 2 luni trebuie sa ma intorc la serviciu, terminandu-se cei 2 ani de concediu crestere copil. La aproximativ 1 luna dupa ce am intrat in CC, compania la care lucrez mi-a facut plangere la Politie cum ca le-as fi furat niste produse, lucru neadevarat si pe care il voi demonstra in instanta. Momentan dosarul e inca la Politie si mai cauta probe, iar eu am fost citat pana acum ca si martor, pt ca nu au dovezi clare ca sa ma citeze ca suspect.
Intrebarea mea este urmatoarea: au voie sa imi desfaca cim-ul daca ma intorc din CC, chiar daca nu s-a dat inca o sentinta finala? Din ce am citit eu in lege, 6 luni dupa intoarcerea din CC nu au voie sa ma dea afara, decat din motive ce tin de companie, gen desfiintare post sau faliment.
Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Răspuns la discuția Concediere
Si daca este trecut in regulamentul de ordine interioara sa inteleg ca imi pot desface contractul, fara a fi nevoie de o sentinta finala?
Răspuns la discuția Concediere
Va multumesc pt raspuns. Insa tot la art 61. , lit. a, mai scrie ca angajatorul poate dispune concedierea in cazul unei abateri grave. Furtul din cate stiu este abatere grava, insa nu stiu daca ma pot concedia pt acest lucru pana nu este data o sentinta. Aveti idee, se poate concedia doar pe o banuiala?
Discuție Concediere
Buna ziua,
In urma cu un an seful meu a incercat sa ma dea afara din diferite motive, insa nu a reusit pt ca am intrat in concediu de crestere copil. Acum am aflat ca dupa ce am intrat in concediu de crestere copil, mi-a facut plangere la politie cum ca as fi furat ceva produse. Eu in martie trebuie sa ma intorc la munca, puteti sa imi spuneti va rog daca imi pot desface imediat contractul de munca legandu-se de faptul ca am furat (desi nu e adevarat si inca nu e data nicio sentinta, eu abia acum am fost chemat la politie ca sa dau declaratie si momentan sunt citat ca si martor) sau intorcandu-ma din concediu de crestere copil beneficiez de acea protectie de 6luni si nu au voie sa ma dea afara?
Va multumesc.
Discuție Concediere
Buna ziua, m-am intors la munca din concediul de crestere copil, iar acum iau stimulentul de insertie pana face copilul 3 ani, deoarece m-am intors mai devreme la munca. Puteti sa imi spuneti va rog, daca au voie sa ma concedieze in aceasta perioada cat iau de la stat stimulentul de insertie?
Buna ziua, eu si sotia mea lucram in aceeasi companie si incepand din luna august si pana acum sotia a fost in concediu de crestere copil. Acum din cauza unor probleme pe care le am cu seful meu, vrem sa ne schimbam si sa intru eu in concediu de crestere copil, iar sotia ar trebui sa se intoarca la munca. Am inteles ca ea ar putea intra in concediu fara plata pana face copilul 2ani, insa cei de la HR spun ca nu poate intra in fara plata pt ca ea indeplineste conditiile de cotizatie pt indemnizatie. Puteti sa imi spuneti va rog daca se poate sau nu sa intre in concediu fara plata, dat fiind faptul ca a fost pana acum in ccc, iar de acum voi intra eu in ccc?
Buna ziua, sotia este in CCC de 2luni si va mai sta inca o luna, dupa care vrem sa facem rocada si sa intru eu in CCC, pana va face copilul 2ani. Puteti sa imi spuneti va rog cu cat timp inainte trebuie sa anunt angajatorul prin acea cerere prin care imi cer suspendarea contractului?
De asemenea aveti idee daca exista vreo lege prin care sotia sa aiba dreptul apoi la concediu fara plata? Daca da, care este perioada maxima la care are dreptul sa stea in concediu fara plata?
Va multumesc.