avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
Chestia cu dependent / independent conteaza enorm daca se aplica retroactiv pe ultimii 5 ani...Te pun astia sa platesti din 2005 jumatate din cat ai castigat, la care se mai adauga penalitatile, iese ca trebuie sa le dai tot ce ai castigat in acesti ani
A intrebat cineva la anaf asistenta clienti daca mai e independent sau pina nu apar normele degeaba intrebam ...
Cazul meu, pfa norma de venit, colaborez cu o firma din state cod caen 6201 Activitati de realizare a softului la comanda (software orientat catre client), ca urmare fac ce zice clientu, de aici zici ca ar fi o relatie de dependenta fac doara programele in conditiile impuse de client
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2010
Popu, utilizator
Popu a scris:

Chestia cu dependent / independent conteaza enorm daca se aplica retroactiv pe ultimii 5 ani...Te pun astia sa platesti din 2005 jumatate din cat ai castigat, la care se mai adauga penalitatile, iese ca trebuie sa le dai tot ce ai castigat in acesti ani

Ar fi culmea sa se aplice retroactiv pe ultimii 5 ani. Scrie undeva asa ceva?

Cazul meu, pfa norma de venit, colaborez cu o firma din state cod caen 6201 Activitati de realizare a softului la comanda (software orientat catre client), ca urmare fac ce zice clientu, de aici zici ca ar fi o relatie de dependenta fac doara programele in conditiile impuse de client

Dupa cum am mentionat mai sus, si eu prestez activitati de consultanta unei organizatii din strainatate. Organizarea timpului si a modului de lucru depind de mine, ei cer doar rezultate. Si cred ca orice contract de prestari de servicii contine macar rezultatele care trebuie furnizate. Si atunci ce vor face, ne vor incadra ca dependenti?! Daca da, contributiile suplimentare la CAS, Casa de Pensii si Somaj cum vor fi achitate de platitorii de venituri? Din moment ce legislatoa noastra nu are efect asupra lor...
In cazul contractului cu o societate din strainatate, asimilarea cu contractul de munca este imposibila deoarece presupusul angajator este in afara jurisdictiei romanesti.

Codul Fiscal roman nu se aplica in strainatate, ci doar pe teritoriul Romaniei.

Alberto Kurtyan
christi a scris:

Popu a scris:

Ar fi culmea sa se aplice retroactiv pe ultimii 5 ani. Scrie undeva asa ceva?

Chestia cu dependenta / independenta era si inainte. Acum s-au adus doar clarificari.(cel putin asa am inteles eu din ce am citit). Perioada retroactiva pina la care merge statul e parca 5 ani (10 pentru evaziune fiscala). Ramine de vazut daca retroactivitatea merge pina la 1 Iulie 2010 sau pina prin 2005. (Daca te declara dependent in 2011 ar putea sa te puna sa platesti retroactiv pina in 1 Iulie 2010). Eu unu asa vad retroactivitatea, nu poti sa aplici o lege pentru trecut. Da depinde acum ce intelege statul prin retroactiv.
Legat de contract cu firma din afara Romaniei, statul cred ca poate/trebuie sa demonstreze doar ca esti dependent de firma din afara Romaniei, sau trebuie sa asimileze contractul unui contract de munca pentru a te declara dependent?
Popu a scris:
Legat de contract cu firma din afara Romaniei, statul cred ca poate/trebuie sa demonstreze doar ca esti dependent de firma din afara Romaniei, sau trebuie sa asimileze contractul unui contract de munca pentru a te declara dependent?

Ar fi interesat de aflat. Dar totusi, cred ca Alberto are dreptate. Nu vad cum ar putea firma/ organizatia din strainatate sa fie obligata sa plateasca contributiile? Asta ar insemna ca statul (administratia financiara in speta) sa ia legatura cu departamentul resurse umane al firmei/ organizatiei, dar pt asta ar trebui ca personalul sa stie/ sa invete o limba de circulatie internationala. Sau cine stie, poate ca vor complica lucrurile si vor pune toata treaba asta in carca beneficiarilor de venituri.

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)