Te rog sa citesti
[ link extern ] .
Art. 13. -
Constituie contraventie, conform prezentei ordonante,
refuzarea
accesului unei persoane sau al unui grup de persoane
la serviciile oferite de
hoteluri, teatre, cinematografe, biblioteci, magazine,
restaurante, baruri, discoteci
sau orice alti prestatori de servicii, indiferent daca sunt in proprietate privata sau
publica, ori de companiile de transport in comun - prin avion, vapor, tren,
metrou, autobuz, troleibuz, tramvai, taxi sau prin alte mijloace -, datorita
apartenentei acesteia/acestuia la o rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie
sociala sau la o categorie defavorizata, respectiv datorita convingerilor, varstei,
sexului sau orientarii sexuale a persoanelor in cauza.
De asemenea, citez inca o data din:
(Art.2 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare modificata si completata prin: Legea 48/2002, Ordonanta Guvernului 77/2003 si Legea27/2004)
„(1) Potrivit prezentei ordonante, prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV sau apartenenta la o categorie defavorizata, care are ca scop sau efect restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.”
Orice alt criteriu ce poate fi avut in vedere de faptuitor si definit ca atare poate fi considerat un criteriu de discriminare.
Nu este nevoie ca victima discriminarii sa fie caracterizata in realitate de aceste criteriu. Este suficient ca faptuitorul sa creada acest lucru.
In cazul meu, eu as putea fi incadrat la categorie sociala datorita convingerilor. Probabil patronii cred ca cei care poarta sapca sunt niste oameni de o calitate indoielnica. E ca si cum daca as fi mai negru la fata, lumea ar considera ca sunt tigan, ceea ce automat i-ar duce cu gandul ca poate vreau sa fur ceva, etc, motiv pentru care nu mi-ar da voie sa intru in barul lor. Nu stiu daca se poate formula mai clar, dar faptul ca purtam sapca a facut pe patroni sa ma catalogheze ca un anumit tip de persoana, caruia nu ii permit intrarea in bar, fapt ce contravine legii de mai sus.
De asemenea, pentru a te documenta mai mult, iti recomand citirea unui ghid de anti-discriminare,
[ link extern ] .
Daca era alta situatia, nu mi se permitea accesul in casa unui om pe acest motiv, nu era un caz de discriminare. E proprietate privata, proprietarul poate sa primeasca pe cine vrea. Dar, fiind vorba de un local, o locatie destinata publicului, nu este acelasi lucru. Ce spui tu cu proprietatea privata este adevarat, dar nu se aplica si in cazul in care acea proprietate privata este destinata accesului public. Deci exista un proprietar al spatiului care a incheiat un contract de inchiriere cu cei care detin barul. Prin contractul de inchiriere, proprietarul spatiului si-a dat acordul ca in acea locatie sa se desfasoare activitatea de bar/club. Pentru a functiona, barul a avut nevoie de avize, aprobari etc, din partea organelor competente. Ceea ce face ca acea locatie sa fie considerat un loc pentru accesul publicului. Faptul ca acolo se petrece o ilegalitate (oricare a fi ea), nu inseamna ca proprietarul spatiului e vinovat, ci chiriasul care savarseste ilegalitatea.
De asemenea, un club privat poate sa imi interzica accesul intr-un bar pentru ca nu sunt membru al acelui club. Dar odata acceptat ca membru, nu este legal sa mi interzica accesul pe motiv ca port sapca. Sa fie clar, locul public e PUBLIC... si atat . Vrei sa selectezi, faci club PRIVAT! Adica tu ca patron vrei sa fii public dar privat in acelasi timp?
Intrarea intr-un club se poate face pe baza de o anumita taxa, adevarat. Dar asta nu este discriminare. Daca eu platesc acea taxa (perceputa evident din ratiuni economice de club), nimeni nu are dreptul de a-mi refuza accesul pe motiv ca port sapca. Nu este specificat nicaieri in lege ca un bar/local nu ar avea dreptul sa instituie o taxa de intrare (pentru ca daca era o lege, atunci ar fi fost ilegal, logic).
Daca ar dori intr-adevar sa faca o selectie a clientilor, patronii unui local ar putea apela la alte metode legale, spre exemplu taxa de intrare, preturi mai mari, muzica cu un anumit specific etc, lucruri care probabil ar determina persoanele considerate de ei ca fiind de o calitate indoielnica sa ocoleasca barul lor. Aceasta este o modalitate corecta si legala de a face o selectie a clientilor tai, in nici un caz prin interzicerea accesului persoanelor care sunt imbracati intr-un anumit fel.
Si ca sa fim realisti, discriminarea este un fenomen care nu poate fi eradicat. Legile doar reglementeaza aspectele astea, dar discriminarea o sa existe intr-o forma sau alta. Degeaba nu se mai poate publica un anunt de angajare in care sa fie specificata varsta, selectia pe care ai sa o faci poti sa o faci dupa varsta. Nimeni nu poate sa te controleze sau sa dovedeasca ca ai luat in calcul varsta. Dar in momentul in care o faci pe fata, si specifici clar ca nu angajezi decat persoane avand maximum 30 ani, e mai mult decat clar ca comiti o ilegalitate. Exact ca in cazul meu, facand analogia, eu fiind cel cu peste 30 ani (cel care poarta sapca).
Cat despre fiecare atribut al persoanei gresesti amarnic. Tu spui ca de fapt discriminarea se refera la un atribut al persoanei de care persoana in cauza nu poate scapa (exemplu: te-ai nascut evreu. Acest fapt nu poti sa-l schimbi si vei ramane evreu toata viata.) Dar ce spui de convingeri? Convingerile se pot schimba? Hai sa luam ca exemplu religia. Pe parcursul vietii, oamenii isi mai schimba convingerile, unii trec de la o religie la alta. Faptul ca mi se interzice accesul undeva pe motiv ca apartin sau cred intr-o religie este ilegal si este caz clar de discriminare. Dupa cum spui tu, nu toti avem convingeri? Convingerile se pot schimba, nu? Cu alte cuvinte, toti putem alege sa credem in ceva, intr-o religie, nu? Sau si mai bine spus, toti putem sa purtam sapca, nu? Ce zici, este legal tratamentul preferential pentru persoanele care cred intr-o anumita religie?
Sper ca ai inteles mai bine nuantele. Astept in continuare comentarii legate de acest caz.