grandanat a scris:
Se plateste o singura data, dar pentru fiecare venit impozabil. La fel se face in majoritatea tarilor de pe planeta.
Daca aveti 2 joburi nu e normal sa platiti impozitele pentru fiecare din ele ?
grandanat, nu e normal sa platesti de doua ori pentru aceleasi prestatii sociale. Inteleg ca la pensie, DACA se respecta principiul contributivitatii (desi intr-o tara comunista ca Romania, constata parintii si bunicii nostri ca nu prea se mai respecta), voi primi mai mult daca voi contribui pentru toate veniturile. Dar la asigurarile de sanatate si la cele de somaj nu vad de ce as plati pentru toate veniturile, cata vreme ceea ce primesc este acelasi lucru (in realitate, nimic).
Iti pot oferi exemplul meu - am avut pentru 2 ani indemnizatie de neconcurenta, si desi codul muncii zice ca este venit nesalarial (deci i se aplica doar impozitarea pe venit, nu si contributii), totusi pentru ca in codul fiscal e considerat ca venit asimilat salariilor (desi este venit din ne-munca, nu din munca), fostul angajator a fost obligat sa retina si sa plateasca CAS, CASS, somaj etc, ca si cum ar fi fost un salariu obisnuit.
Intre timp, eu lucrand ca PFA, am platit carute de bani la CASS (la CAS nu am platit pentru ca eram deja asigurat pe baza a ce am zis mai sus) si am primit exact acelasi lucru ca orice alt asigurat....De ce ar fi corect sa platesc eu CASS pentru doua venituri cata vreme primesc acelasi serviciu social? Inteleg daca s-ar fi facut impozitarea la global, adica sa se insumeze veniturile si sa le impoziteze si taxeze la global, dar pentru ca erau de natura diferita, au fost taxate separat. Parerea mea este ca taxarea plafonata la PFA este un lucru bun, desi cumva discriminatoriu, pentru ca prea multa vreme microintreprinderile au beneficiat de cote de impozitare preferentiala, iar PFA/AF au fost taxate la fel ca si contribuabilii mari, desi ar fi putut fi incadrate foarte bine in aceeasi categorie ca si microintreprinderile...