Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ spatiul cu alta destinatie si suma tuturor acestor suprafete.
De exemplu daca :
- SU TOTALA este de 23000mp
- Suprafata totala parcari ( trecute in actele de vanzare-cumparare) este de 3800mp
- Suprafata totala boxe ( trebute si ele in actele de vanzare cumparare) 600mp
rezulta total suprafata de27400 m
Un proprietar X are
- SU 130 mp
- parcare 10mp
-boxa 9 mp
Calculul cotei indiviza pentru proprietarul X este:
130+10+9/27400 = 0.005438 .
Este corecta calculatia?
Va multumesc mult
Vecinul de sub mine are un balcon de 3 m.p. iar eu am un balcon de 21 m.p. - e real ceea ce va spun, nu un caz teoretic.
Suprafata apartamentelor este aceeasi pentru ca sunt asezate exact unul deasupra celuilalt si ambele sunt cu 3 camere ca toate de pe aceasta verticala.
Atat eu cat si vecinul platim la asociatie aceeasi suma pentru ca avem aceeasi suprafata utila chiar daca eu am 18 m.p. de balcon mai mult. Asadar acest balcon nu intra in discutie la asociatie si nici la impozitul de la Primarie (deocamdata, si va spun altadata de ce inca nu intra...).
Dar vecinul meu are un garaj la parterul blocului (inca dinainte de 89) si este proprietar. Acest vecin plateste la primarie impozit pentru acel spatiu pe acelasi rol cu apartamentul. Acest vecin plateste la asociatie pentru 9o de m.p. toate cheltuielile deoarece apartamentul are 72 de m.p. iar garajul 12 m.p.
Ce ar fi ca toti de la parterul blocului sa-si transforme apartamentele proprietate individuala, in alte spatii ca boxe si locuri de paracare si sa nu plateasca la asociatie cheltuielile de administrare, reparatia terasei etc !?
Am avut o problema asemanatoare cu un agent economic care si-a modificat spatiu comercial Parter si mezanin) cu tot tabietul, aprobari, proiect... si din 400 de m.p. de magazin (spatiu util initial) a rezultat doar 320 m.p. util ca restul de 80 m.p. sunt alte spatii ocupate de scara interioara, vitrina, etc. Aceste modificari s-au facut fara sa se vada sau sa se modifice ceva in exterior. A ramas sub acelasi acoperis cu 10 apartamente deasupra lui. In final plateste pentru aceeasi suprafat chiar daca acum in acte are o suprafata utila mai mica. Am redus un pic la absurd rationamentul cu acestia spunandu-le ca puteau sa transforme tot magazinul in scari, logii, vitrine si sa aiba zero suprafata utila.
:) @adriantot
Eu sunt detasata de vreun interes partizan, dar spuneti ca la intretinere vecinul cu balconul de 3 m plateste la fel cu Dv. care aveti balconul mai mare. Buuuun!
In acelasi timp el plateste in plus pentru garaj.
Lasand de-o parte impozitul, care nici pe mine nu ma intereseaza la acest subiect, va intreb:
- de ce cand e vorba de un balcon mai mare proprietarul cu acest balcon nu plateste mai mult la intretinere, iar cand e vorba de garaj , desi are un balconas de 3 mp, vecinul lui plateste pentru garajul in plus?
Probabil ca am ramas cantonata in ideile egalitariste de mult apuse, dar nu mi se pare cusher
Apoi ma duc cu gandul si la preacontroversatele boxe pe care si le-au facut unii din proprietari pe la subsolul blocurilor (boxe din proprietatea comuna pentru care platesc "impozitul", adica chiria la asociatie). Pentru acele spatii inchiriate si care pana una-alta sunt in folosinta lor, nu li se trec in plus la cheltuielile pentru cota-parte indiviza.
Procedurile, mie imi par a fi incoerente. Balconul nu se ia in considerare, camarile nu se iau in considerare, in schimb spatiile pentru care se plateste impozit la stat intra in suprafata utila! Ca asta cam e concluzia..... La urma urmelor ce legatura au cheltuielile la intretinere, cele impartite pe cota-parte indiviza, ca le platesti pentru apartamentul in care locuiesti, cu celelalte anexe, conexe, complexe? Ce treaba are salariul administratorului sau reparatia acoperisului cu locul de parcare?
Dar....cedez presiunii publice....:)....si zic...fie si asa...la urma urmei cine se simte nedreptatit poate sa-si caute dreptatea pe la autoritatile si institutiile statului.
Dar parca as reveni si-as zice, ca mai usor dai banul din buzunar cand intelegi de ce si pentru ce il dai.
In toata aceasta mica poveste despre cota-parte de proprietate indiviza, apreciez si sunt de acord cu opinia d-nei @elga50; acest lucru nu ma impiedica sa respect si celelalte opinii scrise mai sus.
Faza cu garajul care intra in calculul cpi nu o prea inteleg mai ales ca acel garaj - chiar daca este construit inca dinainte de '89, nu face parte din imobil, este construit pe domeniul public, are un regim sa zicem special din punct de vedere al autorizarilor si impozitelor. Intreb, are vre-o legatura cu asociatia? Ii face curat de femeia de serviciu, este bransat utilitati prin as. prop.? Intreb pentru ca daca este asa, atunci lucrurile se pot schimba...
Pentru lamurirea mea ma voi interesa despre aceste aspecte la unele blocuri din Iasi, zona esplanadei Oancea, care chiar sunt prevazute di proiect, la demisol cu garaje - banuiesc ca au intrat in pretul de achizitionare a locuintei.
Adriantot
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
D-le Grecu o sa gasiti asemenea garaje la parterul sau demisolul blocurilor, din constructie, in Oancea, in Pacurari, pe Armeana, in Nicolina etc. Aceste garaje fac parte din bloc, prin ele trec conducte de alimentare sau de scurgere, sunt proprietatea unor oameni care au apartamente in acel bloc. Dar nu au toate apartamentele cate un asemenea garaj, numai unele. Acesti proprietari au platit atat apartamentrul cat si garajul. Pe Armeana 2 proprietari si-au transformat acele garaje; unul este spatiu comercial iar altul este cabinet de consultatii medicale ginecologice. E firesc sa beneficieze de acoperis, de reparatii, de utilitati, de administratie...
Asa este, majoritate dintre noi suntem invatati cu blocurile construite in epoca de aur in care si-o amarata de boxa era considerat un lux, daramite un garaj! Cum spuneam si mai sus, daca garajul face parte integranta din imobil, sigur este alta poveste, intra la calculul cpi, etc.,etc. Vorba d-nei @elga50 - dai banu' romanesc cu stiinta ... dar parca omul zicea ceva si de o parcare, tot la calculul cpi intra?