legally a scris:
Art. 836 Cod civil zice ca ,, daca donatorul dobandeste un copil". ( nu naste un copil)
@romascanu :bow: =D> Legea e ceva ce trebuie descoperit nu ceva ce trebuie inventat - Bruno Leoni
@Cristina :bow: :love1:
Nu ma pot abtine sa nu remarc ca in ipoteza in care articolul 836 Cod civ s-ar fi referit la nastere ar fi trebuit sa o faca in forma "donatorului i s-a nascut un copil" pentru ca daca era formulat de genul "donatorul naste un copil" ar fi exclus, cu totul injust in opinia mea masculina, intreaga minoritate producatoare de testosteron.
Hmmm .... ce problema interesanta si placuta la discutat! :coffee:
Art. 836. - Orice donatiuni prin acte intre vii facute de persoane ce n-au copii sau descendenti existenti in timpul facerii lor, oricare ar fi valoarea acestor donatiuni si sub orice titlu s-ar fi facut, fie chiar donatiunea mutuala sau remuneratorie, fie in fine donatiunea in favoarea maritagiului facuta sotilor de oricare alta persoana, afara de ascendentii lor, sunt revocate de drept, daca donatorul, in urma donatiunii, dobandeste un copil legitim, un postum, sau chiar cand a legitimat pe un copil natural, prin maritagiu subsecvent.
Cristina, adoptia ...
Divagatie: Ooof, ce cuvant inexpresiv, ce cuvant impropriu cand e vorba de o fiinta umana, ce cuvant urat! "adopt" un copil ca pe o lege, ca pe o hotarare ori ca pe o pozitie procesuala? Cuvantul adoptie a inlocuit fara nici un rost cuvantul romanesc "infiere" care era expresiv, clar, si unic pentru ca nu-si gasea echivalentul in engleza, germana ori franceza. Analfabetii care au schimbat cuvantul infiere cu cuvantul adoptie nu stiau ca "a infia" inseamna in limba romana ca faci pe cineva fiul tau/fica ta si ca o limba nationala nu este numai un instrument de comunicare ci si un mod in care un popor spune: "acesta sunt eu, astfel gandesc!"
... revin la subiect ... infierea este o fictiune juridica iar fictiunea, ca reprezentare imaginara este (in constructia oricarei fictiuni pornim de la ideea ca realitatea este alta iar la contructia fictiunii numite infiere [ma rog, de dragul vostru ii zic si
adoptie"] pornim de la premisa ca infiatul nu este fiul infietorului) (ca si prezumtia)
o modalitate prin care se creeaza o "realitate juridica" adica
o realitate conventional acceptata Urmeaza ca din perspectiva dreptului fictiunea juridica este un artificiu creat prin constructie legislativa prin care realitatea factuala este inlocuita cu "realitatea juridica" exprimata si consacrata in textul normativ.
Pseudodivagatie: Exceptia, ca modalitate de abatere de la o regula apare in drept intotdeauna la intersectia a doua principii Doar acolo unde un principiu se suprapune altuia vom avea o exceptie. De aceea, in dreptul civil, exceptiile nu trebuie memorate de studentii in drept ci se pot memora regulile dupa care se formeaza acestea.
Acum, avand in minte cele de mai la deal, sa vedem de ce ar fi dorit legiuitorul sa incalce principiul irevocabilitatii donatiilor oferind pe cale de exceptie oricarui donator o cale usoara (pe vremuri asa era) de a-si revoca donatia prin dobandirea unui fice/fiu fictiv? Eu nu vad nici un motiv.