avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Modificari PFA norma de venit
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Modificari PFA norma de venit

Buna ziua,
Eu sunt PFA la norma de venit din februarie si muncesc in strainatate! Cum sunt departe de toata nebuneala asta de pe la noi, nu am urmarit exact ce si cum s-a schimbat prin legislatie!
De aceea as dori sa stiu urmatoarele>
1. referitor la contributiile la pensii: eu am incheiat contract cu casa de pensii din momentul in care mi-am deschis PFA-ul, am declarat un venit si platesc 200 RON/luna. S-a modificat ceva?
2. referitor la somaj: nefiind obligatoriu la momentul cand am infiintat eu PFA-ul, nu am fost si pe la ei, deci nu platesc nimic! Acum e obligatoriu? Si daca da, e la norma mea de venit?

Mentionez ca nu mai am si alte venituri (salariu, drept de autor, ...) decat ce realizez prin PFA!

Multumesc mult si imi cer scuze ca nu pot sta sa urmaresc tot ce abereaza astia cand scot legi!

Mihai
Cel mai recent răspuns: livius_sv , utilizator 16:35, 26 August 2010
Este vorba de OUG 59 / 23-06-2005 care la art.1 spune asa:

Art. 1. -(1) Începând cu data de 1 iulie 2005, impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc şi se reflectă în contabilitate în monedă nouă, la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin rotunjire la un leu pentru fracţiunile de peste 50 de bani inclusiv şi prin neglijarea fracţiunilor de până la 49 de bani inclusiv. Prevederile art. 82 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.

S-ar putea sa fi gresit in calculele mele referitor la cei ce sunt la norma de venit. Venitul net lunar realizat pe luna iulie s-ar putea sa nu fie calculat ca norma de venit / 12!

Am trimis in urma cu cateva zile cum se calculeaza venitul net realizat pe o luna pentru cei ce sunt la norma de venit, raspunsul dat ca de obicei in articole si puncte a adus o chestie noua

"Venitul net realizat lunar de către un contribuabil care desfăşoară o activitate independentă care se determină pe bază de norme de venit se stabileşte în conformitate cu art.49 al.(4) din Legea nr. 571 / 2003 privind Codul Fiscal actualizat :
În cazul în care un contribuabil desfăşoară o activitate independentă pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferentă acelei activităţi se corectează astfel încât să reflecte perioada de an calendaristic în care a fost desfăşurată activitatea respectivă.”
Deasemenea punctul 46 din H.G. nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal prevede:
,, Pentru contribuabilii impuşi pe bază de norme de venit, care îşi exercită activitatea o parte din an, în situaţiile prevăzute la pct. 44 şi 45, venitul net aferent perioadei efectiv lucrate se determină prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se înmulţeşte cu numărul zilelor de activitate.”

Eu din asta pot sa inteleg ca venitul net realizat de mine fiind la norma de venit este
31 de zile / 365 zile * norma de venit pentru luna iulie
31 de zile / 365 zile * norma de venit pentru luna August
30 de zile / 365 zile * norma de venit pentru luna Septembrie
si nici decum norma de venit / 12.
Cine / ce spune legat de asta ...

Asta ar insemna ca cei ce sunt la norma de venit sunt obligati sa depuna declaratii si ei atunci cand lunile succesive au numar diferit de zile...
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
Popu, utilizator
Acest lucru e valabil daca incepi activitatea in cursul anului. Asa s-a intamplat in cazul meu, am inceput activitatea pe 05 martie 2010, norma atunci era de 7000 lei si pe decizia de impunere apare valoarea normei de venit (7000 lei) si valoarea venitului net aferent perioadei lucrate (de la data de 05 martie 2010 pana pe 31 decembrie 2010) = 4054 lei.
Conform pct.46 din HG 44, avem ((7000/365)*302)*70% = 4054 lei.
Corectarea cu 30% a venitului net s-a facut de catre Finante deoarece am si contract de munca cu norma intreaga (in alte judete procentul poate fi diferit).
Azi am fost sa platesc la somaj si mi-au confirmat corectitudinea declaratiei precum si faptul ca nu voi mai depune alta decat daca se schimba norma de venit sau procentul contributiei. Va trebui doar sa platesc lunar contributia (2 lei in cazul meu, cred ca valoarea chitatntei tipizate este mai mare...).
Eu zic sa nu ne cautam singuri chichite...
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
livius_sv, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

a aparut formularul declaratia de somaj Alexandru Suteu Alexandru Suteu Astazi pe site-ul AVOCATNET am citit stirea si am descarcat formularul: \"DECLARATIE privind asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj a persoanelor ... (vezi toată discuția)
Fara venit realizat in iulie, dar pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea dilema: sunt PFA cu norma de venit si conforme celor spuse de cei de la Casa Nationala de Pensii: \"În cazul ... (vezi toată discuția)
Pfa şi contribuţiile sociale 2016 - articol avocatnet Laura Ciobeica Laura Ciobeica Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. În plus, această categorie de ... (vezi toată discuția)