avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota parte indiviza

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ spatiul cu alta destinatie si suma tuturor acestor suprafete.
De exemplu daca :
- SU TOTALA este de 23000mp
- Suprafata totala parcari ( trecute in actele de vanzare-cumparare) este de 3800mp
- Suprafata totala boxe ( trebute si ele in actele de vanzare cumparare) 600mp
rezulta total suprafata de27400 m
Un proprietar X are
- SU 130 mp
- parcare 10mp
-boxa 9 mp
Calculul cotei indiviza pentru proprietarul X este:
130+10+9/27400 = 0.005438 .
Este corecta calculatia?
Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: CostinPepino , utilizator 13:36, 1 Martie 2016
Acel calcul este conform Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania.
[ link extern ]
In legea 230/2007 se prevede;
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale;

Asa ca daca in actele de proprietate este trecut apartamentul cu SU de 70 m.p. , o boxa la demisol de 10 m.p. si un garaj de 20 m.p. atunci acel proprietar are o suprafata utila de 70+10+20 = 100 m.p.
Sigur ca la blocurile unde doar apartamentul este proprietate consemnat in acte cu 70 m.p. SU, dar oamenii si-au facut boze pe la subsol, si-au facut garaje in curte, alte anexe lipite de parterul blocului fara a fi proprietari ci doar folosind acele spatii cu sau fara acte, aprobarii etc, acolo un proprietar are suprafata utila conform actelor adica doar 70 m.p. chiar daca foloseste tot 100 m.p. ca si cel cu acte de proprietar pe garaj si boxa.
De aceea au subliniat cei de la FAPR ca "proprietarii care au in proprietate si boxe sau garaje atunci suprafata utila aferenta proprietatii lor este suma dintre suprafata utila a apartamentului si suprafata utila a spatiului cu alta destinatie (boxa, garajul etc.)."

Si este in concordanta si cu legea 230/2007 care explica si ce inseamna proprietate individuala:
b) proprietate individuală - apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, parte dintr-o clădire, destinată locuirii sau altor activităţi

Spatiul cu alta destinatie poate fi chiar garajul de la parter (asa cum au unele blocuri) sau boxa de la demisol sau de pe casa scarii daca sunt in proprietate individuala.
Magazinul de la parter poate avea si el in proprietate un spatiu util de 200 m.p. si alte spatii (o scara interioara, de exemplu), alte anexe, care sunt in proprietatea lor individuala(ce pot avea inca 70 m.p.) si nu au nimic in comun cu proprietatea comuna asa cum este, de exemplu casa scarii sau uscatorul comun.

Asa ca in calculul cotei indivize se iar toate suprafetele utile indiferent ca sunt apartamente, boxe, garaje dar cu conditia ca acestea sa fie in proprietate individuala si nu comuna.
@adriantot
Nu facem confuzii intre boxele scrise in contract si cele facute ad-hoc de proprietari in subsol sau pe unde au gasit un locsor bun de "hapait" din proprietatea comuna.

Spatiu cu alta destinatie decat cea de locuit este acel apartament care nu mai e destinat locuirii pentru ca a fost transformat in sediu de firma, de exemplu sau in magazin sau in coafor. El este asimilat si tratat ca suprafata utila in detinerea unui proprietar, asa cum ati scris definitia. Util , dupa parerea mea, este locul unde locuiesti sau desfasori o activitate, nu unde depozitezi. Depozitarea si parcarea nu sunt activitati.

Boxa si locul de parcare consemnate in contract ca fiind in proprietatea ta, au acelasi inteles cu balconul, care este consemnat in contract si se gaseste tot in proprietatea omului. Acestea sunt anexe in proprietate si nu suprafata utila. Anexele au destinatia de depozitare, este caracteristica tuturor celor trei locuri: balcon, boxa si loc de parcare.
Or dupa cum vedeti nici la FAPR, nici doamna nu fac vorbire despre balcon. Si ma intreb de ce? Din cele trei, oare, numai balconul e considerat anexa? La urma urmelor un balcon are aceeasi utilitate ca si o boxa. De ce nu sunt tratate la fel?
In calculul cotei indivize intra suprafata utila a apartamentului si/sau spatiului cu alta destinatie. Legea 230/2007 si legea 114/1996 spune"Prin suprafata utila a apartamentului (locuintei) se intelege suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoare, bai, WC, dus, bucatarie, spatii de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei. Nu se cuprind: suprafata logiilor si a balcoanelor, pragurile golurilor de usi, ale trecerilor cu deschideri pana la 1 metru, nisele de radiatoare, precum si suprafetele ocupate de sobe si cazane de baie (cate 0,5 m.p. pentru fiecare soba si cazan de baie), in cazul in care incalzirea se face cu sobe. In cazul locuintelor duplex, rampa, mai putin palierele, nu se cuprinde in suprafat utila a locuintei. Suprafata utila este suprafata desfasurata, mai putin suprafata aferenta peretilor'' de aceea este exclusa din start suprafata balconului.
Exact, la asta m-am referit si eu. Deci balconul nu este cuprins in suprafata utila. Dar trebuie sa va spun ca acest balcon figureaza in contractul de v/c. Deci are regim de anexa in proprietatea respectiva.

Acum, scrie ceva in legea 230 de boxe sau loc de parcare? Nu scrie.

Deci eu spun ca boxele si locul de parcare au acelasi regim ca si balconul privind suprafata utila.

Alte discuții în legătură

Caz particular al calcului cotei % Almaris Almaris As avea rugamintea sa ma indrumati in baza legii in a alege dintre suprafetele enumerate ce anume intra in calculul cotei indivize din exemplul ... (vezi toată discuția)
Cum se stabilește cota parte indiviza (cpi) în cadrul condominiului ... Iulina2 Iulina2 Cum se stabilește cota parte indiviza (cpi) în cadrul condominiului unde proprietarii detin în proprietate individuală/exclusivă: apartamente, boxe, ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)