avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Discriminare imbracaminte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Discriminare imbracaminte

Buna ziua

Am dorit zilele trecute sa merg intr-un bar/club. Cand am ajuns la intrare si dau sa intru, ma opreste un bodyguard si imi spune ca nu poate sa ma lase sa intru deoarece am sapca pe cap. Barul asta e un bar obisnuit, cu mese de biliard... etc. Cica este o regula impusa de patroni care doresc sa-si selecteze clientii pentru ca au investit foarte mult in reamenajare etc.
Eu am ramas blocat cand am auzit asta. Mi se pare un caz clar de discriminare. As dori sa stiu daca exista vreo lege care reglementeaza discriminarea pe baza de imbracamintea purtata. Sa nu intelegeti gresit, nu sunt nu stiu ce baietas de cartier etc. Consider sapca ca fiind un accesoriu de imbracaminte care poate fi purtat in functie de tinuta aleasa. Mai ales intr-un club de genul acesta, nu mi se pare o tinuta neadecvata. In plus, prietena mea purta sapca, dar pe ea au lasat-o sa intre... pe motiv ca ea e domnisoara si pot sa faca o exceptie.
Care sunt sansele de castig in cazul itentarii unui proces de discriminare in acest caz. Cum se stabilesc daunele cerute in asemenea cazuri?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: vorbaretu , utilizator 13:56, 20 Aprilie 2007
Uite ce spune Ordonanţa nr. 137 (r1) din 31/08/2000
Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 99 din 08/02/2007

Art. 27. - (1) Persoana care se consideră discriminată poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare discriminării sau anularea situaţiei create prin discriminare, potrivit dreptului comun. Cererea este scutită de taxă judiciară de timbru şi nu este condiţionată de sesizarea Consiliului.
(2) Termenul pentru introducerea cererii este de 3 ani şi curge de la data săvârşirii faptei sau de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei.
(3) Judecarea cauzei are loc cu citarea obligatorie a Consiliului.
(4) Persoana interesată are obligaţia de a dovedi existenţa unor fapte care permit a se presupune existenţa unei discriminări directe sau indirecte, iar persoanei împotriva căreia s-a formulat sesizarea îi revine sarcina de a dovedi că faptele nu constituie discriminare. În faţa instanţei se poate invoca orice mijloc de probă, inclusiv înregistrări audio şi video sau date statistice.
(5) La cerere, instanţa poate dispune retragerea sau suspendarea de către autorităţile emitente a autorizaţiei de funcţionare a persoanelor juridice care, printr-o acţiune discriminatorie, cauzează un prejudiciu semnificativ sau care, deşi cauzează un prejudiciu redus, încalcă în mod repetat prevederile prezentei ordonanţe.
(6) Hotărârea pronunţată de instanţa de judecată se comunică Consiliului.

Citeste te rog ce spune legea si spune-mi daca imi motiveaza cauza.
In nici un caz nu am sa ma duc la un avocat care vrea doar sa-mi ia banii. Am mai vorbit eu cu un avocat care chiar era indignat de pretentiile mele si considera ca nu e vorba de discriminare. Nu. Vreau sa colaborez cu un avocat care intelege foarte bine acest fenomen si doreste, ca si mine, sa schimbe ceva in mentalitatea romanului si a legislatiei romanesti.
E un caz care poate avea parte si de sustinerea presei, deci ma pot baza pe sprijinul ei.
De aceea caut un avocat care sa doreasca sa se implice in acest caz fara a fi platit la inceput, plata va consta in 50% din suma obtinuta ca daune morale. Obtin 1.000.000 euro, el va avea 500.000 euro :D. Cred ca se poate obtine o suma destul de mare in asemenea caz. In continuare, daca sunt interesati de caz, ii astept cu date de contact pentru a ne cunoaste mai bine.
Bineinteles, sumele sunt muuult exagerate. Dar sunt dispus sa aloc o mare parte din suma provenita din despagubiri pentru un ONG care se ocupa cu probleme discriminatorii sau alte probleme sociale adiacente. Ceea ce iarasi e un argument in fata instantei pentru a fi de acord cu suma ceruta de mine drept pagube morale.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2007
vorbaretu, utilizator
FARA COMENTARII ! ! !

