avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
am o mica mare banuiala, nici dupa norme nu vor stii, vor spune doar....a aparut in Monitoprul oficial cititi......eu asa experiente am cu cei de la fisc.....poate altii au mai bune.
carmen adriana a scris:

@grandanat

Am sunat la Relatii cu publicul la ANAF si i-am intrebat :"Contributiile calculate la 5 sal medii brute se aplica lunar sau pe an?" si mi-au spus "Din ce a declarat d-nul Vladescu prin presa , ca nici noi nu stim pana nu vor iesi normele, se vopr aplica anual.

V-am mai explicat ca limita de 5 salarii medii se aplica la cu tot altfel de venituri ! Nu la cele obtinute de pfa si considerante dependente, despre care discutam aici. Alea de la finante se pare ca habar n-au pe ce lume traiesc.
Si mai mult de atat, celelalte venituri de natură profesională, altele
decât cele salariale
, unde intra, conventii civile, drepturi de autor, activitati independente, etc, limita nu are cum sa se aplice pe an. Desi nu e specificat explicit, acest fapt e logic. Ganditi-va ca daca ar fi pe an atunci s-ar plati mai putin ca inainte in cele mai multe cazuri!

Indiferent de ce venit ai, vei plati 9180*16.5%.

Complet gresit. Baza de impozitare e limitata la 5 salarii medii pe an. Daca veti obtine venituri mai mari de 5 salarii medii pe an atunci vei plati impzit cum ati spus dumneavoastra. pentru venituri mai mici de 5 salarii medii se se va plati in functie de venitul obtinut (dar nu mai putin de un salariu minim pe economie 0 din alt paragraf).

"Daca imi retine angajatorul contributiile, eu mai tai factura?"

NORMAL !!!. Din suma de pe factura se retin aceste contributii.

Si nu are cum sa platesti pt fiecare factura emisa de 9180*16.5%...nici macar lunar.

Normal ca nu, contributiile se aplica la suma de pe factura 100 lei, 1000, 5000, etc. Doar daca suma e mai mare de 5 salarii medii, atunci aceste contributii se vor aplica la 9180.
Pe cand la 1 leu venit 150% impozit !!!!
Mai mult, se prevede şi faptul că trebuie să ai un venit minim care „nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii normei de venit, înmulţit cu 12.½ - adică trebuie plătit impozit la această sumă indiferent dacă nu ai nici un venit în acel an - suma e de 7200 lei = 600 X 12

Exista totusi o solutie pentru cei care lucreaza sezonier sau nu lucreaza permanent.
Pot merge la AFP si declara ca iau o pauza sau nu lucreaza o luna, doua, etc.
Pe acea perioada nu vor plati forfetar.

In concluzie, daca PFA-urile declara ca nu au activitate o perioada, nu vor plati forfetarul in acea perioada.

Este un fel de suspendare de activitate, dacă vreţi.

La urma urmei, mă cam miră de ce este lumea atât de indignată.
Multe PFA-uri sunt, de fapt, contracte de muncă deghizate.
Asta este fraudă prin simulaţie.
Până acum, doar ITM -ul lupta împotriva lor... acum şi AFP-urile au competenţe sporite.

Alberto Kurtyan
albertokurtyan a scris:

La urma urmei, mă cam miră de ce este lumea atât de indignată.
Multe PFA-uri sunt, de fapt, contracte de muncă deghizate.
Asta este fraudă prin simulaţie.
Până acum, doar ITM -ul lupta împotriva lor... acum şi AFP-urile au competenţe sporite.

Alberto Kurtyan

Din 3 motive:
1. pentru ca nivelul de taxe si impozite la conractele de munca este efectiv nesustenabil - incercati sa va faceti propria societate, sa aveti doar CIM si sa platiti toate acele contributii, la niste salarii mari (ca sa aveti si angajati multumiti) si vedeti daca o tineti in picioare mai mult de 6 luni;
2. nu e admisibil, asa cum am mai spus, sa ne oblige statul sa ne nastem si sa fim toti salariati ca sa platim maximul de taxe - in acest sens, de exemplu, in SUA a devenit celebra o hotarare prin care s-a statuat ca se incalca drepturile fundamentale ale cetatenilor prin stabilirea unui nivel de taxe excesiv.
3. Ar fi poate mai usor de inghitit aceste masuri daca am putea dormi linistiti ca acele contributii ajung tot in folosul nostru. Dar cum la noi ajung in schimbari de borduri de 5 ori pe an, investitii miraculoase in autostrazi inexistente, etc. in timp ce pensiile sunt mizere, indemnizatiile la fel, serviciile medicale groaznice, mai are rost sa discutam de unde indignarea??

Ar mai fi si al 4-lea motiv, pentru care sunteti avizat - vi se pare ca au vreo urma de legalitate/legitimitate aceste masuri?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Iulie 2010
Adrian0, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)