avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Diferenta intre \"a avea\" o religie si \"a nu avea\"
Discuție deschisă în Cultură generală

Diferenta intre "a avea" o religie si "a nu avea"

M-am gandit la acest subiect citind status-ul utilizatoarei gi_jane2 (pentru care am tot respectul) din 23 Septembrie a.c.: Daca oamenii sunt atat de rai, avand o religie, cum ar fi, daca nu ar avea-o? (Benjamin Franklin)

Poate ar fi mai buni… ca nu s-ar mai crede nici unul mai bun decat celalalt – macar din punct de vedere religios…

Fiecare adept al unei religii e convins: “religia mea este cea adevarata”.
Dar care este… religia “adevarata”? Pe ce criterii se considera o religie mai adevarata decat alta?

Fara “existenta” religiei probabil ca ar fi fost ceva mai putine razboaie (a se vedea numai “cruciadele” )… si sigur ar fi fost mai putina varsare de sange: a se vedea Inchizitia, Jihad… etc care au fost / sunt “inspirate” de religie…
Cel mai recent răspuns: dgnConsulting , Contabil 02:13, 23 Noiembrie 2010
Cu permisiunea dumneavoastra, ma alatur acestor opinii, incercand sa comentez un aspect pe care oamenii il confunda. Acesta este credinta. Religia este un fel de invelis, este o forma de manifestare. Din aceasta perspectiva, avem oameni religiosi, dar necredinciosi, si oameni credinciosi, fara sa fie religiosi.
Chiar daca pare un paradox, religia se invata, se intelege la fel ca filozofia, dogmatica fiind baza ei. Schismele au la baza doua componente:traditiile popoarelor si orgoliul, nu manifestarea credintei. Traditia are de-aface mai mult cu miturile locale decat cu invatatura religioasa. La traditie, daca mai adaugam orgoliul unui lider religios, avem configurata o secta.
Liderii religiosi sunt ascultati de cei carora li se adreseaza, mai ales daca acestia acuza (si acuza vehement) practicantii altor culte. N-am auzit un lider religios sa recunoasca un adevar rostit de o biserica "opozanta". Probabil ca nici nu vom auzi cata vreme se disputa universalitatea unei biserici, nu a unui Creator.
N-am descoperit pana acum o definitie clara a ceea ce inseamna Divinitate, totul rezumandu-se la atribute, care lasa loc de interpretare. Argumentarea se bazeaza pe scrierile biblice, dogmatica nefacand altceva decat sa explice Biblia.
Nu contest nimic din ce inseamna religie, dar nu pot sa accept ce spun preotii - care nu prea trec pe la cursuri - referitor la supunerea neconditionata si nu pot accepta misoginismul din Biserica. Pentru ca este misoginism.

:) Eu consider ca este un subiect nu numai frumos, dar si generos...
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Septembrie 2010
elena138, utilizator
Titlul subiectului ne indreapta catre analizarea "hainei", dar continutul mesajului initial ne invita sa analizam si "corpul" purtator de "haina".
Personal m-am indepartat mult de biserica, intelegand prin asta practicarea religiei cu tot ce tine de ritualuri, dus la biserica in rand cu enoriasii in zilele programate pentru una sau alta din felurile de slujbe.
Imi place sa intru in biserica atunci cand simt nevoia si nu apelez niciodata la preot. Am avut cateva experiente urate in copilarie si mai apoi in adolescenta cu asa-zisii unsi ai lui Dumnezeu pe pamant si asta mi-a fost deajuns.
Dar preceptele de baza le respect pentru ca asa am fost educata in familie
Sunt o persoana credincioasa si atat.
elga50 a scris:

Titlul subiectului ne indreapta catre analizarea "hainei", dar continutul mesajului initial ne invita sa analizam si "corpul" purtator de "haina".
Personal m-am indepartat mult de biserica, intelegand prin asta practicarea religiei cu tot ce tine de ritualuri, dus la biserica in rand cu enoriasii in zilele programate pentru una sau alta din felurile de slujbe.
Imi place sa intru in biserica atunci cand simt nevoia si nu apelez niciodata la preot. Am avut cateva experiente urate in copilarie si mai apoi in adolescenta cu asa-zisii unsi ai lui Dumnezeu pe pamant si asta mi-a fost deajuns.
Dar preceptele de baza le respect pentru ca asa am fost educata in familie
Sunt o persoana credincioasa si atat.


