avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Activitate Cabinet de avocat Silviu SERBAN

Activitate Cabinet de avocat Silviu SERBAN

Răspuns la discuția Pastrarea numelui dupa divort
Buna ziua!
Nu.
Posibilitatea de a va exprima acordul ati avut-o numai cu ocazia judecatii divortului.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Răspuns la discuția vanzare-cumparare
Buna ziua!
Nu este bun comun in baza art. 31, lit.f din Codul Familiei. Bineinteles cu conditia ca suma obtinuta din vanzarea apartamentului sa fie cheltuita pe garsoniera.
Mi se pare o idee stralucita cea propusa de consultantul AVLUCI, care v-a dat primul raspuns, aceea de a face si mai clar acest lucru prin mentionarea in contractul de achizitie a garsonierei a sursei fondurilor(vanzarea unui bun propriu).
Cu stima,
av. Silviu Serban
4333- Lucrari de pardosire si placare a peretilor
4334- Lucrari de vopsitorie, zugraveli si montari de geamuri
Sunt activitati care se preteaza a fi desfasurate la terti (la adresa beneficiarului).
Veti completa o declaratie model 2, la ultima rubrica 4.3.4. veti mentiona cele doua coduri care va intereseaza.
Răspuns la discuția neplata la termen
Buna ziua!
Sub incidenta legii penale intrati numai daca ati emis pentru acea factura vreun bilet la ordin sau fila cec. Daca ati emis asa ceva si creditorul dvs. a introdus acel bilet sau cec la banca si banca ii da raspuns ca nu exista disponibil in contul dvs. pentru acoperirea sumei, sunteti pasibil de raspndere penala pentru savarsirea infractiunii de inselaciune (215/ Cod penal).
Daca nu ati emis nici cec si nici bilet la ordin, nu va poate face plangere penala.
Poate, asa cum v-am spus si in mesajul postat anterior, sa va cheme intr-un proces civil prin care sa ceara obligarea dvs. la plata sumei.
Daca aveti sau nu castig de cauza depinde in mare masura si de felul in care si-a executat creditorul obligatia, de eventualele vicii ale lucrarii/produsului furnizat de creditor, de momentul in care formuleaza cererea (prescriptia este de 3 ani) etc.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Buna ziua!
Nu precizati nimic despre ce cod CAEN este vorba.
Este obligatoriu ca acel cod sa figureze in obiectul de activitate al firmei, insa acest lucru nu inseamna ca nu mai trebuie si autorizat.
In prima faza, formati un dosar la registrul comertului in care dati o declaratie model 2 sau 3 (dupa caz, daca la punctul de lucru a mai fost facuta o autorizare pe alte coduri CAEN, completati declaratia 3, daca este prima data cand autorizati locatia respectiva, completati declaratia 2).
Veti primi un certificat constatator prin care declaratia dvs. pe proprie raspundere (ca respectati conditiile de protectia muncii, protectia mediului, sanepid si sanitar veterinar) a fost luata in evidenta. Acest lucru nu va scuteste de obligatia de a respecta conditiile cerute de acesti avizatori. In termen de 30 de zile de la obtinerea certificatului constatator ar trebui sa vina cate un reprezentant de la fiecare dintre cei patru (DSV, DSP, ITM, IPM) pentru a controla respectarea legii din punctul lor de vedere. In practica se intampla rar sa vina in cele 30 de zile, insa pot veni oricand.
Dupa obtinerea acelui certificat constatator mergeti la primaria locului unde veti desfasura activitatea respectiva si faceti cerere pentru obtinerea acordului de functionare (se ataseaza copii de pe certificatul de inregistrare, certificatul constatator, contractul in baza caruia detineti spatiul de desfasurare a activitatii, contractul de salubritate pentru locatia respectiva, imputernicire si o taxa care variaza in functie de activitatea desfasurata).
Exista si activitati pentru care se cer diferite avize si acorduri prealabile dosarului de la registrul comertului, ori ulterioare (de la BNR, CSA, MAI, RAR etc).
Cu stima,
av. Silviu Serban
Buna ziua!
Dvs. vreti sa spuneti ca prietena dvs. are posibilitatea sa iasa din cuibul cu viespi sa-si viziteze mama si se intoarce fara sa faca o bucla si pe la politie ?
