avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
Perfect de acord cu masurile enumerate de dumneavostra.
Masurile guvernului ar trebui sa aiba la baza 2 mari principii, incurajarea muncii si stimularea si sustinerea imm-urilor. mai concret reducerea taxelor si impozitelor pe tot ce inseamna munca si facilitati fiscale pentru intreprinderi si investitii.
Insa vedeti dumneavostra, pentru a fi aplica astfel de masuri trebuie bani, statul trebuie sau sa-si permita cresterea deficitului bugetar ce ar surveni in urma aplicarii acestor masuri. iar cand esti cu finantele pe fundul sacului si strans cu usa din toate partile e cam greu.
Sa va dau un exemplu, cum ar putea sa scada contributia la pensii in situatia in care si asa fondul de pensii este deficitar grav si trebuie sustinut cu bani din alta parte?
Cand ai deja cancer la plamani cam degeaba te lasi de fumat. Ani la rand nu s-a facum mai nimic si acum ne trezim in aceasta grava situatie(si criza nu are nici jumatate din vina) .

Unde nu-i cap vai de picioare.
eu daca as fi ministrul finantelor as lua urgent urmatoarele masuri
- 0 % impozit pe salariile celor angajati din somaj pt 1 an de zile
- reducerea cotei CAS la 16% pt angajator si 8% pt angajati
- 5 % tva la alimentele de baza
- 25, 30 si chiar 50% tva la produsele de lux


1. daca nu ma insel au vrut sa scada indemnizatia de somaj cu 15 % ...? si tu vb de impozit zero???????
2. reducere CAS = vise su nici macar in vise
3. in prezent tva la alimente 24 %
4. daca nu ma insel,blanurile, diamantele ,iahturile si nu mai stiu ce sunt scutite de taxe vamale si tva???
Cred ca nu e cazul sa ne zbatem noi sa gasim solutii, sunt altii care au dat solutii si care sunt mai in putere ca noi da guvernu nu, e batman, batman, degeaba toata lumea ii zice ca-i popa...
O chestie foarte buna si care ar fi de bun simt ar fi ca sa poti merge la fisc, si fiscul pe baza a ceea ce prezinti sa iti zica, "dragule pentru noi esti dependent / independent". Pasul asta ar trebui sa-l faca toate PFA-urile, si fiscul sa elibereze un certificat constatator cum ca esti / sau nu dependent. Astfel am fi feriti de un abuz ulterior. La orice modificare survenita in activitatea PFA-ului te duci la fisc sa te re-clasifice (asta ca sa nu abuzam nici noi ...). Pe baza deciziei fiscului poti lua si tu ca PFA decizia cea mai buna, renunti / mergi inainte pe PFA fie ca esti / sau nu independent.
Am citit postarile de mai sus si se pare ca va trebui sa asteptam normele metodologice de aplicare a OUG-ului.
Totusi, din ce se stie pana in prezent legat de noile reglementari, as vrea sa stiu cum ma pot ele afecta. Sunt intreprindere individuala (I.I.) si nu sunt angajat cu carte de munca la nici un angajator. In consecinta, imi castig existenta doar ca I.I. Am un contract de consultanta cu o organizatie din Austria. Acest contract imi furnizeaza aprox 90% din veniturile brute realizate (restul de 10% provin din contracte cu alte organizatii din tara). Am venituri brute anuale cu mult peste cele 5 salarii medii... De la organizatia din Austria incasez banii la intervale de cca 3 luni (plus - minus). Nu mi se asigura un spatiu unde sa imi desfasor activitatea. Mi se platesc anumite cheltuieli de deplasare, in sensul ca mi se deconteaza direct biletele de avion si mi se asigura cazare de cele mai multe ori. Practic activitatea pe care o desfasor este independenta, dar teoretic, cu noile modificari aduse de OUG, mi-e si frica sa ma declar ca independent. Ce parere aveti? In plus, as vrea sa stiu cu cat voi plati mai mult impozit decat pana acum (16% + 5,5% din venitul net) - un procent?
Nu stiu daca e relevant sau nu, dar activitatile le desfasor in mai multe tari din Europa. Si atunci ma intreb, ce ma determina sa declar veniturile obtinute din strainatate la finante si care ar fi alternativele? Ma gandesc la "capsunari" ca ei nu declara nimic... Daca ma inregistrez ca PFA intr-o alta tara, mai am de-a face cu finantele de la noi?

Multumesc anticipat pt raspuns/uri!
Cristi.
Daca ma inregistrez ca PFA intr-o alta tara, mai am de-a face cu finantele de la noi?

Da, poti infiinta o corporatie intr-o jurisdictie extracomunitara.
Intr-un paradis fiscal.

Nu vei mai plati nicio taxa in Romania.

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)