avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1750 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... plata impozitului pentru PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

plata impozitului pentru PFA

Detin un PFA, iar anul trecut am lucrat cu o societate comerciala in baza unui contract de comision, ce avea ca obiect prestari servicii. Intrebarea mea daca impozitul de 16% trebuie sa il platesc eu integral, sau firma pentru care am lucrat trebuie sa plateasca 10%, si eu restul de 6%, avand in vedere faptul ca in contract nu este specificat acest lucru si daca trebuie sa mai platesc si la asigurarile de sanatate. Eu am taiat factura si chitanta pentru fiecare plata de la firma.Pana la ce data pot depune declaratia si cand trebuie platit impozitul? Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: pge71 , utilizator 16:00, 20 Ianuarie 2009
Nu prea mi se pare logic... dar pe de alta parte nu sunt contabil.
Spre deosebire de societatile comerciale care datoreaza impozit pe profit sau impozit pe venit functie de veniturile facturate (si respectiv cheltuieli facturate- la platitorii de ipozit pe profit ) PFA-urile datoreaza impozit pe venit functie de venituri incasate si chetuieli care au fost platite in cursul exercitiului financiar.
A se vedea Cod fiscal art.48 alin.(2) a) si alin. (4) b)
jack electro a scris:

... am emis facturi catre o firma cu care am avut relatii de buna colaborare cativa ani, dar care acum este aproape de faliment si nu mi-a achitat facturile emise...


Un contabil va poate lamuri cu siguranta cum sa iesiti din incurcatura. Sunt multi pe avocatnet. Intrebati direct la sursa nu asa la general.
Rezolvare personala preventiva corespunzatoare unei consultante data de un expert contabil inanite de a incepe activitatea cu incasari si plati.
Se incepe cu emiterea catre beneficiar a facturii proforme ( fara valoare contabila ci doar informativa ).
La data cand plateste la banca te anunta şi eliberezi factura.


Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Nicolae Ciubotaru a scris
"Se incepe cu emiterea catre beneficiar a facturii proforme ( fara valoare contabila ci doar informativa ).
La data cand plateste la banca te anunta şi eliberezi factura."

de ce trebuie factura proforma????
Codul fiscal specifica
"Art. 48. - (1) Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile aferente realizarii venitului, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cu exceptia prevederilor art. 49 si 50.

(2) Venitul brut cuprinde:

a) sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii;

ghola a scris:

Nicolae Ciubotaru a scris
"Se incepe cu emiterea catre beneficiar a facturii proforme ( fara valoare contabila ci doar informativa ).
La data cand plateste la banca te anunta şi eliberezi factura."

de ce trebuie factura proforma????
Codul fiscal specifica
"Art. 48. - (1) Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile aferente realizarii venitului....


Stimata Doamna Angelica Ioan

Imi trebuie din motive practice.Doamna Andreea spune mai sus inregistrezi numai ce incasezi si e corect . Apoi cineva spunea ca la finante esti judecat dupa valoarea facturilor emise nu dupa incasari. Si aceasta e iarasi corect.
In registrul de incasari si plati eu inregistrez toate facturile fie ca le incasez fie ca le platesc in ordinea cronologica in ziua in care le-am emis sau au fost emise asa cum prevede legea.Daca o factura de incasat nu o trec imediat ce am intocmit-o intre timp mai am si alte facturi de inregistrat care asteapta la coada si s-ar putea ca asta sa dureze chiar luni de zile pana vine plata sau sa nu mai vina si poate ca colac peste pupaza si un control, si poate ca vraiste in acte si multe altele.
Daca o inregistrez imediat s-ar putea sa patesc ca si Jack Electro la declaratia 200, care trebuie sa faca stornari la facturile neplatite si sa dea explicatii peste explicatii ca ce si cum..Cred ca e o complicatie sa repar ceva ce puteam sa evit de la inceput.
Intotdeauna cand am emis factura proforma mi s-a platit chiar a doua zi. Nici la contractare nici la eliberarea facturilor proforme nu ma grabesc fara sa fiu aproape de certitudine ca le voi si incasa. Dar nu se stie ce poate aduce ziua urmatoare si fac factura proforma.

cu toata stima si consideratia Nicolaie Ciobotaru
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Contabilitate pfa after-school nucsa nucsa Buna ziua .Eu am mai multe intrebari.Va rog sa ma ajutati.C:sorry:um se tine contabilitatea pfa la after-school?, ce registre se folosesc si de unde se pot ... (vezi toată discuția)
Pfa - impozitul pe venit se inregistreaza la data emiterii facturii sau la incasare? alexberi alexberi Impozitul pe venitul din emiterea unei facturi se inregistreaza in contabilitate la emiterea facturii (asa cum se face pentru TVA) sau la data incasarii ... (vezi toată discuția)
Inregistrari rjip si jurnale cumpatarari/vanzari acatanas acatanas Buna ziua, am cateva intrebari , nu inteleg foarte bine cum sa procedez. Sunt PFA neplatitor de TVA, sistem real, prestari servicii . In medie emit 2-3 ... (vezi toată discuția)