De ce trebuie sa cercetati dvs. unde o tin si nu o intrebati direct, cu ocazia uneia dintre aceste vizite acasa ?
Sau, de ce mai trebuie sa o intrebati dvs., nu era interesul dansei sa va lase un mesaj cu toate aceste date?
Intrebarile sunt retorice, nu necesita raspuns.
Puteti formula un denunt la orice organ de politie, in care veti spune tot ce stiti despre cazul respectiv.
Nu uitati sa precizati in denunt si adresa unde isi viziteaza mama din cand in cand.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Buna ziua!
Motivele de divort nu au nicio legatura cu partajul.
Asa se face ca indiferent de cat de mult bei, legea prezuma ca bunurile dobandite in timpul casatoriei tot comune sunt (art. 30/ Codul familiei nu face nicio exceptie in functie de cantitatea de alcool consumata).
Prin urmare, la partaj nu are cum sa fie avantajata de instanta.
Atentie! Poate fi din nou avantajata de avocat! Fosta sotie poate fi invatata sa ceara o cota mai mare din bunuri decat cea de 1/2, motivand ca fostul sot contribuia cu veniturile sale mai putin la cumpararea lor si mai mult la cumpararea de alcool.
La partaj, unul din soti va cere sa i se atribuie apartamentul, urmand sa-l despagubeasca pe celalalt in bani cu 1/2 din valoare(se numeste sulta).
Daca niciunul din ei nu are bani sa plateasca sulta, instanta va trimite dosarul catre un executor judecatoresc care va vinde apartamentul si va imparti banii (solutie dazavantajoasa pentru amandoi, intrucat se va vinde sub pretul pietei si din pret se vor retine si cheltuielile cu executorul).
Cu stima,
av. Silviu Serban
Răspuns la discuția neintemeiere
Buna ziua!
Faptul ca instanta a admis administrarea probatoriilor nu inseamna ca a gasit actiunea ca fiind intemeiata, ci ca a vrut sa se convinga pe baza probelor daca este sau nu intemeiata.
Dupa ce a audiat martorii, a studiat actele si raportul de expertiza, probabil ca din aceste probe a constatat ca actiunea este neintemeiata.
Prin "banii compensati de instanta" , intrucat nu precizati despre ce bani este vorba, imi permit sa consider ca v-ati referit la cheltuielile de judecata.
In situatia in care niciuna din parti nu are castig de cauza, nici actiunea principala si nici cererea reconventionala (chiar dvs. spuneti ca au fost respinse ca neintemeiate "pentru ambele parti"), cheltuielile de judecata se compenseaza intre ele.
Asta inseamna ca daca au fost egale aceste cheltuieli, fiecare isi suporta pierderea.
Daca instanta, in urma compensarii, a obligat pe una din parti la plata vreunei sume reprezentand diferenta dintre cheltuieli, se poate cere investirea cu formula executorie a hotararii si se poate incepe executarea silita.
Pentru mai multe lamuriri, puteti reveni cu detalii.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Buna ziua!
Inteleg de la dvs. ca succesiunea s-a dezbatut deja, iar copiii au fost mentionati in certificatul de mostenitor.
In acest caz, drepturile si le-au doabndit deja.
Ce nu au dobandit copiii sunt actele in sine.
Pentru aceasta situatie se poate face plangere penala impotriva celui care a ridicat certificatele copiilor si refuza sa le predea acestora (art. 213/ Cod penal - Abuzul de incredere). In situatia in care le sunt inapoiate actele, se poate retrage plangerea penala.
In privinta certificatului de deces, copiii pot obtine un duplicat de la oficiul de stare civila.
Cat priveste datul afara din casa parinteasca de catre noua sotie... poate numai dupa ce va cumpara cotele.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Răspuns la discuția factura la termen
Buna ziua!
Creditorul va poate chema in judecata.
In masura in care va obtine o sentinta favorabila, o poate investi cu formula executorie si poate incepe executarea silita impotriva dvs.
Cel mai bine ar fi sa incercati sa obtineti din partea creditorului o reesalonare a platii, intrucat in situatia unui proces ii veti plati si cheltuielile de judecata si de executare silita.
Cu stima,
av. Silviu Serban