avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este legal sa ai doua contracte de munca, ambele cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este legal sa ai doua contracte de munca, ambele cu norma intreaga?

Buna ziua, sunt intr-o mare dilema... Sunt angajat la o firma privata cu norma intreaga. De curand mi s-a ivit oportunitatea sa lucrez si la stat, tot cu norma intreaga, pe un post temporar(concediu pre si post-natal), si nici macar cei de la ITM nu au stiut sa-mi spuna daca e legal sau nu sa am 2 contracte de munca cu norma intreaga. Apelez la dvs. in speranta ca ma veti putea ajuta. Mentionez ca atat firma privata cat si institutia de stat activeaza in domeniul sanatatii. Va multumesc !
Am "buchisit" pe toate partile raspunsul pe care ati avut bunavointa sa-l dati si pe care de altfel îl apreciez. Dar... pe de alta parte am luat la rasfoit codul munci si iata ce-am gasit la art.50 lit.f): "Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situaţii: ..., f) îndeplinirea unei funcţii de conducere salarizate în sindicat,...".
Pentru acest motiv, revin la "cestiune": mai consideraţi legal sa ai doua contracte de munca, ambele cu norma întreaga, ambele avand acelasi orar de lucru, din care un contract este într-o companie nationala de stat şi al doilea contract într-o organizatie sindicala (persoana respectiva fiind lider ales) ? Daca da, va rog sa motivati, dacă nu, vă rog să-mi spuneţi cui ma pot adresa pentru a înlătura această situaţie "mai mult decât nesimţită". Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
magiqmax, utilizator
Doamna / domnule, inteleg ca pe dvs. va impulsioneaza o situatie concreta, in care nu sunteti nici salariatul cumulard de functii, nici unitatea angajatoare, nici unitatea sindicala.
Raspunsul meu a vizat, dupa cum era si intrebarea, situatia mai multor contracte de munca ce au norma intreaga (cu cine sunt contractele astea, si ce reguli speciale li se aplica, e alta poveste).
In ultimul dvs. post nu pot sa nu observ ca unul dintre contracte este cu un sindicat, motiv pentru care vreti sa il suspendati pe om de drept din contractul normal. Foarte bine, cu o conditie: in sindicat sa aiba functie de conducere, exact cum zice art.50 f) din codul muncii. Nu este suficient sa fie salariat de alt fel in sindicat.
Notati insa ca acest art. nu interzice in niciun fel 2,3, 500 de contracte de munca in acelasi timp.
Totodata, art 50 f) din cod nu zice ca situatia descrisa de dvs. este ilegala, ci doar ca unul dintre contracte se suspenda de drept. Suspendarea nu inseamna nici concediere, nici incetare, si nici interdictia sa ai mai multe contracte.

Nu stiu cui sa va adresati dvs. ca sa suspendati de drept contractul sindicalistului, sa-l dati afara din sindicat sau mai stiu eu ce alte solutii "de inlaturare a problemei" mai credeti ca exista.

Si, inainte sa porniti la razboi, mai aveti in vedere si modificarile la codul muncii, aduse prin l. 40/2011, si care vor intra in vigoare la 1 mai.
Iata de ce:
ART. 35 (noua varianta)
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.
-------------
Alin. (1) al art. 35 a fost modificat de pct. 13 al art. I din LEGEA nr. 40 din 31 martie 2011, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 225 din 31 martie 2011.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Concluzia este ca, tocmai pentru a raspunde intrebarii dvs. din titlu, legiutorul a prevazut expres ca sunt permise oricate contracte de munca in acelasi timp, cu oricati angajatori, indiferent ca sunt cu norma intreaga sau partiala (daca legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem).
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cate ore pot lucra legal pe saptamana avand 2 contracte individuale de munca simonna38 simonna38 Cate ore pot lucra legal pe saptamana avand 2 contracte individuale de munca ? multumesc. (vezi toată discuția)
Inspector ssm - mai multe cim demnitate2 demnitate2 Buna ziua, Am curs Inspector SSM , 80 ore si lucrez ca lucrator desemnat la un anteprenor general. Am multe oferte de la subcontractori. Eu stiu ca am voie ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca HCGY777 HCGY777 Buna ziua, am o inrebare, pot sa am 2 CIM de 8 ore , dar la firme diferite? Este legal? Daca nu este legal imi puteti spune care este metoda legala? (vezi toată discuția)