avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Activitate geo83

Activitate geo83

Discuție Uzucapiune
Situația sta in felul următor:
Socrii mei locuiesc Intr o casa unde sunt proprietari pe 1/2 din imobil,cealaltă jumătate proprietar apar părinții socrului meu.In anii 1980 aceștia din urmă s au mutat din aceasta localitate loc unde au și decedat,rămânând în casă socrii mei ,împreună cu fratele lui.
In anul 1991 fratele socrului meu părăsește și el casa,iar de atunci până astăzi de îngrijirea celeilalte jumătăți s au ocupat exclusiv socrii mei fiind o casa comuna,tot ei s au ocupat și de plata impozitelor,iar ceilalți membrii a familiei nu s au mai interesat de soarta acestei case,nici măcar nu au deschis succesiune in acest timp.
Au trecut peste 30 de ani de atunci?
Care este recomandarea d voastră cu privire la succesiune sau uzucapiune?
Menționez că o parte din moștenitori sunt răsfirați in mai multe țări și e greu sa i aduni la un loc pentru o dezbatere succesorală.
Matusa mea a suferit un Avc. Dorim sa o internam intr un centru de recuperare,de acolo ni se cere o declaratie notariala a matusii precum este de acord! Ea este lipsita de discernamant, nu are copii si este vaduva .De aici incepe nedumerirea. Ce fel de declaratie Notariala ni se cere?
Buna ziua,
Sunt somer si urmeaza sa semnez un contract de munca pe o perioada determinata de 4 luni cu posibilitate de prelungire .Viitorul job se afla la o distanta de 30 km de localitatea de resedinta.Pot beneficia de acest drept?Din cate vad in articolul de lege mai jos mentionat ,legiuitorul nu stabileste in mod clar perioada contractualui,ci doar perioada maxima in care poate fi acordat acest beneficiu.Potrivit art. 74 din Legea nr. 76/2002, persoanele înregistrate ca şomeri şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă.

Cuantumul primei de încadrare se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă.
Prima de încadrare se acordă pe o perioadă de 12 luni.
Sunt curios daca cineva distribuie in spatiul public capturiile de ecran a mesajelor purtate din mesageria privata a doua persoane pe Facebook reprezinta o infractiune si in ce masura poate fi tras la raspundere juridic persoana care le distribuie!
Buna ziua.Luna aceasta am avut 8 zile de concediu medical cu 75% Sunt curios care va fi formula de calcul pentru o zi de concediu medical raportat la un salariu brut de 4700 ron.Stiu ca se face media ultimelor sase salarii obtinandu-se media zilnica.
Care va fi plata contrbutiilor pentru aceste conform ultimelor norme in viigoare respectiv oug.8/2018.Nu inteleg ce inseamna cei 10,5 din% 35% * contributii Cas si plafonul impus de 3131 ron.
Adica toata suma asta va fi raportata le 3131 ron?Cum se va calcula daca eu am salariu brut mult mai mare?
Discuție Neclaritate Cim
Sunt angajat al unei companii cu Contract individual de munca incepand cu data de 15 noiembrie 2016 pe perioada nedeterminata,dar cu perioada de proba de 90 zile conf. Art. 31 din codul muncii.Termenul de 90 de zile se implineste in 12 februarie 2017 ,intr-o zi nelucratoare.Conform art.181 c.p.c. data de 15 noiembrie adica prima zi lucratoare din Cim se socoteste in cele 90 de zile?
Răspuns la discuția partaj judiciar
Sa inteleg ca poate sa il vanda ,dar daca fosta sotie introduce partajul va trebui sa o despagubeasca cu partea ce i s-ar cuvenit .Multumesc.
Discuție partaj judiciar
unchiul meu a dobandit 5000 de mp prin constituirea dreptului de proprietate in 1992 .La momentul respectiv era casatorit.In 1994 a divortat de fosta sotie .Terenul respectiv este intabulat pe numele lui si ar dori sa il vanda.Mai exista vreo posibilitate ca fosta sotie sa ceara partajul judiciar avand in vedere ca au trecut atatia ani de la divortul lor ?
Buna seara

Am urmatoarea problema .Tatal meu vitreg a decedat ,mama a deschis dezbaterea succesiunii .Mentionez ca tatal meu vitreg nu a avut copii.El are trei surori toate in viata si tatal lui.La dezbaterea succesiunii ,desii toti succesorii tatalui meu vitreg doresc fara conditii sa renunte la partea lor de succesiune ,iar singura acceptanta sa fie mama ,notarul ii impune mamei ca una dintra surorile tatalui sa accepte si ea succesiunea ,iar dupa aceea sa o doneze sau sa o vanda mamei pe motivul ca ar fi mai bine asa "citez"sa nu vina si nepotii la succesiune :).Mama, fata simpla de la tara nu prea se pricepe ea cu termenii astia notariali si e dispusa sa plateasca .Eu consider atata timp cat succesorii tatalui meu vitreg renunta toti ,mama ramane singura acceptanta .Nu vad de ce una dintre dintre surori trebuie sa accepte si sa vanda ,doneze ,o fi asta un tertip de a ciuguli niste banuti si asa din greu munciti de mama pentru a mai face un act in plus nenea notarul?
Discuție uzucapiune
Buna ziua
As dori sa va prezint urmatoarea situatie .Casa unde locuiesc impreuna cu parintii mei este compusa din 2 apartamente .Apartamentul nr.1 se afla in proprietatea tatalui ,iar ap. nr 2 este pe numele bunicilor mei.In 1981 bunicii mei s-au mutat in alta localitate cumparandu-si alta casa ,loc in care au si decedat ,in 1990 bunicu respectiv 1999 bunica .De la data plecarii lor din casa in apartamnetul nr 2 pana in 1991 a locuit un unchi (frate al tatalui)De la momentul plecarii bunicilor din casa(1981)pana in ziua de azi de plata impozitelor ,de intretinerea apartamentului 2 s-au ocupat parintii mei care si locuiesc acolo de 23 de ani (respectiv plecarea unchiului din casa in 1991)Ei se ocupa de tot ce se intampla acolo ca un bun proprietar ,il folosesc si il ingrijesc fara ca ceilalti frati (5 la numar impreuna cu tatal meu)sa se intereseze de acest apartament(ingrijirea lui ,plata impozitelor si cheltuielilor aferente ).Ma intereseaza daca in aceasta speta tatal meu ar putea deschide proces de uzucapiune .si daca ar putea intra intra in posesia apartamentului prin aceasta forma legala.Exista martori si chitante care pot demonstra ca parintii mei au uzitat de acel bun ,fara ca celorlalti frati sa le pese .