Vreau sa colaborez cu un avocat care intelege foarte bine acest fenomen si doreste, ca si mine, sa schimbe ceva in mentalitatea romanului si a legislatiei romanesti.
E un caz care poate avea parte si de sustinerea presei, deci ma pot baza pe sprijinul ei.
De aceea caut un avocat care sa doreasca sa se implice in acest caz fara a fi platit la inceput, plata va consta in 50% din suma obtinuta ca daune morale. Obtin 1.000.000 euro, el va avea 500.000 euro :D. Cred ca se poate obtine o suma destul de mare in asemenea caz. In continuare, daca sunt interesati de caz, ii astept cu date de contact pentru a ne cunoaste mai bine.

Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2007
access, utilizator
Daca nu ti-ai dat seama... sumele erau un exemplu si in acelasi timp o gluma :))
Tu cum te simti cand spui un banc, lumea nu il intelege si trebuie sa-l explici? Asa ma simt eu acum ;)
Ar trebui sa incepi revolutia ta nu cu schimbarea mentalitatii proprietarilor de cluburi ci cu schimbarea mentalitatii clientilor, a unei mari parti a romanilor. Cred ca nici tie nu ti-ar stica mai multa experienta de viata sa intelegi tara in care traim. Si fara sa spui atatea vorbe mari, atata energie este demna de o cauza mai buna, fapt care ma face foarte circumspect in legatura cu exactitatea celor declarate de tine.
In primul rand nu cred ca purtarea sapcii a fost singurul motiv pentru care nu ti-a fost permis accesul in club. Sigur nu ai cauzat niciodata nici un fel de problema acolo? Sigur ai avut o atitudine civilizata cu alte ocazii? Sigur cand ti s-a zis de sapca nu ti-a sarit mustarul si nu ai inceput sa te ratoiesti la toata lumea?
Eu ma ocup de conducerea unui Club. Ce vreau eu: ca toti clientii mei sa se simta bine.
Unii inteleg sa se simta bine injurand in gura mare, deranjandu-i pe toti din jurul lor. Din pacate pe acestia nu-i pot ajuta sa se simta bine. Daca incerc sa-i exclud pe acestia inseamna ca fac o discriminare? Hai lasa-ma. Exista vreo lege care sa ma oblige sa prestez servicii catre oricine si in orice conditii, cum ar veni sa castig bani (caci asta ar fi scopul afacerii) cu forta? Eu nu vreau sa castig de pe urma unor indivizi de teapa astora. (nu mai zic ca in mod real pe termen lung voi pierde in urma unei atitudini de genul acesta: a satisface pe toti, pentru ca in cele din urma ma voi alege doar cu lichelele iar oamenii seriosi nu vor face scandal ca nu le respect drepturile si nu-i primesc inauntru, nu vor cauta avocati, ei nu vor mai veni pur si simplu si se vor duce la altul care le asigura conditii) Chiar daca respectivul m-a injurat sau a batut clienti, chiar daca este nespalat, chiar daca , chiar daca. EI bine: eu refuz sa-l servesc pe un astfel de om. Si imi asum riscul. Dar ce va face un astfel de individ? Va proceda ca orice alt om normal: principiul cererii si ofertei, economia de piata - sa se duca in alta parte. Nu... Nici vorba.... El se va intarata si va cauta sa-mi faca rau, sa se arate puternic. Stiu eu cine este el? In ziua de azi infractorii nu mai sunt ca pe vremea lui Ceausescu: multi au deprins cunostiinte juridice. Stiu ce este o declaratie, stiu ce au voie si ce nu, stiu exact ce drepturi au, au in agenda numere de telefon a catorva avocati, la o adica nu se sfiesc sa ameninte si politia (in special daca nu au martori - iar politistii sunt si ei oameni, au copii, familii, ba au si nevoi, mai si primesc din prada, iar o data ce s-au murdait greu sa-i mai bage cineva in seama). Iar politia nu este sa apere pe contribuabili ci pe cei cu gura mare, cei pe care ii cunosc (infractorii) si de la care le mai pica cate ceva.
