ghola a scris:
Nicolae Ciubotaru a scris
"Se incepe cu emiterea catre beneficiar a facturii proforme ( fara valoare contabila ci doar informativa ).
La data cand plateste la banca te anunta şi eliberezi factura."
de ce trebuie factura proforma????
Codul fiscal specifica
"Art. 48. - (1) Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile aferente realizarii venitului....
Stimata Doamna Angelica Ioan
Imi trebuie din motive practice.Doamna Andreea spune mai sus inregistrezi numai ce incasezi si e corect . Apoi cineva spunea ca la finante esti judecat dupa valoarea facturilor emise nu dupa incasari. Si aceasta e iarasi corect.
In registrul de incasari si plati eu inregistrez toate facturile fie ca le incasez fie ca le platesc in ordinea cronologica in ziua in care le-am emis sau au fost emise asa cum prevede legea.Daca o factura de incasat nu o trec imediat ce am intocmit-o intre timp mai am si alte facturi de inregistrat care asteapta la coada si s-ar putea ca asta sa dureze chiar luni de zile pana vine plata sau sa nu mai vina si poate ca colac peste pupaza si un control, si poate ca vraiste in acte si multe altele.
Daca o inregistrez imediat s-ar putea sa patesc ca si Jack Electro la declaratia 200, care trebuie sa faca stornari la facturile neplatite si sa dea explicatii peste explicatii ca ce si cum..Cred ca e o complicatie sa repar ceva ce puteam sa evit de la inceput.
Intotdeauna cand am emis factura proforma mi s-a platit chiar a doua zi. Nici la contractare nici la eliberarea facturilor proforme nu ma grabesc fara sa fiu aproape de certitudine ca le voi si incasa. Dar nu se stie ce poate aduce ziua urmatoare si fac factura proforma.
cu toata stima si consideratia Nicolaie Ciobotaru