avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Examen barou pentru persoane cu vechime juridica de 5 ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Examen barou pentru persoane cu vechime juridica de 5 ani

Buna ziua,

Pe site-ul Baroului Bucuresti am citit ca, in perioada 17-21.11.2010, va fi organizat examenul de intrare in profesie (ca definitiv), al celor ce au o vechime juridica de minimum 5 ani.
Din alte surse am aflat, cu stupoare, ca cei de la UNBR au hotarat ca definitivarea este luata in consideratie doar daca sunt indeplinite doua conditii: definitivarea a presupus examene scrise; definitivarea a presupus anumite probe.

Aceasta cerinta mi se pare absurda si ilegala, cel putin in privinta consilierilor juridici, din care fac parte si eu, in conditiile in care am fost definitivati in aceasta profesie conform prevederilor Legii nr. 514/2003 si ale Statutului respectiv.

Practic, UNBR-ul creeaza din start discutii si suspiciuni legate de corectitudinea si modul in care se va desfasura acest examen...

Stiti ceva despre aceasta?

Va multumesc.

Alin Apostol
Cel mai recent răspuns: Paula Ionescu , Consilier juridic 14:14, 13 Septembrie 2012
ti-am trimis pe privat toate detaliile.

O zi buna,
Angela
Eu nu reusesc sa inteleg de ce in domeniul avocaturii nu poate fi la fel de clar totul ca si in cazul admiterii in magistratura?
Cazul meu, consilier juridic de 5 ani impliniti in aprilie 2010 pot sa ma prezint la examenul de admitere in magistratura si fac dovada cu copia de pe cartea de munca, totul clar. Ehe, in avocatura deja nu mai e la fel de simplu, pt ca in cazul meu:
- m-am angajat ca tot omu debutanta in aprilie 2005,
- in aprilie 2006 am dat examen pe functie publica consilier juridic grad asistent ( cei bugetari inteleg usor, pt restul voi preciza ca asta inseamna in mod clar faptul ca esti definitivat pe post)
Acu intrebarea mea prosteasca poate, eu de cand am vechimea de 5 ani de cand am dat examen pe functia publica de consilier juridic si implicit am fost definitivata? sau poate ca mai trebuie sa mai sustin nu stiu ce examen :O asta e chiar culmea.
Carmen, legea 51 spune "cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provin". nu are relevanta cand ai dat definitivatul.Trebuie sa ai in schimb 5 ani vechime.
Conform regulamentului UNBR trebuie ca definitivatul sa fi fost sustinut la cel putin 3 dintre materiile cerute la examenul de admitere in barou.
art 19 din L 51/1995 prevede ca:
(2) Dobândeşte calitatea de avocat definitiv cel înscris în profesie în condiţiile art. 16 alin. (2), dacă a fost definitivat în funcţia juridică pe care a exercitat-o înainte de primirea în avocatură.
(3) Dobândeşte calitatea de avocat definitiv cel care a fost înscris în profesie în condiţiile art. 16 alin. (2), dacă a promovat examen de definitivare în funcţia juridică pe care a exercitat-o anterior.


Aparent cele doua texte( alin 2 si 3) se exclud reciproc. Ei bine , nu este asa! Cele doua texte nu se exclud ci se completeaza. Adica, legiuitorul a reglementat in doua alineate diferite atat situatia celor care au fost definitivati in functia juridica precum si a celor care au sustinut examen de definitivare; ambele categorii dobandesc titlul de avocat definitiv. Cu alte cuvinte: cei care au fost definitivati in functia juridica, vor fi inscrisi in profesie ca definitivi, in temeiul alineatului 2 iar cei care au sustinut examen de definitivare vor fi inscrisi in profesie ca definitivi in temeiul alin. 3.
O alta interpretare nici nu ar fi de admis( oricat de mult ar insista UNBR-ul) deoarece un text de lege trebuie interpretat in sensul in care produce efecte juridice si nu in sensul in care te lasa vexat.
carmen_miron a scris:

Eu nu reusesc sa inteleg de ce in domeniul avocaturii nu poate fi la fel de clar totul ca si in cazul admiterii in magistratura?


E foarte logic. Avocatura e profesie liberala. Intrarea in profesie este reglementata de catre UNBR. UNBR este constituit din avocatii deja intrati in profesie. Interesul avocatilor este sa limiteze accesul la profesie si astfel sa limiteze concurenta.

Alte discuții în legătură

Definitivat consilier juridic Juridika Juridika Buna ziua. As dori sa stiu daca inscrierea unui consilier juridic in Uniune dupa 7 ani de vechime in sistemul privat, mai atrage dupa sine sustinerea ... (vezi toată discuția)
Admitere avocat definitiv 2009 Body Body Salutare tuturor! Cum stati cu invatatul...ex e undeva prin nov am inteles! Eu sunt intr-o situatie speciala: am 6 ani vechime ( carte de munca), dar nu sunt ... (vezi toată discuția)
Consilier cu 5 ani vechime , exam de primire sau definitivat? OANA GORAN OANA GORAN :-/ daca sunt cons.j. am peste 5 ani vechime, anul acesta dau exam in toamna pt primire in barou ?? sau dau direct definitivatul si scap de stagiatura??? (vezi toată discuția)