Am mai demult cont pe acest site pentru ca am mai avut diverse probleme legale dar acum am ajuns aici cautand daca nu exista o solutie legala pentru a interzice accesul intr-un club unor anume persoane. (am vazut prin file despre ordine de interdictie). Iar Google mi-a gasit aceasta pagina.
Deci as fi de cealalta parte a baricadei.
Sa-ti zic o situatie: te duci la un club sa joci un biliard cu prietena. Un club cu preturi mari, care aplica politica preturilor sugerata de tine. Cam pe la jumatatea partidei mesele invecinate cu masa ta sunt luate de niste indivizi urati si imbracati dubios. In timpul jocului acestia incep sa injure, sa vorbeasca urat si in gura mare. Sunt sigur ca un astfel de loc cautai. Daca le atragi atentia s-ar putea sa te alegi si cu vreo doua peste cap ori sa-i adreseze niste vorbe prietenoase prietenei tale. Daca reclami conducerii clubului se va isca un mare scandal, ei vor invoca ca cheltuie multi bani, nu ca tine si ca asa se distreaza ei. Daca totusi se vor linisti si nu-ti vor face nimic in Club ar trebui sa intrebi daca nu exista vreo iesire prin dos sau sa-ti faci grija pentru starea masinii tale din parcare.
Daca tu te-ai dus in sort si cu sapca de pescuit la un club de biliard de ce te-a deranjat ca nu te-au primit? Tu ca si client al localului ti-ar fi convenit sa vina un alt tip cu sapca si in sort si slapi, cam ca aia care spala parbrize in intersectii si sa stea langa tine?
Sunt unii care inteleg sa umble nespalati. A nu-i servi inseamna discriminare dupa opinia ta.
Situatia reclamata de tine nu se poate compara cu situatia alunecarii pe o coaja la McDonald. Daca primesc clienti dubiosi si daca tu o vei incasa eu voi avea probleme (vezi cazul de la Cluj, cu crima din fata discotecii), s-ar putea sa ma dai in judecata sa-mi ceri daune ca nu te-am protejat. Daca incerc sa te protejez s-ar putea sa ma dai in judecata ca te simti discriminat. Deci ce-mi ramane sa fac? Sa ma inregimentez mentalitatii romanesti si sa conduc un Club in care la toaleta clientii isi fac nevoile pe pereti, sapunul si capacele de WC dispar imediat, unde unii isi scot ceapa si slana pe masa comandand o apa minerala, unde unii injura in gura mare iar de scrumiera nu au auzit. Asta vrei?
Ferice ca nu toti se sperie de amenintari ca ale tale si mai exista si locuri respectabile. Daca ar fi dupa tine ar trebui sa dispara.
Asa ca eu te sfatuiesc: poarta-te ca un om normal si du-te la un club pentru cei ca tine unde te vei simti poate mai bine. Nu cauta sa te bucuri la moartea caprei vecinului, ba sa incerci sa o omori.
Stie cineva vreo posibilitate legala de a limita accesul in Club indivizilor necivilizati si celor care cauzeaza mereu probleme?
Exista vreo cerere legala pe care o pot adresa vreunei autoritati?
Dragul meu didi, imi pare rau, dar te contrazic. Se pare ca n-ai citit toata discutia.

