@carmen adriana
Nu e chiar asa.
2.2. In cazul reconsider�ii unei activit�� ca activitate dependenta , impozitul pe venit � contribu�ile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate � virate, fiind datorate solidar de c�re pl�itorul � beneficiarul de venit. � acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.
Deci veniturile din activitati dependente sunt tratate ca orice venit salarial si nu intra sub incidenta art III
Artt. III. â� (1) Orice venituri de naturÄ�profesionalÄ� altele
decât cele salariale, se impoziteazÄ�cu cota de impozit pe venit.
(2) Asupra veniturilor prev�ute la alineatul precedent se
datoreaz�contribu�ile individuale de asigur�i sociale, asigur�i
sociale de s��ate � asigur�i de �maj.
(3) Baza de calcul la care se aplic�aceste contribu�i este
limitat�la 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului
mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigur�ilor
sociale.
Desi eu asa speram. Drept urmare limita de 5 salarii medii nu se aplica.
@carmen adriana a scris
Eu vad asa treaba asta cu contributiile: indiferent de ce suma castigi tu, indiferent ca tai lunar sau la 6 luni factura, contributiile tale la sanatate, somaj si CAS vor fi 9180 x 16.5%. = 1515. Acum...eu ma intreb unde e castigul, ca sanatatea inainte o plateam la venitul realizat, nu la o baza de calcul. Cumva se compenseaza ce voi avea de platit si ce plateam pana acum. Dar nu le-am inteles rationamentul.
Nu sunteti nici macar pe aproape. Indiferent ca aveti pfa in regim normal sau la norma de venit, si ca taiati o factura pe an sau 20 pe luna..., pentru fiecare suma de pe factura se vor calcula aceste contributii (ca si in cazul salariilor) de catre angajator.
Aceste sume, pentru activitatile dependente, vor fi excluse in calculul normal de la finante al veniturilor (decizia de impunere, declaratia de regularizare etc). La finante se vor mai lua in calcul pentru plata impozitelor, ca si pana acum,
doar activitatile independente
Concret, cum se vor trece in registre si cum vor fi luate sau neluate in calcul doar normele de aplicare ne vor putea spune.
Cat despre ideea de constitutionalitate deja intram in ape tulburi. Nu ma bazez pe o astfel de varianta, mai ales ca exista precedent. Anul trecut cand pnl-istii au cerut respingerea ordonantei OUG 34/2009 care modifica codul fiscal introducand impozitul minim, curtea contitutionala a respins cererea. Asa vor face si acum.