avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amenda penala,reabilitata de drept,mai este ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amenda penala,reabilitata de drept,mai este considerata antecedent penal?

As dori sa stiu daca ma pot inscrie la examenul pt admiterea la Institutul Nat.al Magistraturii,daca am avut o amenda penala...pt care a intervenit intre timp reabilitarea de drept,cazierul fiindu-mi eliberat curat!...mentionez,ca pt inscrierea la INM,nu trebuie sa ai antecedente penale!..va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dan_co , utilizator 10:29, 20 Noiembrie 2015
penalistilor...Lasco are dreptate..
antecedentele raman toata viata...indiferent de cate reabilitari sunt...
ele sunt utile la stabilirea circumstantelor personale cel putin, daca nu si la cele reale ( ma refer la un anume mod de operare, sa zicem, pt o fapta pt care a fost condamnat ...bla bla..si a intervenit reabilitarea)
:)
jus80 a scris:

desigur ca nu, niciodata nu mi-am propus sa jicnesc pe cineva

SUNT PERFECT constient ca nu ati vrut sa jigniti pe nimeni, dar probabil ca oamenii s-au simtit deja jigniti ca ati spus ceva conform cu dreptul...
Ceea ce este insa important este ca nu ati gresit...:)
Cred ca aceasta abordare a unei Curti de Apel ne ofera un raspuns:

Curtea de apel a reţinut că, întrucât în privinţa acestei condamnări a intervenit reabilitarea de drept, având drept consecinţă lipsa antecedentelor penale ale persoanei şi încetarea oricăror interdicţii şi decăderi ce derivă din condamnarea penală definitivă, în mod greşit pârâtul a apreciat că reclamantul nu îndeplineşte condiţia bunei reputaţii în sensul dispoziţiilor art. 14 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 303/2004 pentru motivul că „figurează în evidenţele operative ale poliţiei”.

A mai reţinut instanţa că, deşi nu se evidenţiază ca antecedent penal, o condamnare cu suspendarea executării pedepsei sau alt gen de condamnare pot apărea în unele evidenţe speciale, interne, ale poliţiei, însă acestea nu prezintă nici un fel de relevanţă şi nu au nici o consecinţă în ceea ce priveşte percepţia opiniei publice asupra persoanei, iar, întrucât asemenea evidenţe nu sunt şi nu pot fi aduse la cunoştinţa publicului, sunt lipsite de efecte asupra persoanei, nu îi afectează şi nu trebuie să-i afecteze în niciun mod imaginea. Dacă legiuitorul, intervenind cu instituţia reabilitării de drept, înlătură prin aceasta orice antecedente penale, cu atât mai mult nişte evidenţe ale poliţiei, de organizare internă, nu pot marca o persoană „à la long” şi nu trebuie să-i afecteze imaginea şi accesul la o funcţie sau o carieră.

...............................
De altfel, prin reabilitare se înţelege chiar „restabilirea bunei reputaţii” (Mic dicţionar academic, Volumul IV, Literele P-Z, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2003, p. 174), iar în doctrina de drept penal s-a afirmat că „prin reabilitarea unui fost condamnat se înţelege reinserarea socială completă a acestuia prin înlăturarea pentru viitor a tuturor incapacităţilor şi interdicţiilor ce decurg în general dintr-o hotărâre de condamnare şi prin repunerea lui, din punct de vedere moral şi social, în situaţia pe care o avea înainte de condamnare” (C. Bulai, B. Bulai, Manual de drept penal, Partea generală, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2007, p. 649).

[ link extern ]

Cu stima,
Dan C.
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2015
dan_co, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare - plecare in canada joel joel Buna ziua, ma intereseaza daca dupa ce intervine reabilitarea cei de la ambasada mai pot vedea ca am avut cazier(ambasada Canadei). (vezi toată discuția)
Reabilitat de drept sau nu? Ana_m Ana_m o persoana a fost condamnata la pedeapsa cu inchisoare de 9 luni cu suspendare conditionata la data de 25.05.2005, avand termen de incercare de 2 ani si 9 ... (vezi toată discuția)
Condamnare cu suspendare mir52 mir52 daca exista condamnare definitiva cu suspendare , neavand antecedente , poate aparea in cazier? daca aceasta persoane face facultatea de drept , i-ar afecta ... (vezi toată discuția)