avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1296 soluții astăzi
Forum Activitate Vladislav20

Activitate Vladislav20

Daca o sa il inchiriati legal catre o firma, care va presta servicii acolo, atunci constructia nu poate avea destinatia de "casa de locuit". Va trebui sa aiba o destinatie de "spatiu comercial". Detaliile le discutati cu arhitectul.
Eu v-am dat raspunsul correct. A-ti primit respingere pentru ca nu s-a intocmit lucrarea corect. Cititi in Ordinul 600/2023 exact ce inseamna repozitionarea.
Topograful poate intabula doar suprafata pe care o aveti in acte. Daca este 750 mp in acte, poate intabula doar 750 mp.
Daca in teren aveti mai mult teren (950 mp) atunci intr-adevar topograful pe schita va trebui sa "taie" de undeva. Nu poate intabula cei 950 mp, doar 750 mp.
El va dat o idee. Sa "taiati" artificial cei 200 mp, pe latura cu vecinul cu care a-ti avut probleme. Vecinul a mutat gardul un pic pentru ca lui nu i-a iesit suprafata. Aceste probleme exista pentru ca la noi in tara nu am avut o situatie clara pusa la punct, si doar acum incepem sa le reglementam, cand facem masuratori.

Eu v-as da o alta idee mai buna. Sa nu "taiati" cei 200m pe laterale. Sa le taiati in "fundul gradinii".
Dumneavoastra aveti alta problema. Daca a-ti obtinut autorizatie in 2021 probabil pana acum a expirat deja.
Deci trebuie sa solicitati din nou reautorizare proiect, si atunci oricum arhitectul va actualiza datele.

Lili1961 a scris:

Bună seara tuturor. Am construit o casă la țară în prealabil fără autorizație și PUZ mai exact in aprilie mai 2022 la roșu apoi in august același an 2022 am obținut PUZ și autorizație de construire. Apoi proiect.Finalizând totul ... ne-am trezit (neștiință,prostie ) că nu am respectat distanta de la axul drumului comunal până la casă (10 m) Efectiv sânt 8,7 metri. Primăria nu poate recepționa lucrarea din această cauză. Prin urmare nu putem intabula clădirea. De 2 ani plătim impozit pe casă la primărie. Știți cumva o soluție la această problemă? Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri.

Exista o singura solutie la aceasta problema. Sa taiati 1.3 metri din casa ca sa respectati cei 10m.
Sau primaria sa inchida ochii, care poate duce in viitor la consecinte grave, mai ales ca guvernul lucreaza sa faca legea mai stricta.
1. Da. Trebuie remasurat intreg imobilul.
2. Imobilul trebuie remasurat de un topograf autorizat, si exista o documentatie specifica, care trebuie sa contina cateva elemente.
3. Nu este considerat abuz respingerea lucrarii, daca respingerea a avut motiv intemeiat.

gabriel298 a scris:

Multumesc pentru raspuns. In prima instata ne-am dus pe bazar CF actuale unde statul roman aparea ça proprietar pe o portiune de teren al vecinilor.. Titlurile sunt eliberate In 90 dar nu au fost inregistrate la CF. Nimeni nu s-à grandit sa ceara titlurile. In apel vecinii ai depuis titlurile ça proba, iar procesul In apel à fost pierdut din causa acestor titluri care nu sunt ibregistrate In CF. As vrea sa stiu daca vreo lege précède asa ceva ça titlul are putere mai mare decat CF. Multumesc

Depinde de la caz la caz. Am vazut cazuri cand in CF ambii vecini aveau suprafata egala, insa in titlurile de proprietate unul a primit mai mult (incorect).
Daca titlul de proprietate nu este eliberat corect, acesta se poate anula in instanta. Insa avocatul si expertul trebuia sa aiba in vedere atat titlurile de proprietate cat si cartile funciare. Nu doar una din ele.
Trebuie sa platiti 2.000 de lei amenda pentru ca nu a-ti efectuat receptia lucrarii la timp. Si se plateste retroactiv pe 5 ani impozitul cu penalitati. Asta pentru ca probabil la impozit nu aveti declarata suprafata reala a constructiilor.

seduardg@yahoo.co.uk a scris:

Am cumpărat un teren și contractul de vânzare, precum și extrasul de carte funciară, menționează o casă neîntabulată în suprafață de 69 m2, pe care intenționam să o demolez. Casa există de circa 60 ani, și până la urmă am reparat-o. Cum o pot întabula? Vânzătorul terenului nu mai are actele de la construirea casei în care a locuit de copil (e mai tânăr decât casa).

O constructie edificata inainte de anul 2001 se inscrie in cartea funciara in baza certificatului fiscal care atesta ca au fost achitate toate datoriile fiscale, fara a fi necesar autorizatie de construire.
Luati legatura cu un topograf autorizat pentru a va studia actele si a va indruma.

CrisB a scris:

Multumesc pentru raspuns.

Din raspunsul dumneavoastra deduc ca trebuie sa inteleg ca actele oficiale si legalizate emise de autoritati sunt doar apa de ploaie. Si dreptul de proprietate intabulat este optional aplicabil.
Ca in situatia aia celebra cand ti se spune ca "de fapt nu e adevarat ce vezi". Asa si actele autoritatilor. Exista fizic dar nu exista legal.

Actele emise sunt gresite. Limitele reale de intravilan/extravilan se afla din 2024 in format electronic la OCPI-uri. Dumneavoastra degeaba solicitati inscrierea in CF a 1.000 mp intravilan, daca legal in acte nicioadata nu a fost mai mult de 400 mp. Adeverinta emisa de primarie a fost una eronata.
Sunteti inca o victima a sistemului PCR din Romania. PCR = pile, cunostiinte, relatii angajate in institutii, ce conteaza ca sunt bata totala.