Asta voiam sa spun, dar nu vreau sa para ca inclin spre una sau alta dintre situatii, mai ales ca omul poate avea reactii absolut contradictorii, in situatii diferite.
In ceea ce priveste continutul dicutiei, cred ca respectarea Decalogului (stiu ca dv. il cunosteti), este baza pentru evitarea conflictelor de orice natura: morala, sociala, religioasa, juridica. Sau, altfel spus, bunul-simt ori cei 7 ani de-acasa.
In ce-i priveste pe preoti, eu cunosc cativa - preoti, restul sunt popi. Diferenta intre ei este atat de mare, incat par sa fi studiat concepte contrare.
elena138, punctati exact (si nu doar dumneavoastra)…

Am cunoscut o persoana care a ales sa ceara sa fie “stearsa” din evidentele bisericii ortodoxe - dupa “scandal” a reusit. Nu comentez motivele pentru care a cerut aceasta dar ideea principala a fost ca nu se considera obligata sa respecte dogme cat timp are credinta in divinitate - oricum s-ar numi aceasta divinitate.

Aceasta persoana, cand a trebuit sa schimbe cartea de identitate, a declarat “credincios fara confesiune” dar a fost inregistrata ca fiind “fara religie”… Diferenta este enorma… cel putin asa cred… chiar daca la prima citire pare corect.

Cred ca sunt foarte putini cei care fac / pot face deosebirea intre religie si credinta.
Exista oameni care nu sunt botezati in spiritul vreunei religii dar care cred in existenta unei “forte supreme”. Multi dintre acestia sunt catalogati – gresit – ca fiind atei. Ori, chiar nu cred ca exista atei in adevaratul sens al cuvantului… Daca ar exista ar refuza (ca o ultima dorinta, sa zicem) - inca in viata fiind (logic :) - anumite “servicii funerare” ce se fac dupa moarte; ar cere sa nu fie ingropati / incinerati cu preot si multe altele.
Cat timp un om care in timpul vietii s-a declarat ateu va fi inhumat in cultul funerar al unei religii cred ca a trait o viata in minciuna – numai pentru a fi “mai cu motz”… Sigur ca nu-i va pasa acelei persoane ce se spune despre ea dupa moarte, dar… totusi…

De aceea ma gandesc ca fara religie, dar cu credinta, oamenii ar putea fi mai buni. Cand raportam credinta la anumite dogme religioase incepem sa facem greseli…

(Si) din acest motiv cred ca religia mai mult divizeaza decat uneste oamenii… Credinta ii poate uni.
Eu spun ca religia nu are nicio valoare fara credinta, religia nu este nimic mai mult decat un set de instructiuni care il conduc pe omul credincios la cunoasterea celui in care crede. Omul care nu ajunge la acest punct (cunoasterea DUMNEZEULUI sau) ori nu a inteles religia pe care o are, ori a ales o religie falsa.
Din fericire majoritatea oamenilor din ziua de azi au inca credinta (credinta care le este insuflata inca de la nastere), dar, din pacate, nu mai cred in religie; iar pentru aceasta dezorientare marea vina o are chiar "religia".
Eu recomand celor care au credinta sa si-o pastreze si sa si-o urmeze si in mod sigur vor gasi si religia... dar mare grija pe unde / cum cautati si mai ales la cine cereti informatii (exista oameni care isi pierd rabdarea si ajung sa creeze idoli, ii picteaza frumos cu doua-trei adevaruri si ajung sa pacaleasca si pe altii)... urmati carari umblate...

Alte discuții în legătură

Despre biblie handsu handsu Bibilia contine interdictii si recomandari , care nu mai pot fi valabile pentru omul zilelor noastre ? (vezi toată discuția)
In ro, statul e separat de biserica?! trope_doi trope_doi Primind o invitatie la \"inaugurarea” \"Anului Darwin”, am aflat ca [u]in RO nu se preda in scoli teoria evolutionista... Chiar e adevarat[/u]?! Nu ... (vezi toată discuția)
Incinerarea corpului lui sergiu nicolaescu si reactia bor Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]Unu. [/b]Se pare ca Sergiu Nicolaescu a dispus prin testament ca trupul lui sa fie incinerat. E dreptul fiecaruia sa faca ce doreste - in limitele legii, ... (vezi toată discuția)