avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Modificari PFA norma de venit
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Modificari PFA norma de venit

Buna ziua,
Eu sunt PFA la norma de venit din februarie si muncesc in strainatate! Cum sunt departe de toata nebuneala asta de pe la noi, nu am urmarit exact ce si cum s-a schimbat prin legislatie!
De aceea as dori sa stiu urmatoarele>
1. referitor la contributiile la pensii: eu am incheiat contract cu casa de pensii din momentul in care mi-am deschis PFA-ul, am declarat un venit si platesc 200 RON/luna. S-a modificat ceva?
2. referitor la somaj: nefiind obligatoriu la momentul cand am infiintat eu PFA-ul, nu am fost si pe la ei, deci nu platesc nimic! Acum e obligatoriu? Si daca da, e la norma mea de venit?

Mentionez ca nu mai am si alte venituri (salariu, drept de autor, ...) decat ce realizez prin PFA!

Multumesc mult si imi cer scuze ca nu pot sta sa urmaresc tot ce abereaza astia cand scot legi!

Mihai
Cel mai recent răspuns: livius_sv , utilizator 16:35, 26 August 2010
Pt Bravos:
Conform art. 83 din Codul de procedura fiscala, declaraţia fiscală se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin poştă cu confirmare de primire.
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
George David, Contabil
Va rog - cei care ati fost sa depuneti declaratiile - as vrea sa stiu si eu 2 lucruri:

1. De unde (de pe net) iau formularele pentru declaratii
2. Care sunt adresele la care trebuie sa ma duc, pentru ca planuiesc sa dau maine o raita cu declaratiile respective sa scap de ele.
3. Se pot trimite oare prin posta cu confirmare de primire? Unde?

Multumesc
Va rog sa ma corectati daca nu am inteles corect pasii care trebuie urmati.
Sunt un PFA cu norma de venit (sub 5 salarii medii burte) si cu contract de munca.
Conform noilor "legi", trebuie sa platesc, chiar daca nu am mai facturat nimic dupa 1 iulie, la:
pensii, 10.5%
sanatate 5.5%
somaj : 0.5%.

Problema este cu valoare la care aplic procentele. Pana cand ANAF-ul/primaria nu emite o noua decizie de impunere, pot sa consider vechea norma ca baza de calcul(norma/12)

Deci, trebuie depuse, in fiecare luna, pana pe 25, declaratii si platite sumele. La sanatate e obligatoriu depusa declaratia, avand in vedere ca si pana acum plateam acelasi procent la aceasi suma?

PS: Ignorati eventualele greseli de nume ale institutiilor

Later edit:
Somaj: [ link extern ]
Pensii: [ link extern ]
anunt de la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti([ link extern ] ):
"2010.08.24 - ANUNT
In atentia persoanelor care obtin venituri de natura profesionala, conform OU 58/2010
Pentru veniturile de natura profesionala, contributia de asigurari sociale de sanatate se plateste de persoana care le realizeaza la termenele stabilite de Legea 95/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
- persoanele fizice autorizate: trimestrial, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru
- persoane care obtin venituri din drept de autor, conventii civile: anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui pentru care se face plata

Baza de calcul a contributiei o constituie cuantumul net al veniturilor de natura profesionala realizat lunar, determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului. Baza de calcul este limitata la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara , daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Reamintim ca nedepunerea declaratiilor in termenele stabilite de Legea 95/2006 constituie contraventie."

Daca ne uitam in lege,

Art. 7. — Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) au obligația de a depune câte o declarație privind asigurarea în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor pentru șomaj, respectiv de a încheia contracte de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Art. 8. — (1) Declarațiile de asigurare prevăzute la art. 7 se depun, o singură dată, până la data de 25 a lunii pentru luna anterioară în care s-au realizat venituri de natură profesională, la casa teritorială de pensii și, după caz, la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București din raza de domiciliu sau de reședință a persoanelor asigurate.

Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
armataa, utilizator
Se aplica procentele la valoarea normei de venit/12 din decizia de impunere transmisa de fisc. Se depun declaratii lunar in cazul realizarii veniturilor cu caracter repetitiv ,in fiecare luna, pana pe 25. Contributiile se platesc pana pe 25 august pentru iulie.

Ms David, o sa mai incerc si maine la registratura, ma tem ca ma voi lovi de acelasi refuz.
Inca o rugaminte.Sunt PFA, norma de venit 6000 pe an .Imi da si mie cineva care a completat declaratia de somaj un sfat?Ce sume trebuie sa trec in randurile 6;8;10. Macar ca formula de calcul, sa vad daca am facut bine.Ms

Alte discuții în legătură

a aparut formularul declaratia de somaj Alexandru Suteu Alexandru Suteu Astazi pe site-ul AVOCATNET am citit stirea si am descarcat formularul: \"DECLARATIE privind asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj a persoanelor ... (vezi toată discuția)
Fara venit realizat in iulie, dar pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea dilema: sunt PFA cu norma de venit si conforme celor spuse de cei de la Casa Nationala de Pensii: \"În cazul ... (vezi toată discuția)
Pfa şi contribuţiile sociale 2016 - articol avocatnet Laura Ciobeica Laura Ciobeica Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. În plus, această categorie de ... (vezi toată discuția)