avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ma poate obliga?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ma poate obliga?

ma poate obliga angajatorul sa iau telefon de serviciu?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 19:04, 15 Septembrie 2010
adelaida_07 ...
scuza-ma dar de ce sa raspund in afara orelor de program la telefon indiferent ca e de serviciu sau personal?
Ai fost afara sau ai lucrat cu angajati straini, din vest ma refer, sa vezi pe unu ca iti raspunde la telefon sau ca zice ca nu isi face concediu pentru binele firmei?
Iti dau un exemplu real. La firma la care lucrez am avut o perioada niste olandezi. Au facut treaba pana prin sept iar la inceputul lui sept ei au spus ca pleaca in concediu. Patronul la care lucrez a zis ca nu ii poate lasa ca nu si-au terminat treaba si a sunat in olanda sa le zica ca nu poate sa lase oameni sa plece. Stii care a fost raspunsul firmei din Olanda? A spus clar, eu nu imi risc postul. Oameni au concediu, si se respecta. Daca la 12 este pauza de masa pana la 13 nimeni nu lucreaza. Daca cineva iti face o lucrare in intervalul asta si se descopera in sistem ca ai facut asta risti sa ramai fara post de munca, ca in lantul in care lucrezi fortezi si pe altii sa munceasca.

Deci... Avand in vedere ca sunt angajat la o firma pentru 40 de ore saptamanal, 5 zile pe saptamana a cate 8 ore, eu de ce sa raspund sau sa muncesc dupa aceste ore? De platit nu plateste nimeni orele suplimentare. Din moment ce exista un contract de munca in care am stabilit programul nu imi poate face nimic ;) .

A fost la un moment dat o directoare a facut o adresa unui angajat sa raspunda la telefonul propriu si sa nu paraseasca bucurestiul la sf. saptamanii. Anagajatul s-a dus cu acea hartie, semnata si de patron la ITM si a dat si in judecata firma.

Sunt angajat, nu sclav pe plantatie sa raspund la orice ora din zi in fata patronului.
Nu lucrez nici la SRI sau alte servicii la care sa renunt la anumite drepturi etc.
Crezi prea tare in povesti.
In strainatate se lucreaza enorm peste program si salariatii raspund la telefon in timpul liber poate chiar mai mult decat la noi. Mai mult ........ considera ca o fac pentru cariera si chiar o considera normal, diferenta consta in faptul ca nu il obliga nimeni, nu este nevoie...... in timpul programului chiar muncesc nu ard gazul, asa ca nu au lucrari ramase in urma pentru care sa isi sacrifice timpul liber....
Sigur ca olandezi nu aveau motiv sa-si sacrifice concediul si persoanele raspunzatoare din Olanda au fost informate de catre acestia mult inainte de a lua legatura cu ei directorul din Romania, sa nu crezi ca solidaritatea nationala nu actioneaza si cantareste in astfel de decizii.
Personal nu sunt de acord cu munca peste program a prost doar de dragul de a tine salariatii legati la glie, nu agreez munca peste program nici in alta situatie, dar nu contest faptul ca sunt domenii in care doar orele fixe de program nu pot fi respectate. De ex. un informatician care asigura serviceul unui program pe calculator de, oricare natura, sa nu poata fi contactat decat de la 8 la 16 cand o problema a acestuia poate aduce unui client prejudicii in cuntum pe care nu-l poate acoperi nici cu salariul pe 2 ani.... Si pot exista exemple din multe domenii de activitate.
Vei descoperii ca nici in domenul muncii nu pot exista doar nuante alb - negru si sunt multe zone gri. Cand vei avea seansa propriei afaceri vei intelege cel mai bine care este diferenta dintre a face o afacere sa mearga si a multumi in totalitate salariatii care nu doresc sa fie contactati decat in timpul programului si atunci cat mai rar posibil... sa nu se simta sclavi.
......... si apropo........ in " vest" salariatii au inteles repede ca " binele firmei" este binele lor. Cat timp firma are de lucru si este vie nu mor nici ei de foame, la noi salariatii chiar cred ca nu este problema lor cum merge afacerea... doar nu isi propun sa imbogateasca patronul.....
Consider ca romanul nu stie sa traiasca dar nici sa moara pe piata muncii in Romania, cand ajung in vest descopera cu surprindere ca nu patronii romani au descoperit apa calda....
Imi cer scuze de la toti participanti la discutie pentru impresiile off topic postate aici si faptul ca depasesc tema
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
adelaida_07, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspuns permanent la telefon mariuscia mariuscia buna.sunt inginer de service si am munca de teren.tin legatura telefonic cu colegii mei care imi dau interventiile si de aceea in ROI era prevazuta o clauza ca ... (vezi toată discuția)
Bună seara. În cazul unui contract cu 40 ore pe săptămână, ... CristinaPH CristinaPH Bună seara. În cazul unui contract cu 40 ore pe săptămână, full time practic, este legal ca angajatorul sa plătească doar orele facute de angajat? Mai ... (vezi toată discuția)
Telefonul in timpul programului de lucru - baze legale med1381 med1381 Buna ziua, inca de la reinceperea activitatii, angajatorul mi-a precizat (desi nu este specificat nicaieri acest lucru in scris si nici macar in scris nu ... (vezi toată discuția)