avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... abrevieri transport maritim CIF,
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

abrevieri transport maritim CIF,

buna ziua,
am importat marfa din China 950usd- plata in avans, transport 625, factura fiind CIF Bucuresti.
marfa a ajuns in portul Koper din Slovenia, ulterior transferata catre Romania-Baneasa, dar am avut supriza la avizare sa mi se imputa plata 582 euro THC/LCL desi pe B/L este specificat
LCL SERVICE CHARGE & DESTINATION CHARGE & D/O fee & cisf FOR ACCOUNT OF CONSIGNEE

FREIGHT PREPAID
place of delivery: Bucharest

va rog spuneti-mi de ce trebuie sa mai platesc acesti bani, deoarece nu gasesc explicatii
Cel mai recent răspuns: alinaemi , utilizator 23:46, 20 Iulie 2013
Buna ziua,

am facut un import din china, cu transport maritim 300 usd din china in port constanta.
marfa a ajuns direct in bucuresti otopeni terminal cargo, dar pe langa facturile de taxe vamale si TVA mai am 3 facturi extra:
1. THC/LCL costs in Koper port = 338 eur+VAT
2. transfer of the goods to third parties = 50 eur+VAT
3. THC costs in Bucuresti = 1380 RON+tva

pe B/L este specificat port of discharge Koper, Slovenija cu transhipment to Constanta, dar in contractul semnat cu firma din China este specificat transportul produselor pana in Constanta.
Eu nu am cerut ca marfa sa imi fie trimisa in Bucuresti, tocmai pt a evita costuri suplimentare.
Am luat legatura cu china, am intrebat despre costurile suplimentare, mentionand clauza referitoare la transport stipulata in contract si mi-a raspuns ca factura 1 (338 eur) a fost emisa gresit de catre transportator, cheltuielile fiind aferente portului Constanta, nu Koper, iar factura 2 (50 eur) si-o asuma ei.
Intrebarea mea este: ce fac cu factura 3, deoarece eu nu am solicitat transport la Bucuresti si daca este justificata factura 1, in conditiile in care nu au fost precizate aceste costuri in contract...

Va multumesc!
Buna seara,

Pentru inceput verificati ce conditie de livrare este trecuta pe factura : CIF, CFR sau DDU precum si locatia adica CFR Constanta de exemplu sau DDP Bucuresti, poate
Este important ce ati stabilit cu furnizorul din China inainte de a ii cumpara marfa; inteleg ca ati cerut ca marfa sa fie pusa la dispozitie in Constanta.
Este posibil ca furnizorul sa fi ales din greseala un transportator care aduce grupajul (marfurile mai multor clienti grupate impreuna in container) pana in Bucuresti si de abia aici il de-grupeaza, de aici si faptul ca ati fost avizata ca marfa este deja in Bucuresti. Trebuie sa intelegeti ca transportatorul este obligat sa duca marfa unde ii spune furnizorul care l-a si platit in acest sens.
Ce ramane de facut :
- conteaza mult disponibilitatea de a ajuta clientul atat a furnizorului chinez cat si a transportatorului - nu va lasati intimidata sau pacalita, este vorba de banii dvs
- stabiliti pana unde a platit furnizorul transportul, urmand ca de la preluarea marfii sa aveti si dvs ceva de platit (CFR sau CIF) sau nu (DDP)
- cereti transportatorului defalcarea sumei de platit din factura 3 pentru serviciile prestate, eventual in functie de greutate sau cubajul marfii, sa vedem daca au preturile normale ale pietii.
- modul de lucru arata amatorism si rea intentie atat la furnizor cat si la transportator, pe viitor trebuie evitati. cand mai faceti comenzi cereti preturi de transport de la furnizor dar si de la un transportator roman profi si puteti alege varianta optima. In functie de originea marfii va pot indica prin mesaj privat 2-3 contacte cu servicii normale, profesioniste si fara costuri ascunse.

Va astept cu noutati!
Buna ziua,

Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Din pacate, fiind la prima "operatiune" de acest gen am avut foarte multe necunoscute...
pe viitor voi lua aminte :)

Pe factura nu este mentionata conditia de livrare. este o factura simpla, cu descrierea produselor, cantitate si valoare. niciun alt detaliu
Intr-adevar, inteleg din corespondenta purtata recent cu vanzatorul din China ca nu a stabilit foarte clar toate detaliile cu transportatorul (pt ca nici ei nu stiau ca marfa va fi descarcata in koper si apoi livrata direct in bucuresti), dar i-am explicat ca e responsabilitatea lor sa agreeze toate conditiile cu firma de transport si sa suporte eventualele consecinte in cazul in care intervin aceste nereguli. De asemenea, dupa ce am discutat si cu transportatorul care a livrat marfa in Bucuresti si care mi-a clarificat un pic lucrurile, sunt de acord cu plata facturii aferenta costurilor THC din Bucuresti, dar nu si cu cea din portul Koper.
Astept raspunsul lor si sper sa se rezolve pe cale amiabila.

Va multumesc inca o data si in cazul in care voi mai avea nevoie pe viitor de servicii de transport, voi apela la recomandarile dvs.

Weekend placut!
Buna ziua,

Sa verificati intotdeauna ca factura comerciala a marfurilor prezentate in vama pentru operatiunea de import (deci din afara UE) sa contina urmatoarele informatii obligatorii:

- Numarul si data emiterii;
- Detaliile vanzatorului;
- Detaliile cumparatorului (nume, adresa);
- Conditia de livrare conform INCOTERMS 2010 urmata de locul de incarcare sau de descarcare (ex: FOB SHANGHAI , CFR CONSTANTA);
- Marca produselor (in cazul in care au marca);
- Originea produselor (daca au origini diferite - se va mentiona in dreptul fiecarui articol de pe factura originea acestuia); daca formatul de factura nu permite acest lucru, originile se vor mentiona obligatoriu pe packing list; In situatia in care nu sunt mentionate, se va prezenta un certificat care sa ateste originea bunurilor (Certificat de origine);
- Descrierea produselor;
- Cantitatea, pretul unitar, valoarea totala;
- Moneda in care se factureaza;
- Termenul sau termenele de plata;
- Semnatura si stampila vanzatorului
Va multumesc pentru detalii!

Alte discuții în legătură

Import china oana_gheorghiu oana_gheorghiu Buna seara. Sunt la primul import din China si intampin cateva probleme. Valoare marfii pe factura este de 4235$, insa am primit un e-mail de la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va supun atentiei urmatoarea speta.de curand am facut ... dinumarcel dinumarcel Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea speta.De curand am facut o comanda in China pentru un mic utilaj. Acest mic utilaj are 320kg si volum 1,2m.c. si ... (vezi toată discuția)
Clauze in contractu international ceciliuk ceciliuk sc x cu sediul in romania ,deruleaza o afacere foarte profitabila constand in exportul de apa minerala imbuteliata in irak.SC x are ca si singur client in irak ... (vezi toată discuția)