avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar penal - procedura
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar penal - procedura

Buna seara,
Parchetul de pe langa Curtea de Apel a emis Citatie pentu persoana care are calitatea de faptuitor in dosarul penal. In citatia respectiva este mentionat : "numele (denumirea persoanei juridice) X, este chemat la acest parchet in calitate de invinuit in cauza privind " aducerea la cunostinta a invinuirii, incadrarea juridica si exercitarea dr. la aparare in cauza reclamata de Y. In caz de neprezentare se vor aplica sanctiunile prevazute de lege"
As dori cateva lamuriri in ceea ce priveste continutul acestei citatii.
Ca parte reclamanta in dosar trebuie sa fiu informata in ceea ce priveste solutionarea dosarului?
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Nina1 , utilizator 17:17, 16 Iulie 2010
Cand avem un invinuit in cauza, inseamna ca s-a inceput urmarirea penala si atat. Numai daca acesta va avea calitatea de inculpat se poate pune problema trimiterii acestuia in fata instantei de judecata.
Asa cum spunea si colegul meu anterior, sunt cazuri cand datorita volumului mare de dosare la Parchetele locale, acestea sa fie preluate de catre Parchetele superioare pentru solutionare, dar asta nu inseamna ca aceasta situatie atrage si competenta instantei.
Competenta instantei este cea prevazuta de Codul de procedura penala. ;)
Daca este implicat si un avocat si, din cercetari, rezulta ca si acesta a savarsit vreo infractiune, competenta apartine Parchetului de pe langa Curtea de Apel si solutionarea pe fond a cauzei, daca se va ajunge in instanta, Curtii de Apel. ;)
Buna seara,
Intr-adevar s-a inceput urmarirea penala ( - am primit adresa emisa de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel - ) fata de invinuit notar public pentru : infractiunile de abuz in serviciu si complicitate la fals intelectual; Ce articole de lege incadreaza aceste fapte?

De asemenea s-a inceput urmarirea penala fata de invinuit X pentru: infractiunile de fals intelectual si uzul de fals.

In cadrul dosarului penal au fost depuse si documente realizate si semnate prin contrafacerea semnaturii mele de catre invinuitul X realizate la birou de avocat in baza Legii 51 art. 3 litera c) :
- act constitutiv al firmei;
- act aditional la actul constitutiv al firmei;
- contract de comodat - pentru sediul firmei.
Pentru avocat nu se ia nici o masura?
Cu stima
Abuzul in serviciu - art. 246 C.pen. si art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000;
Complicitate la fals intelectual - art. 289 cu aplicarea art. 26 C.pen.
Compenta apartine Curtii de Apel avand in vedere calitatea invinuitului - notar.
Pentru X - art. 289 si 291 C.pen.
Fata de avocat nu se va lua nicio masura daca nu ati facut plangere impotriva sa sau daca, in urma cercetarilor efectuate, nu s-a stabilit in sarcina acestuia savarsirea vreunei infractiuni. ;)
Buna seara,
Prima plangere penala a fost formulata de avocat si s-a indreptat doar impotriva persoanei fizice X ,nu si impotriva notarului - asa a formulat avocatul plangerea penala. Eu neavand cunostinte in domeniu am crezut ca asta e procedura. Ca urmare a acestei plangeri in cuprinsul careia erau documente ce privesc notarul si persoana X s-a format un dosar penal.
Cea de a doua plangere penala a fost formulata tot de avocat si s-a indreptat ca si prima plangere penala tot numai impotriva persoanei fizice X, nu si impotriva avocatului. Ca urmare a acestei plangeri in cuprinsul careia erau documente ce privesc avocatul si persoana X s-a format un alt dosar penal.
Plangerile penale ce au fost formulate s-au indreptat doar impotriva unei singure persoane (persoana fizica). Nu s-au formulat plangerile penale si impotriva celorlalti faptuitori implicati in infaptuirea falsurilor , respectiv, notar, avocat, mandatar , deoarece nu am fost sfatuita in acest sens (si la momentul acesta nu am un avocat care sa ma reprezinte si care sa ma sustina in demersuri).
Cele doua dosare s-au conexat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel - au legatura stransa faptele si documentele si asa a considerat procurorul sa procedeze.
Cum trebuie sa procedez in continuare? Trebuie sa fac completare la plangerile deja formulate si sa fac referire si la celelalte persoane implicate?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Procedura dosar penal Nina1 Nina1 Buna ziua. Am formulat plangere penala pentru infractiuni de fals si uz de fals la Parchetul de pe langa Judecatorie.Plangerea penala a fost inaintata Politiei ... (vezi toată discuția)
Anulare acte Nina1 Nina1 In cadrul unui dosar penal privind infractiuni de fals ca urmare a efectuarii expertizei grafice s-a constatat autorul unor acte intocmite in fals prin ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma Nina1 Nina1 S-a infiintat o firma folosindu-se o procura semnata in fals.Trebuie sa ma adresez politiei economice? (vezi toată discuția)