avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
Ba da, am vorbit de asta
Acestea sunt 2 motive clare de neconstitutionalitate.
Este o exprimare total neprofesionista ce poate fi oricand contestata. Au ignorat prevederile codului fiscal, codului de procedura fiscala....Modificarea se poate face numai prin lege. Definitia bazei de impunere a fost ignorata, nu putem vorbi de contributii la modificarea codului fiscal. Numai inadvertente!
@carmen adriana
Nu e chiar asa.

2.2. In cazul reconsider�ii unei activit�� ca activitate dependenta , impozitul pe venit � contribu�ile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate � virate, fiind datorate solidar de c�re pl�itorul � beneficiarul de venit. � acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.

Deci veniturile din activitati dependente sunt tratate ca orice venit salarial si nu intra sub incidenta art III

Artt. III. â� (1) Orice venituri de naturÄ�profesionalÄ� altele
decât cele salariale
, se impoziteaz�cu cota de impozit pe venit.
(2) Asupra veniturilor prev�ute la alineatul precedent se
datoreaz�contribu�ile individuale de asigur�i sociale, asigur�i
sociale de s��ate � asigur�i de �maj.
(3) Baza de calcul la care se aplic�aceste contribu�i este
limitat�la 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului
mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigur�ilor
sociale.

Desi eu asa speram. Drept urmare limita de 5 salarii medii nu se aplica.

@carmen adriana a scris

Eu vad asa treaba asta cu contributiile: indiferent de ce suma castigi tu, indiferent ca tai lunar sau la 6 luni factura, contributiile tale la sanatate, somaj si CAS vor fi 9180 x 16.5%. = 1515. Acum...eu ma intreb unde e castigul, ca sanatatea inainte o plateam la venitul realizat, nu la o baza de calcul. Cumva se compenseaza ce voi avea de platit si ce plateam pana acum. Dar nu le-am inteles rationamentul.

Nu sunteti nici macar pe aproape. Indiferent ca aveti pfa in regim normal sau la norma de venit, si ca taiati o factura pe an sau 20 pe luna..., pentru fiecare suma de pe factura se vor calcula aceste contributii (ca si in cazul salariilor) de catre angajator.

Aceste sume, pentru activitatile dependente, vor fi excluse in calculul normal de la finante al veniturilor (decizia de impunere, declaratia de regularizare etc). La finante se vor mai lua in calcul pentru plata impozitelor, ca si pana acum, doar activitatile independente
Concret, cum se vor trece in registre si cum vor fi luate sau neluate in calcul doar normele de aplicare ne vor putea spune.

Cat despre ideea de constitutionalitate deja intram in ape tulburi. Nu ma bazez pe o astfel de varianta, mai ales ca exista precedent. Anul trecut cand pnl-istii au cerut respingerea ordonantei OUG 34/2009 care modifica codul fiscal introducand impozitul minim, curtea contitutionala a respins cererea. Asa vor face si acum.

Ultima modificare: Joi, 1 Iulie 2010
grandanat, utilizator
Ca si pfa am inregistrat venituri doar in primele 2 luni ale anului, acum sunt in concediul de crestere copil. Ce ma sfatuiti in conditiile noului Cod fiscal:
varianta 1 - sa inchid/radiez PFA-ul?
varianta 2 - sa suspend activitatea pe 2 ani?
@grandanat

Am sunat la Relatii cu publicul la ANAF si i-am intrebat :"Contributiile calculate la 5 sal medii brute se aplica lunar sau pe an?" si mi-au spus "Din ce a declarat d-nul Vladescu prin presa , ca nici noi nu stim pana nu vor iesi normele, se vopr aplica anual. Indiferent de ce venit ai, vei plati 9180*16.5%.

"Daca imi retine angajatorul contributiile, eu mai tai factura?"

Si nu are cum sa platesti pt fiecare factura emisa de 9180*16.5%...nici macar lunar.
"Bineinteles ca taiati. Dar contributiile se vor trece ca si cheltuieli".
"Dar asteptam normele"

Asa ca ....asta mi-au spus..asta va spun.
Ultima modificare: Vineri, 2 Iulie 2010
carmen adriana, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)