avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi

De la ora 11:00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somajul tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somajul tehnic

Buna ziua
Va rog sa imi spuneti daca in somaj tehnic se mai platesc la stat contributiile si ce are de pierdut un angajat in aceasta situatie.

Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 19:49, 2 August 2009
Se plateste din fondul de salarii, dar este o perioada in care CIM este suspendat, deci nu este vechime in munca, nu face parte din acele perioade in care CIM desi este suspendat se considera ca fiind perioada in care salariatul este asigurat ( ca in cazul concediului medical - cu exceptia perioadei ce depaseste 30 zile in care nu se retine 1 % somaj........,concediul de studii pentru sustinerea , desi este fara plata.......concediul de crestere copil pana la doi ani......etc.) Astfel ca nu se retin si nu se vireaza contributiile datorate de catre angajat, cele ale angajatorului..........alta poveste.
Buna ziua,

Am cateva nelamuriri in legatura cu acest prea-minunat SOMAJ TEHNIC.

In primul rand as dori sa stiu daca suspendarea CIM pe motiv de somaj tehnic este acelasi lucru cu suspendarea CIM pentru un banal concediu medical (pentru o raceala, de exemplu);

Stiu ca (sper sa stiu bine) ca in perioada concediului medical (unul de pana in cinci zile platit cu 100%), nu se mai platesc darile catre stat si, de aceea, primesc mai multi bani in mana. Aceeasi regula se aplica si la somajul tehnic?

Plata a 75% din salariul de baza inseamna, practic, din salariul brut, fara a se mai plati darile catre stat? Intreb asta pentru ca angajatorul ne-a spus k se platesc in continuare darile si, in plus, MERGE SI VECHIMEA... Se poate ca angajatorul sa aiba o asemenea optiune sau sunt doar vorbe goale menite sa ne duca pe noi cu zaharelu'?

Mentionez ca suntem trimisi in jomas tehnic din "vina" angajatorului, pentru ca nu mai poate asigura "materia prima" necesara...

In actul care ne instiinteaza ca von intra in somaj tehnic incepand cu data de.... nu este stipulat si faptul ca societatea se obliga sa anunte ITM-ul in termen de... bla, bla..... Este normal? Sau aceasta mentiune este neglijabila si se intelege de la sine ca societatea va face acest lucru?

Legea o stiu... dar este atat de interpretabila....:( :( As aprecia un raspuns care sa evita limbajul de lemn specific legilor :D Sa pot intelege si eu pentru ca, apoi, sa ma bat cu morile.... de vand...

O zi buna!

In primul rand as dori sa stiu daca suspendarea CIM pe motiv de somaj tehnic este acelasi lucru cu suspendarea CIM pentru un banal concediu medical (pentru o raceala, de exemplu);

Stiu ca (sper sa stiu bine) ca in perioada concediului medical (unul de pana in cinci zile platit cu 100%), nu se mai platesc darile catre stat si, de aceea, primesc mai multi bani in mana. Aceeasi regula se aplica si la somajul tehnic?

Nu e acelasi lucru :)
In cazul concediului medical dat exemplu doar asigurarile de sanatate nu se achita ;)

Plata a 75% din salariul de baza inseamna, practic, din salariul brut, fara a se mai plati darile catre stat? Intreb asta pentru ca angajatorul ne-a spus k se platesc in continuare darile si, in plus, MERGE SI VECHIMEA... Se poate ca angajatorul sa aiba o asemenea optiune sau sunt doar vorbe goale menite sa ne duca pe noi cu zaharelu'?

Eu repet ce am scris mai sus: doar 1% somaj nu se achita. Deci e stagiu de cotizare (vechime in munca) pt.pensie ( se calculeaza CAS) si aveti asigurarea de sanatate ( se calculeaza si CASS). Iar angajatorul plateste toate viramentele aferente fondului de salarii.
lorry,

In momentul in care angajatorul hotaraste printr-o decizie a administratorului care urmeaza ca o parte din angajatori sa intre in somaj tehnic, se face o decizie nominala care este transmisa angajatului si care o semneaza de primire. O poti trimite prin posta, recomandare cu confirmare de primire pentru a avea confirmarea ca a primit-o sau ceri de la angajat semnatura de luare la cuostinta. Decizia semnata atat de administratorul firmei cat si de angajat este trimisa la ITM intr-un timp cat mai scurt. In baza deciziei inregistrate pe perioada somajului tehnic salariatul sta acasa si primeste 75% din salariu de baza. Platind taxele la stat perioada somajului constituie vechime, chiar daca CIM se suspenda.:O
buna.Am si eu o intrebare:firma la care lucrez a inceput sa dea oamenii in somaj tehnic.Sunt in firma de multi ani,dar in ultimul timp am lucrat acasa(pt ca am copil mic)(luam piese acasa ,le faceam si apoi le duceam)cu carte de munca,tot normal.Acum insa nu am piese si a zis ca urmeaza sa ma sune ca sa intru in somaj tehnic si eu,dar a trecut luna si nu m-a sunat.INTREBARE:eu luna asta mai iau bani?(75% ???)
:(

Alte discuții în legătură

Urgent contributii somaj tehnic marinamarilena marinamarilena am depus la ITM documentatia necesara pentru somaj tehnic , conf, OUG 28/2009, adica scutite d plata contributiilor la buget, atat pentru angajator cat si ... (vezi toată discuția)
somaj ,,tehnic'' Ionitza Violeta Ionitza Violeta Buna ziua. Am o rugaminte daca ma puteti lamuri B-) si pe mine : am tot auzit despre somajul tehnic si as vrea sa stiu daca exista o Lege a Somajului 2009 ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic...ajutor!!! anabell anabell Buna ziua, Va rog frumos daca stie cineva sa-mi explice [b]clar[/b] care sunt pasii ce trebuie urmati pentru procedura de somaj tehnic: ce va trebui sa fac ... (vezi toată discuția)