avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Modificari PFA norma de venit
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Modificari PFA norma de venit

Buna ziua,
Eu sunt PFA la norma de venit din februarie si muncesc in strainatate! Cum sunt departe de toata nebuneala asta de pe la noi, nu am urmarit exact ce si cum s-a schimbat prin legislatie!
De aceea as dori sa stiu urmatoarele>
1. referitor la contributiile la pensii: eu am incheiat contract cu casa de pensii din momentul in care mi-am deschis PFA-ul, am declarat un venit si platesc 200 RON/luna. S-a modificat ceva?
2. referitor la somaj: nefiind obligatoriu la momentul cand am infiintat eu PFA-ul, nu am fost si pe la ei, deci nu platesc nimic! Acum e obligatoriu? Si daca da, e la norma mea de venit?

Mentionez ca nu mai am si alte venituri (salariu, drept de autor, ...) decat ce realizez prin PFA!

Multumesc mult si imi cer scuze ca nu pot sta sa urmaresc tot ce abereaza astia cand scot legi!

Mihai
Cel mai recent răspuns: livius_sv , utilizator 16:35, 26 August 2010
Bravos a scris:

Si eu cred ca am sa merg pe vechea decizie impartita la 12, desi e sub 7200, apoi voi face rectificativa, daca va mai fi ordonanta in vigoare.De fapt nu-s hotarata, mai ma gandesc in noaptea asta.....decat sa dorm, mai meditez si eu...

Pe ce se bazeaza faptul ca norma de venit devine baza de calcul pentru contributii? Dupa cate stiu eu norma de venit este baza de calcul pentru impozit.
Parerea mea este ca se face o confuzie; contributiile si impozitul nu este obligatoriu sa aiba aceeasi baza de calcul. Eu cred ca baza de calcul si in cazul normei de venit este venitul net realizat in luna dar nu mai mult de cele 5 salarii medii brute coform etc...
@mmihut
[ link extern ]

"Venitul net realizat este determinat în cazul contabilităţii în partidă simplă, ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile aferente realizării venitului, conform prevederilor Codului Fiscal, iar în cazul normelor anuale de venit este determinat pe baza acestor norme anuale de venit; "
Se rotunjeste venitul in sus / jos sau se pune cu virgula in declaratii?
La fel si cu contributia, se rotunjeste sau se pune cu virgula?
Intreb asta deoarece am vazut pe unu la tv care zicea ca la somaj a avut de plata 0.48 bani, ceea ce mi se pare ciudat, nu trebuie rotunjit la leu?
Multumesc
Eu zic ca se rotunjeste la valoarea intreaga. Doar ca si in acest caz televiziunile din Romania trebuie sa gaseasca ceva "senzational", asa ca au convins pe cineva sa spuna o asemenea timpenie, exact ca si pensia de 3 lei dupa ce se aprobase deja pensia minima garantata.
Si ca sa ramanem tot in aceasta "ograda", pe mine personal m-a scarbit grija asa-ziselor televiziuni de stiri fata de nebunia creata de aceste declaratii. De o luna de zile ne-am batut capul cu ce si cum trebuie sa facem, inclusiv pe acest forum, si ei abia pe 24 august au aratat ca sunt probleme. As fi vrut ca in locul unor dezbateri sterile si total aiurea pe care aceste posturi le gazduiesc de dimineata si pana seara tarziu sa fi invitat pe cineva care sa explice in ce constau modificarile introduse de aceasta ordonanta bezmetica. Dar, probabil, amatorii de circ ar fi apelat imediat la telecomanda si s-ar fi dus ratingul, implicit si banii...
Popu a scris:

Se rotunjeste venitul in sus / jos sau se pune cu virgula in declaratii?
La fel si cu contributia, se rotunjeste sau se pune cu virgula?
Intreb asta deoarece am vazut pe unu la tv care zicea ca la somaj a avut de plata 0.48 bani, ceea ce mi se pare ciudat, nu trebuie rotunjit la leu?
Multumesc

Am pus si eu o intrebare similara in forum cand am completat declaratiile, insa nu a raspuns nimeni. Un contabil mi-a zis ca e o lege care zice ca toate contributiile se rotunjesc la leu. Ce este sub 50 bani se scade, ce e peste se rotunjeste la leu.
In cazul acesta domnul respectiv ar fi trebuit sa nu plateasca nimic.
Insa repet, e ceea ce am auzit de la un contabil, nu am vazut legea.

Alte discuții în legătură

a aparut formularul declaratia de somaj Alexandru Suteu Alexandru Suteu Astazi pe site-ul AVOCATNET am citit stirea si am descarcat formularul: \"DECLARATIE privind asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj a persoanelor ... (vezi toată discuția)
Fara venit realizat in iulie, dar pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea dilema: sunt PFA cu norma de venit si conforme celor spuse de cei de la Casa Nationala de Pensii: \"În cazul ... (vezi toată discuția)
Pfa şi contribuţiile sociale 2016 - articol avocatnet Laura Ciobeica Laura Ciobeica Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. În plus, această categorie de ... (vezi toată discuția)