avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ma ajuta cineva sa inteleg legea insolventei 85/2006 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ma ajuta cineva sa inteleg legea insolventei 85/2006 art86 al. 6 ?

"(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta, de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare."
Daca solutia tribunalului prevede "Admite cererea debitorului SC xxx. Ia act de cererea de intervenţie formulată de creditoarea yyy pe care o califică ca şi declaraţie de creanţă. În temeiul art.32 alin.1 din Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei deschide procedura generală împotriva debitorului SC xxx ...",
societatea xxx de mai sus - aflata in procedura generala a insolventei- poate corobora prevederile Codului muncii cu art 86 al 6 pentru a acorda 15 zile preaviz ?
Insist pe faptul ca SC xxx este in reorganizatre judiciara - procedura generala a insolventei, nu
in procedura simplificata sau in faliment, in procedura generala.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri. :)
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
georgedr72, utilizator
Cel mai recent răspuns: georgedr72 , utilizator 08:10, 21 Septembrie 2010
Chiar dacă termenul de preaviz curge de la comunicare daca nu este prevazuta in comunicarea o alta data ulterioara trimiterii acesteia, nu se ia în calcul şi ziua comunicării.
freeelis a scris:

Chiar dacă termenul de preaviz curge de la comunicare daca nu este prevazuta in comunicarea o alta data ulterioara trimiterii acesteia, nu se ia în calcul şi ziua comunicării.

Sa inteleg si eu (nu sunt jurist, sunt inginer) : daca notificarea e trimisa luni, ajunge la mine marti (firma este in alt oras decat cel in care locuiesc), preavizul de 15 zile "curge" incepand de miercuri. Corect ?
Ce am de facut daca primesc notificarea cu durata preavizului 1- 23 sept ?

PS: Poate ma ajutati si cu raspuns la a doua intrebare :
2. Mi s a sugerat ca nu s ar dori acordarea de salari(i)u compensatorii. CCM spune ca ar trebui cel putin unul. CC la nivel de ramura - telecomunicatii- nu cred ca exista. Cum ma sfatuiti sa rezolv aceasta problema ? Colegului amintit mai sus i s au promis doua salarii. Suntem in aceeasi pozitie in cadrul firmei - el 2 ani, eu 5 ani vechime.
Ultima modificare: Joi, 16 Septembrie 2010
georgedr72, utilizator
1. Semnati pe preaviz data cand l-ati primit ... apoi contestati decizia de concediere .

2. Mergeti si stabiliti cu angajatorul cand va achita salariul compensatoriu, iar in caz de refuz ii veti comunica ca veti apela la instanta de judecata concomitent cu o sesizare la ITM.
freeelis a scris:

1. Semnati pe preaviz data cand l-ati primit ... apoi contestati decizia de concediere .

Contestatia se depune la tribunalul de pe raza localitatii mele de domiciliu ?
Ce presupune o sentinta favorabila in acest caz ?
PS: Prevad ca va vi trimisa o notificare- cum am precizat anterior care va contine si termenul de preaviz- cu o confirmare de primire prin Posta Romana. Cand o primesc, presupune o semnatura intr un simplu tabel de distributie al postei.
Cum ma sfatuiti sa fac a.i. sa am o dovada a datei in care primesc notificarea/ preavizul ?
Ultima modificare: Joi, 16 Septembrie 2010
georgedr72, utilizator
Data primirii va fi data semnarii de primire a confirmarii pe care dvs trebie sa o semnati ... semnati si puneti data .

O sentnta favorabila inseamna anularea decizieid e concediere, reintegrarea pe pst si plata drepturilor salariale de la data incetarii c.i.m. si pana la data reintegrarii.

Alte discuții în legătură

Decizie concediere ContSters157367 ContSters157367 Buna seara! In perioada concediului de odihna, este legal sa imi fie trimisa Decizia referitoare la concediere, prin care sunt anuntata, ca incepand cu data ... (vezi toată discuția)
Revenire din c.c.c. - firma in faliment alinapene alinapene Peste doua saptamani ar trebui sa revina din concediu crestere copil o salariata la o firma care se afla in faliment. Imi spuneti, va rog, cum trebuie procedat ... (vezi toată discuția)
Concediere in timpul concediului medical monica14 monica14 va rog frumos sa ma ajutati cu sfaturi la urmatoarea problema :eu sunt in concediu medical (hepatita)pana in 20.04.2010. firma la care lucrez este in ... (vezi toată discuția)