avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
pun si eu o intrebare de 5 puncte: sa inteleg ca daca sunt PFA, INDEPENDENT, nu realizez venituri lunare (adica nu am incasari regulate, aceeasi suma in fiecare luna sau pot lipsi incasari intr-o luna sau mai multe - eu asta inteleg prin a nu avea venituri lunare), dar in final veniturile brute pe anul respectiv inseamna peste 5 salarii medii brute pe economie, inseamna ca eu platesc totalul contributiilor plafonat, nu la veniturile reale, ca pana acum?

daca ar fi asa, ar fi o aberatie totala pentru guvernanti (desi nu m-ar mira, ca mintea unora e direct proportionala cu inaltimea, si invers proportionala cu dimensiunile burtii sau ale cefei), pentru ca in realitate, opinia mea este ca vor obtine mai putini bani la fondurile de la sanatate si pensii (la somaj, intr-adevar, vor lua ceva bani). Pentru ca de ex eu am platit vreo 10000 RON CASS anul trecut, CAS a fost pe la vreo 10000 RON. Inteleg ca acum platesc pentru somaj, pensii si asigurare de sanatate max 1860 RON sau 1680 RON, in fine, de multe ori mai putin decat plateam pana acum. ok, inteleg la CASS ca e ok sa platesc mai putin, ca oricum ajungeam tot la privati sa ma caut de boli, si in spital tot cu spagi nu rezolvam nimic, dar la pensii ce primesc in schimbul celor 10,5% din cele 5 salarii medii brute/an? De fapt, cred ca oricum nu mai garanteaza nimeni pensiile, asa ca mai bine mai putin la stat, ca sa ma pot asigura mai linistit la privat. Corect. Sa vezi ce fata o sa faca aia de la directia de munca, atunci cand o sa ma duc sa le cer ajutor de somaj in lunile cand nu o sa am incasari, ca, deh, am contribuit, nu? Ah, abia astept sa vad ce fete o sa faca...

ce inseamna sa ai venituri lunare si ce inseamna sa nu ai venituri lunare?

si ce face casa de asigurari de sanatate de exemplu daca eu ma duc cu declaratia din februarie pentru veniturile din ianuarie, daca ar rezulta evident ca am avut venituri in ianuarie peste cele 5 salarii medii brute lunare, inseamna ca ei ma incadreaza la situatia celor cu venituri lunare, imi fac decizia de impunere, platesc, si daca in luna februarie lucrurile se schimba si nu am nici un venit, depun declaratia in luna martie, automat vor fi obligati sa ma incadreze diferit, la cei cu venituri anuale, nu lunare, dupa care dupa inca o luna am din nou venituri, si tot asa....cum vor proceda oamenii astia? cum ma vor incadra? sau odata ce am atins cu veniturile pragul acela al celor 5 salarii medii brute, am incheiat povestea cu aceste taxe? nu prea inteleg, pentru ca vad ca lucrurile sunt tratate diferit intre cei care au venituri lunare, si cei care nu au venituri lunare....eu inteleg ca cei cu venituri lunare au o baza de calcul stabilita pentru fiecare luna, deci e posibil sa platesti CASS+CAS+somaj pentru echivalentul celor 5 salarii medii brute IN FIECARE LUNA....pentru cei care nu au venituri lunare (desi nu stim clar ce inseamna asta, pentru ca pot sa am incasari in ianuarie, lipsa in februarie, incasari in martie, lipsa in aprilie, dupa care incasari regulate in fiecare luna pana la finele anului), inteleg ca plafonul este stabilit pentru veniturile dintr-un an intreg...

Multumesc anticipat pentru raspuns!

grandanat a scris:

Se plateste o singura data, dar pentru fiecare venit impozabil. La fel se face in majoritatea tarilor de pe planeta.
Daca aveti 2 joburi nu e normal sa platiti impozitele pentru fiecare din ele ?

grandanat, nu e normal sa platesti de doua ori pentru aceleasi prestatii sociale. Inteleg ca la pensie, DACA se respecta principiul contributivitatii (desi intr-o tara comunista ca Romania, constata parintii si bunicii nostri ca nu prea se mai respecta), voi primi mai mult daca voi contribui pentru toate veniturile. Dar la asigurarile de sanatate si la cele de somaj nu vad de ce as plati pentru toate veniturile, cata vreme ceea ce primesc este acelasi lucru (in realitate, nimic).

