avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somajul tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somajul tehnic

Buna ziua
Va rog sa imi spuneti daca in somaj tehnic se mai platesc la stat contributiile si ce are de pierdut un angajat in aceasta situatie.

Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 19:49, 2 August 2009
Inteleg ca in caz de somaj tehnic NU se mai platesc contributiile salariat si nici cele ale angajatorului...CAS, fond sanatate, somajul? Este vorba de 75% din sala de baza, chiar daca contractul este suspendat.
Exista un temei legal care prevede acest lucru?
BODEALEX a scris:

In Legea 53/2003 actualizata 22.04.2007 se mentioneaza procentul de 75 % , ca obligatie de plata salariala a angajatorului , in cazul "somajului tehnic".
In legea initiala se prevedea :

Iar la Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75 % din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

In aceasta situatie ramane dupa parerea mea , la latitudinea angajatorului daca acorda si ce procent de plata pe perioada "somajului tehnic".

De unde ai tras concluzia ca este la latitudinea angajatorului daca acorda sau nu indemnizatia respectiva?
Ultima modificare: Vineri, 9 Noiembrie 2007
adelaida_07, utilizator
sadaka a scris:

Am revenit ....., sa stiti ca la ITM mi-au spus ca nu mai exista somajul th. de la 1 inamuarie2007 ..., ca sa vezi :(;)

notiunea de somaj tehnic nu se mai foloseste de mult timp
dar obligatia platii a 75% in cazul in care angajatorul nu poate asigura derularea procesului productiv este in vigoare
anca55 a scris:

Inteleg ca in caz de somaj tehnic NU se mai platesc contributiile salariat si nici cele ale angajatorului...CAS, fond sanatate, somajul? Este vorba de 75% din sala de baza, chiar daca contractul este suspendat.

Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
b) ca sanctiune disciplinara;
c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detasarii.
″(2) in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara platindu-i-se, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.″ (Legea nr. 371/2005)

Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75 % din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Din moment ce se achita din fondul de salarii, se achita si viramentele ( cele datorate de angajator se calculeaza pe fondul de salarii, iar cele datorate de salariat pe venitul realizat ( ma refer la CAS - care se calculeaza si pe diferitele sume achitate salariatilor chiar daca acestia lipsesc de la serviciu; si la CASS - care se calculeaza pe sumele supuse impozitului pe venit (exceptie indemnizatia de concediu medical))

anca55 a scris:

Alte discuții în legătură

Urgent contributii somaj tehnic marinamarilena marinamarilena am depus la ITM documentatia necesara pentru somaj tehnic , conf, OUG 28/2009, adica scutite d plata contributiilor la buget, atat pentru angajator cat si ... (vezi toată discuția)
somaj ,,tehnic'' Ionitza Violeta Ionitza Violeta Buna ziua. Am o rugaminte daca ma puteti lamuri B-) si pe mine : am tot auzit despre somajul tehnic si as vrea sa stiu daca exista o Lege a Somajului 2009 ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic...ajutor!!! anabell anabell Buna ziua, Va rog frumos daca stie cineva sa-mi explice [b]clar[/b] care sunt pasii ce trebuie urmati pentru procedura de somaj tehnic: ce va trebui sa fac ... (vezi toată discuția)