avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Activitate NEFERTITI HUNAM CAPITAL CONSULTING

Activitate NEFERTITI HUNAM CAPITAL CONSULTING

freeelis a scris:

:offtopic:
Eu am fost trimis in Belgia cu delegatie ..si nu s-a intamplat nimic (ca o paranteza)



Daca discutam de muncitori/ functionari ce desfasoara o activitate consistenta acolo e una, daca discutam de o delegare clasica (vizita, schimb de informatii, vizita de afaceri) e alta!

Oricum la un control se lamuresc lucrurile , o data cu amenda (penala) :) :) :)
freeelis a scris:

nefertitihcc a scris:

freeelis a scris:

In cazul delegarii nu este necesar obtinerea formularului A1 ... acesta este folosit numai in cazul detasarii.


In UE nu se accepta notiunea de delegare decat daca se achita taxele sociale si impozitele in statul unde se lucreaza efectiv :)


Ideea era alta .. se vorba despre obtinerea formularului A1 si nu despre ce accepta sau nu UE ....


La modul general ai perfecta dreptate!
In speta in cauza, introducerea ideii de delegare nu a facut decat sa o incurce mai rau pe cea care a deschis discutia :) Din topicul de mai sus reiese ca aceasta ar fi inclinata sa trimita angajatii in BE doar cu delegatie, ceea ce o lasa descoperita in fara legislatiei de acolo .

Multa sanatate ! :)
elena picoiu a scris:

Deci se poate........Cum fac cu aceasta delegare? Care este durata maxima pentru delegarea unor angajati, avand in vedere ca fiind vorba de domeniul constructiilor, acestia vor sta pe teritoriul Belgiei, cu diurna si cazare doar cateva luni , timp in care se finalizeaza lucrarea respectiva? Si care sunt pasii sau cine este in masura sa ma ajute? Cine ar stii cel mai bine cum se face delegarea angajatilor pentru o perioada determinata? Multumesc din suflet pentru raspunsuri.


Daca la un control angajatii tai vor fi identificati ca realizand activitati lucrative, fara Limosa si A1 pe teritoriul Belgiei, autoritatile de acolo nu vor lua in calcul delegarea romaneasca ci vor considera ca lucreaza la negru, cu tot ceea ce rezulta de aici. Ori ii 'delegi" si platesti taxele acolo - la cuantumurile de acolo- ori obtii A1 si achiti taxele aici. Nu exista cale de mijloc, doar cateva solutii care sa faciliteze/asigure obtinerea formularelor A1. (office@nefertiti-hcc.eu)
freeelis a scris:

In cazul delegarii nu este necesar obtinerea formularului A1 ... acesta este folosit numai in cazul detasarii.


In UE nu se accepta notiunea de delegare decat daca se achita taxele sociale si impozitele in statul unde se lucreaza efectiv :)
In ceea ce priveste pontajul:
- daca pe baza sa se stabilesc drepturile salariale in cadrul firmei - puteti depune plangere penala pentru fals intelectual.
- Art. 289. – Falsul intelectual
Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de cãtre un functionar aflat în exercitiul atributiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurãri necorespunzãtoare adevãrului ori prin omisiunea cu stiintã de a insera unele date sau împrejurãri, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Tentativa se pedepseste.


In ceea ce priveste contractul de munca:
- inexistena unui act aditional de prelungire a duratei contractului de munca poate fi interpretata ca neglijenta (avand in vedere ca salariul si celelalte drepturi au fost achitate conform contractului), deci nu discutam de caz penal ci de amenzile ce intra sub incidenta codului muncii
- propunerea de a semna un contract de munca retroactiv, poate fi un capat de cerere ca tentativa de fals

Concluzie: poti depune plangere penala dar sansele sa se finalizeze cu NUP sunt destul de mari.


In situatia data trebuie sa lasi politia si apoi (daca e cazul) procuratura sa incheie cercetarea, bineinteles aducand toate probele in favoarea ta. In cel mai negru scenariu ai putea fi incadrat la gestiune frauduloasa sau delapidare. N-ar fi rau sa apelezi la serviciile unui avocat

Daca vrei sa fii carcotas si sa tragi de timp poti sa contesti in instanta decizia de suspendare a contractului. Amani lucrurile...
Răspuns la discuția concediu de maternitate
Daca nu ai un alt contract de munca le platesti pe toate...
Răspuns la discuția cerere salarii compensatorii
Normal nu ar trebui sa faci cerere pentru salariile compensatorii ci sa-ti fie platite pur si simplu. S-ar putea ca angajatorul sa nu stie (sau sa nu vrea sa stie) ca e obligat sa respecte reglementarile CCM la nivel de ramura.

Te sfatuiesc sa le trimiti nu o cerere ci o notificare prin care le aduci la cunostinta ca in conformitate cu art.76 (1) CCM la nivel de ramura iti datoreaza suma de .... lei reprezentand contravaloarea a 2 salarii lunare, cu valoare de salarii compensatorii si le soliciti sa-ti comunice data la care debitul va fi achitat. O poti trimite :
- pe email - pe adresa GM-ului sau a HR Managerului
- fax - poate gasesti unul care pe pagina cu confirmarea imprima si faximilul paginii transmise
- posta/curier cu confirmare de primire
Ea nu are mare valoare juridica ci pur si simplu te ajuta sa dovedesti ca ai depus toate diligentele pentru recuperarea debitului.

O poti transmite dupa ce ai primit documentele aferente concedierii/depunerii cererii pentru ajut de somaj.

Pentru recuperarea sumelor va trebui sa te adresezi instantei. Nu ai cum sa pierzi procesul si le poti solicita inclusiv daune morale/materiale pentru nerespectarea obligatiilor legale.
Răspuns la discuția vor sa ma dea afara
Asa ceva mai greu intalnesti:
Iti desfiinteaza postul dar iti cer demisia ca altfel te concediaza pentru ca nu (mai) corespunzi profesional?????!!!! De inteligenta nu-l putem suspecta pe managerul care ti-a adus la cunostinta decizia...

1. Desfiintarea postului presupune (de cele mai multe ori) plati compensatorii si interdictia de a face angajari pe un post similar in urmatoarele 12 luni. Plus un dosar mai mult decat stufos prin care sa justifice desfiintarea postului.
2. Demisia iti taie inclusiv ajutorul de somaj
3. Concedierea din motive imputabile angajatului trebuie motivata:
- evaluarile sa fi fost periodice
- rezultatele tale sa fi fost negative la ultimele evaluari
- in contractul colectiv de munca sa fie stipulata situatia in care un angajat poate fi concediat pentru necorespundere profesionala
- sa-ti dea posibilitatea de a te apara impotriva deciziei
- angajatorul sa-ti prezinte alte posturi vacante conform pregatirii tale
4. Dragoste cu de-a sila nu se poate, e valabil si in relatiile d emunca. Daca si-a pus in cap sa te concedieze/intimideze sa-ti dai demisia, va reusi. Lasa-i sa-si bata capul cu solutia cea mai simpla pentru ei, fa-ti treaba cat de bine poti si cauta-ti alt job. Sanatatea ta si confortul psihic sunt ma valoroase decat orice job!

Succes!

PS daca imi trimiti cv pe adresa cv@nefertiti-hcc.ro poate te pot ajuta...
Răspuns la discuția Contract colectiv de munca
Atentie!!!

Exista obligatia NEGOCIERII contractului colectiv de munca! Angajatorul trebuie sa initieze aceste negocieri si sa asigure cadrul propice. Dar daca cele doua parti nu ajung la un numitor comun.... vor tot negocia... :)