Eu sunt total de acord cu tine in anumite situatii. Ceea ce nu intelegi tu este faptul ca situatiile descrise de tine se incadreaza in legea ordinii publice. Te rog sa consulti aceasta lege pentru a vedea ca cei care nu se supun ordinii publice pot fi dati afara dintr-un bar, sau li se poate interzice accesul (sunt beti, fac scandal, injura, sar la bataie, miros neplacut etc).

Presupunerea ta e total gresita. Singurul, dar absolut singurul motiv pentru care nu am fost primit in acel bar a fost sapca. In acel bar am fost doar de cateva ori. In plus, iti garantez ca nu sunt un golan care vrea scandal, ci chiar o persoana mai mult decat respectabila in orasul meu.

Didi, atunci cand iti deschizi o afacere in domeniul asta, automat iti asumi niste riscuri. Unul dintre acestea este cel de a primi persoane pe care tu nu le agreezi. Daca nu-ti convine aceasta afacere, ar fi bine sa-ti orientezi investiile catre ceva care sa te multumeasca. Odata ce ai deschis un bar, trebuie sa fii constient ca ai anumite obligatii fata de lege si fata de clientii tai, oricare ar fi acestia (atata vreme cat se supun legii ordinii publice).

Cat despre tinuta de pescar, am sa o iau ca pe o gluma. Daca ti-as arata o poza in care sa vezi cum eram imbracat, ai spune ca e o poza dintr-o revista de moda. Dupa cum am precizat si in mesajele anterioare, discutia avuta cu bodyguard-ul a fost una mai mult decat civilizata. El m-a respectat, mi-a vorbit frumos si m-a rugat sa-mi dau sapca jos. Am inteles foarte bine ca omul n-are nici o vina, el respecta doar niste legi impuse de patron. Cu siguranta am fost indignat, dar in nici un caz necivilizat. Daca se uita cineva la noi de departe si ne vedea discutand de aceasta problema, sigur ar fi spus ca suntem doi prieteni care discuta ceva frumos.

Politie, pile, interventii, drepturi etc... ma lasa rece. Asta e justitia la noi. Atat infractorii, cat si cei corecti o au la dispozitie asa cum este. Iti garantez ca in momentul in care ai dreptate, ai martori, ai dovezi clare, nu o sa existe situatii in care legea sa nu-ti dea dreptate. Ai sa spui ca sunt nerealist, dar problema este de perseverenta. Daca vrei cu adevarat sa faci dreptate, mergi pana in panzele albe (bineinteles trebuie sa ai si resurse) si se va face dreptate, conform legilor.

"Indivizi urati si dubios imbracati"?! Asta ce inseamna? Tu esti frumos? Te consideri o persoana frumoasa? Daca raspunzi DA, atunci raspunde si la urmatoarea intrebare: Crezi ca exista pe lumea asta si unele persoane care nu te considera frumos? Aplica intrebarea si la haine acum. Parerile tale personale sunt doar ale tale si faci ce vrei cu ele, atata timp cat nu se rasfrang asupra mea incalcand legea. Nu cumva vrei sa institui o lege la intrarea in bar: "Accesul permis doar persoanelor frumoase! Cei imbracati dubios nu vor fi primiti in bar!". Poate mie mi se pare dubios ca intr-un bar de studenti, sa intre seara un tip imbracat in costum Armani. Chiar ca e dubios... trebuie sa fie ceva la mijloc cu tipul asta... ia sa nu-l primesc. Trebuie sa intelegi ca aceste aspecte sunt subiective si tocmai de aia nu poti tu sa stabilesti ce si cum. Nu ai sa gasesti nici o lege care sa foloseasca cuvinte de genul frumos, urat, simpatic etc... pentru simplul fapt ca nu sunt chestiuni clare, ci tin de aprecierea fiecaruia dintre noi.

Dupa minutioase cautari in legi si in cazuri asemenatoare in lume, am vazut ca se poate institui o tinuta obligatorie intr-un bar, adevarat. Dar trebuie sa fie foarte justificata aceasta decizie. Spre exemplu, intr-un caz in SUA a fost interzisa intrarea intr-un club a celor care purtau tricou alb. Dar asta dupa ce de cateva ori au iesit scandaluri foarte mari, batai, victime etc cu anumite gasti de cartiere care aveau ca semn distinctiv tricoul alb. Abia aici poti sa spui ca este vorba de o decizie inteleapta, care cu adevarat va duce la stoparea intr-o oarecare masura a scandalurilor, implicit a cresterii securitatii clientilor clubului.

In nici un caz, asa cum spui tu, ti se pune tie pata pe creierul de patron, ca nu-ti plac tie cei care poarta sapca si nu ii vrei la tine in club. Daca vrei sa-ti faci club sa primesti pe cine vrei, te sfatuiesc sa iti faci acasa la tine, dai tu bairamuri, petreceri, ce vrei tu... si primesti doar pe cei care poarta chiloti cu buline rosii, ca asa 'vrea muschiul tau'. E la tine ACASA, nu intr-un loc cu destinatie publica.

