avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Activitate Vladislav20

Activitate Vladislav20

gabriel298 a scris:

Multumesc pentru raspuns. In prima instata ne-am dus pe bazar CF actuale unde statul roman aparea ça proprietar pe o portiune de teren al vecinilor.. Titlurile sunt eliberate In 90 dar nu au fost inregistrate la CF. Nimeni nu s-à grandit sa ceara titlurile. In apel vecinii ai depuis titlurile ça proba, iar procesul In apel à fost pierdut din causa acestor titluri care nu sunt ibregistrate In CF. As vrea sa stiu daca vreo lege précède asa ceva ça titlul are putere mai mare decat CF. Multumesc

Depinde de la caz la caz. Am vazut cazuri cand in CF ambii vecini aveau suprafata egala, insa in titlurile de proprietate unul a primit mai mult (incorect).
Daca titlul de proprietate nu este eliberat corect, acesta se poate anula in instanta. Insa avocatul si expertul trebuia sa aiba in vedere atat titlurile de proprietate cat si cartile funciare. Nu doar una din ele.
Trebuie sa platiti 2.000 de lei amenda pentru ca nu a-ti efectuat receptia lucrarii la timp. Si se plateste retroactiv pe 5 ani impozitul cu penalitati. Asta pentru ca probabil la impozit nu aveti declarata suprafata reala a constructiilor.

seduardg@yahoo.co.uk a scris:

Am cumpărat un teren și contractul de vânzare, precum și extrasul de carte funciară, menționează o casă neîntabulată în suprafață de 69 m2, pe care intenționam să o demolez. Casa există de circa 60 ani, și până la urmă am reparat-o. Cum o pot întabula? Vânzătorul terenului nu mai are actele de la construirea casei în care a locuit de copil (e mai tânăr decât casa).

O constructie edificata inainte de anul 2001 se inscrie in cartea funciara in baza certificatului fiscal care atesta ca au fost achitate toate datoriile fiscale, fara a fi necesar autorizatie de construire.
Luati legatura cu un topograf autorizat pentru a va studia actele si a va indruma.

CrisB a scris:

Multumesc pentru raspuns.

Din raspunsul dumneavoastra deduc ca trebuie sa inteleg ca actele oficiale si legalizate emise de autoritati sunt doar apa de ploaie. Si dreptul de proprietate intabulat este optional aplicabil.
Ca in situatia aia celebra cand ti se spune ca "de fapt nu e adevarat ce vezi". Asa si actele autoritatilor. Exista fizic dar nu exista legal.

Actele emise sunt gresite. Limitele reale de intravilan/extravilan se afla din 2024 in format electronic la OCPI-uri. Dumneavoastra degeaba solicitati inscrierea in CF a 1.000 mp intravilan, daca legal in acte nicioadata nu a fost mai mult de 400 mp. Adeverinta emisa de primarie a fost una eronata.
Sunteti inca o victima a sistemului PCR din Romania. PCR = pile, cunostiinte, relatii angajate in institutii, ce conteaza ca sunt bata totala.

7580 a scris:

Aici este vorba despre un OCPI din ~restul tarii~. Multumesc!

Nu imi dau seama care este motivul respingerii, sincer. De multe ori dau un articol "la buleala" ca si raspuns fara sa explice clar in incheiere care este motivul.

Dati-mi voie sa va intreb "a-ti inregistrat dumneavoastra" o cerere la OCPI, sau topograful pe care l-ati angajat a efectuat o documentatie cadastrala?

Este un lucru pe care il intalnesc de foarte multe ori. Ce trebuie dumneavoastra sa intelegeti este ca NICIODATA nu a-ti avut 1.000 mp intravilan. Intotdeauna a-ti avut 400 mp intravilan si restul extravilan.

Sunt niste greseli care provin din faptul ca nu existau angajati "foarte profesionisti" la primarii care sa delimiteze corect zona de intravilan de extravilan si eliberau adeverinte "cum au putut". Intre timp am trecut la modul de lucru digital (nu harti fizice) si toate aceste probleme urmeaza sa se rezolve in timp.
Dumneavoastra trebuie sa verificati extrasul de carte funciara ca sa vedeti exact pe ce sunteti proprietara.

Din textul redat reiese ca sunteti proprietara pe o suprafata utila de 43.83 mp (care poate include DA sau NU boxa respectiva) si pe 14 mp de teren din totalul de XXX cat are imobilul in totalitate.

Trebuie sa verificati extrasul de carte funciara, contractul de vanzare-cumparare si releveele imobilului.
7580 a scris:

Buna ziua! Nu inteleg... Legea nu este aceeasi?

Legea este aceeasi, dar exista diferente exprimate in ordine, legi si adrese ANCPI care delimiteaza anumite modalitati de lucru intre vechiul regat (Transilvania) unde exista deja carti funciare de pe vremea austro-ungariei si restul tarii.
Normal notarul daca era corect nu facea tranzactia. Cel putin notarii din zona mea nu faceau.
Luati legatura cu un topograf autorizat sa va faca o lucrare de actualizare a cartii funciare cu obiectivul "notarea suprafetei".

Ghent Cornel-Daniel a scris:

Bună ziuă aș dori să știu. Există pământ intravilan sau extravilan să aibă două numere topografice?
Vă rog să îmi spuneți ce anume e de făcut? Unul din proprietari și-a pierdut acel act care deținea terenul.
Vă mulțumesc pentru răspunsul dumneavoastră.
O zi frumoasă

Exista terenuri care se pot compune din mai multe numere topografice. Motivele pot fi diferite, deci DA.
Cum se cheama "acel act" pe care l-a pierdut? Extrasul de carte funciara? Trebuie un topograf autorizat sa va ajute la o identificare.