Iti pot oferi exemplul meu - am avut pentru 2 ani indemnizatie de neconcurenta, si desi codul muncii zice ca este venit nesalarial (deci i se aplica doar impozitarea pe venit, nu si contributii), totusi pentru ca in codul fiscal e considerat ca venit asimilat salariilor (desi este venit din ne-munca, nu din munca), fostul angajator a fost obligat sa retina si sa plateasca CAS, CASS, somaj etc, ca si cum ar fi fost un salariu obisnuit.

Intre timp, eu lucrand ca PFA, am platit carute de bani la CASS (la CAS nu am platit pentru ca eram deja asigurat pe baza a ce am zis mai sus) si am primit exact acelasi lucru ca orice alt asigurat....De ce ar fi corect sa platesc eu CASS pentru doua venituri cata vreme primesc acelasi serviciu social? Inteleg daca s-ar fi facut impozitarea la global, adica sa se insumeze veniturile si sa le impoziteze si taxeze la global, dar pentru ca erau de natura diferita, au fost taxate separat. Parerea mea este ca taxarea plafonata la PFA este un lucru bun, desi cumva discriminatoriu, pentru ca prea multa vreme microintreprinderile au beneficiat de cote de impozitare preferentiala, iar PFA/AF au fost taxate la fel ca si contribuabilii mari, desi ar fi putut fi incadrate foarte bine in aceeasi categorie ca si microintreprinderile...
consulting1234 a scris:

grandanat, nu e normal sa platesti de doua ori pentru aceleasi prestatii sociale. Inteleg ca la pensie, DACA se respecta principiul contributivitatii (desi intr-o tara comunista ca Romania, constata parintii si bunicii nostri ca nu prea se mai respecta), voi primi mai mult daca voi contribui pentru toate veniturile. Dar la asigurarile de sanatate si la cele de somaj nu vad de ce as plati pentru toate veniturile, cata vreme ceea ce primesc este acelasi lucru (in realitate, nimic).

1. Repet a mia oara nu se plateste de doua ori". Daca ai 5 masini platesti pentru fiecare impozit. Nu platesti impozitul de 5 ori !!!
2. De ce nu e corect ? Daca cineva are un job si castiga 1000 lei iar altul 2 joburi de 500 lei fiecare, per total au acelasi venit. Nu credeti ca e normal ca si taxele sa fie la fel ? Pe aceleasi principii se bazeaza impozitarea in toate tarile civilizate !

Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2010
grandanat, utilizator
grandanat a scris:

2. De ce nu e corect ? Daca cineva are un job si castiga 1000 lei iar altul 2 joburi de 500 lei fiecare, per total au acelasi venit. Nu credeti ca e normal ca si taxele sa fie la fel ? Pe aceleasi principii se bazeaza impozitarea in toate tarile civilizate !

De ce atunci patronii care isi incaseaza dividendele nu platesc in acelasi timp si contributiile CASS, CAS, somaj etc, ca deh, tot venituri sunt...
consulting1234 a scris:

...sau odata ce am atins cu veniturile pragul acela al celor 5 salarii medii brute, am incheiat povestea cu aceste taxe? nu prea inteleg, pentru ca vad ca lucrurile sunt tratate diferit intre cei care au venituri lunare, si cei care nu au venituri lunare....eu inteleg ca cei cu venituri lunare au o baza de calcul stabilita pentru fiecare luna, deci e posibil sa platesti CASS+CAS+somaj pentru echivalentul celor 5 salarii medii brute IN FIECARE LUNA....

Se pare ca se vor lua in calcul 5 salarii medii / an. Ceea ce inseamna ca din nou, dezavantajati vor fi cei cu venituri mici, in timp ce categoria PFA-urilor cu venituri mai mari vor plati chiar mai putin de saptamana viitoare.

Normele vor intra in vigoare abia de saptamana viitoare, de luni, din 2 august si nu de la 1 iulie, datorita intarzierilor cu privire la elaborarea si prezentarea acestora!

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)