Vorbesti de locuri respectabile?! Un loc respectabil este un loc unde toti clientii sunt respectati, iar in momentul in care unul dintre clienti deranjeaza ordinea publica, reprezentantii locului respectiv il conduc frumusel afara. Asta e loc respectabil! In nici un caz un loc unde patronul primeste clientii dupa bunul plac. Eu unul, daca as vedea ca personalul barului se poarta urat total nejustificat cu alt client, as fi indignat. Evident, conteaza faptul ca personalul barului se poarta frumos cu mine, dar in aceeasi masura conteaza si cum se comporta cu alti clienti din jurul meu.

Ma sfatuiesti sa ma port ca un om normal? Sa inteleg ca normalitatea de care spui tu nu include o tinuta casual care este alcatuita si dintr-o simpla sapca?! Cat despre problemele care pot aparea intre clientii unui bar, afara in parcare etc. pot sa-ti spun ca este un risc pe care ti-l asumi atunci cand te duci intr-un bar. Lumea mai bea, se distreaza, fiecare intelege distractia altfel etc, deci trebuie sa fii constient ca s-ar putea sa te trezesti in anumite situatii neplacute. La fel cum iti asumi un risc cand te duci la un meci de fotbal, atunci cand spiritele devin agitate si s-ar putea sa iasa scantei intre cele doua galerii ale echipelor, tu neavand practic nici o vina. Dar s-ar putea sa iti iei un pumn, o sticla in cap etc. Vrei sa te duci la meci dar sa fii sigur 100% ca nu se poate intampla asa ceva? Mai bine vezi meciul la televizor. Aceeasi situatie la bar/restaurant/club/discoteca etc. Datoria ta ca proprietar al clubului este sa incerci sa oferi o securitate sporita clientilor din incinta ta, nu dupa ce ies din bar. Probleme personale intre 2 clienti nu te privesc pe tine in afara clubului. Tu doar trebuie sa intervii si sa-i scoti frumusel afara sa-si rezolve problemele, nu sa ramana inauntru si sa deranjeze ceilalti clienti.

Si ca sa-ti raspund la intrebare... da, exista o lege care permite restrictionarea celor care intotdeauna fac probleme (a se citi incalca legea ordinii publice). Dar trebuie sa ai martori si dovezi care sa ateste faptul ca respectivul a facut de mai multe ori scandal, drept pentru care ai stabilit sa nu il primesti pentru a-ti proteja clientii. In momentul in care nu il vei primi, el te va da in judecata, iar tu nu vei avea nici o dovada in acest sens... ai pierdut garantat si mai iei si o amenda usturatoare.

Revenind la cazul meu... tin sa va anunt ca barul respectiv si-a schimbat politica. Chiar seara asta am dat o tura pe acolo, avand sapca pe cap. Bodyguard-ul n-a scos un sunet. Ma bucur sa vad ca am contribuit la normalitatea unei situatii si sper din tot sufletul ca si patronul respectiv a inteles ca nu poate sa faca ce vrea el, chiar daca e barul lui. Conform legii amenda este intre 400 si 4.000 RON. Sper sa fi luat macar jumatate din suma maxima!

Didi, daca se intampla sa iei vreo amenda pentru ca nu ai permis accesul cuiva intr-un bar pe motive absolut neintemeiate, sa te gandesti la mine :)
Succes in afaceri, se pare ca ai nevoie! B-)
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2007
vorbaretu, utilizator

Alte discuții în legătură

Politica : '' ne selectam clientii '' = discriminare '' legala '' ?? ContSters205490 ContSters205490 De mai mult timp am observat in reclamele unor firme ... in general cluburi & restaurante o '' Politica '' >> afisarea ... (vezi toată discuția)
Discriminare, atac la persoana sau cum poate fi catalogata ? ContSters168366 ContSters168366 Buna seara, ma numesc Criatian Florescu, sunt din Targoviste si as dori sa imi explicati, sa ma lamuriti cu privire la un aspect. Am fost declarat indezirabil, ... (vezi toată discuția)
Ne rezervam dreptul de a ne alege clientii... comarius1 comarius1 Din sept 2010 frecventez un club de fitness pentru a scapa de kg in plus.In ian 2011 am platit un abonament care la 2 zile l-am pierdut, si mi-am facut datoria ... (vezi toată discuția)