avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cerere de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cerere de divort

Buna ziua. Imi poate spune cineva cu aproximatie, din momentul depunerii cererii de divort pana in momentul in care sotia primeste instiintarea sau citatia cam cat dureaza ? Si cam la ce distanta se stabileste primul termen ? Va multumesc
Ca sa intentezi divort, trebuie sa redactezi o cerere, sa platesti o taxa de timbru si sa mergi la judecatorul de serviciu de la judecatoria in raza careia se afla domiciliul vostru comun. In temeiul dispozitiilor Codului Familiei si in functie de circumstante, casatoria se poate desface in mai multe feluri.
1 Unul dintre soti depune cerere de divort, invocand motive care fac imposibila continuarea casatoriei, din vina sotului parat. Aceste motive vor trebui probate cu inscrisuri si martori. Pe tot parcursul judecarii in fond a divortului, sotul reclamant e obligat sa se prezinte personal in fata instantei de judecata.
2 Ambii soti sunt de acord ca mariajul lor nu mai poate continua. In cazul in care partile au copii minori sau nu a trecut un an de la data incheierii casatoriei, sotii pot solicita instantei sa pronunte o hotarare nemotivata. Ei trebuie sa faca dovada (cu inscrisuri si martori) ca a devenit imposibila continuarea casniciei lor.
3 Divortul prin acordul ambilor soti In acest caz, conditiile sunt urmatoarele: din casatorie sa nu fi rezultat copii minori, iar de la data incheierii casatoriei si pana la data introducerii cererii de divort, semnata de ambele parti, sa fi trecut cel putin un an. Judecatorul va lua act de acordul sotilor de a divorta si va pronunta desfacerea casatoriei, fara sa constate vina vreunuia dintre soti.

Cu privire la citatii o intrebare la registratura judecatoriei la care s-a depus cererea te poate asigura de data primirii cererii. Cat priveste primul termen acersta depinde de programul instantei respective ca sunt unele care ti-l dau si la 3 luni de la depunere "ca au prea multe cauze".#-o
Andrei-16 a scris:

Mentiune: prin acordul partilor (si cel mai scurt) nu se poate daca exista copii minori rezultati din casatorie si daca de la casatorie n-a trecut cel putin 1 an.

Buna ziua!

Va rog sa-mi spuneti ce rezolvare a divortului exista in cazul in care avem impreuna un copil minor de 9 ani.
Mentionez ca atit eu cit si sotia vrem sa divortam, bineinteles pe cale amiabila si mai presus de toate nu vrem sa implicam copilul mai mult decit e nevoie.

Multumesc anticipat,
Marian D.
Se va pronunta divortul din vina ambilor parti, copilul va fi incredintat unuia dintre parinti si se va face partajul bunurilor comune daca se solicita acest lucru.
Va multumesc, am inteles ideea, dar initial am facut o cerere cu intelegerea partilor si a refuzat sa o primeasca la registratura pe motiv ca avem copil minor. In schimb a spus ca unul dintre noi trebuie sa-l dea in judecata pe celalt, un proces cu reclamant si parat. Dar noi nu suntem in situatia asta. Adica ce vrea sa ne oblige legile: sa ne dam in cap ca sa ne divorteze? Si am inteles ca trebuie sa fie un proces cu martori, etc.
Va rog sa-mi dati un sfat sau o idee despre actiunea care se impune in acest caz si eventual cam cat dureaza si cam cate infatisari se cer. Mama pastreaza copilul, nu va cere pensie alimentara si ne vom intelege pentru apartament, in sensul ca-i va ramane ei, fara sa cerem partaj.

Va multumesc din nou,
Marian D

Alte discuții în legătură

Divort prea lung? d_aliss d_aliss Am intentat actiunea de divort in iunie 2007.Casatoriti in 1992,un copil minor.Primul termen a fost in septembrie 2007.La prima infatisare el a spus ca nu e de ... (vezi toată discuția)
Te poti razgandi la un divort amiabil? BadilaR BadilaR Buna ziua ! Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine. Sotul meu s-a decis sa divorteze dar din pacate motivele lui nu sunt atat de \"convingatoare\" nici pentru ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor danut.cheptanaru danut.cheptanaru in cat timp pot sa divortez daca suntem de acord amindoi cu desfacerea casatoriei si cu incredintarea minorului mie ,care este procedura de urmat.multumesc (vezi toată discuția)