In registrul de incasari si plati eu inregistrez toate facturile fie ca le incasez fie ca le platesc in ordinea cronologica in ziua in care le-am emis sau au fost emise asa cum prevede legea
Domnule Nicolae Ciubotaru
Nu vreau sa va suparati procedati incorect ptr.ca Registrul jurnal de incasari si plati se foloseste ca "Formular tipizat fara regim special. Document contabil in care se inregistreaza zilnic in mod cronologic, operatie cu operatie, incasarile si platile efectuate in numerar si cele facute prin contul de decontare de la banci. Serveste ca: - document de inregistrare a incasarilor si platilor; - document de stabilire a situatiei financiare a contribuabilului, care conduce evidenta contabila in partida simpla; . - proba in litigii."
DAR consider ca avand un contract, factura o emit conform prevederilor din contract. Una este emiterea facturii alta este incasarea. Declararea si impozitarea se face la veniturile incasate.
Vedeti legiuitorul nu a prevazut acelasi lucru si pentru soc. comerciale. Acestea emit facturi, constituie si platesc impozitul (si tva-ul daca este platitor ) luna sau trim. urmator emiterii acesteia.
Stimata Doamna Angelica Ioan
Nu am de ce sa ma supar . E posibil sa aveti dreptate ca procedez incorect.
Am argumente pentru care procedez asa.
1. Sfatul expertului contabil de la inceput
2. "Verdele" pe care l-am primit de la un consultant fiscal inainte de a preda situatia la finante
3. Acceptul fara probleme a sumelor datorate statului de verificatorul de la finante
4.Registrul jurnal de incasari si plati pe care il detin are snuruire , numerotare pagini si stampila pe hartie snur de la finante de cand am inceput activitatea.
5. La felul documentului trec documentul bancar cu care s-a facut plata sau chitanta cu nr iar la felul operatiunii serie nr. factura emisa sau primita.
Nu am avut probleme si daca voi avea voi pune doi consultanti unul pe probleme fiscale altul pe contabilitate sa-mi platesca consultanta si daunele produse . Dar nu cred ca v-a fi cazul.
6. Ziua de facturare coincide cu ziua de plata ( platesc la sume mici pe loc factura care mi se emite sau emit ordinul de plata bancar) sau de incasare.
7 E un mod foarte eficient de lucru.
cu toata stima si consideratia Nicolaie Ciobotaru
d-nule N. Ciobotaru
Eu am cu totul alta viziune despre "factura proforma".
Factura proforma (Proforma Invoice) - exportatorului îi este solicitată înainte de
expedierea mărfurilor ca, în baza acesteia, importatorul să procedeze la obţinerea
unei licenţe de import, deschiderea acreditivului, efectuarea eventualelor plăţi în
avans. Factura proforma nu are valoare comercială, totuşi uneori, în cadrul unei
oferte înlocuieşte lista de preţuri iar, pe baza înţelegerii dintre părţi, factura proforma
semnată de cele două părţi poate înlocui contractul. Factura proforma este utilizată
frecvent, deoarece permite exportatorului să obţină confirmarea că importatorul are
suficiente fonduri pentru achiziţionarea mărfurilor în conformitate cu reglementările
valutare sau cele privind regimul importurilor din ţara sa.
Din o experienta lunga dar colaterala am constatat urmatoarele:
- este mentionata in Normele la Codul fiscal pentru cazul accizelor la ulei mineral in sensul ca ar fi o factura temporara pana se determina exact densitatea uleiului, dupa care se face factura;
- nu este mentionata in Regidtrul formularelor comune pe economie ;
Din observatiile mele, rezulta ca factura proforma este totusi folosita mai des de institutiile bugetare sau societatile de leasing si de firme in relatii cu institutii bugetare:
- o institutie de stat nu poate face o cheltuiala pana nu face un referat de aprobare a unei cheltuieli la care ataseaza si factura proforma care sa arate costul, pentru a vedea daca se incadreaza in bugetul aprobat al lunii;
- o institutie de stat nu poate face o cheltuiala mai mare pana nu are cel putin 3 oferte, care iau forma acestor facturi proforma de la cel putin 3 furnizori.
Concluzia ar fi ca "factura proforma" nu este un document contabil sau fiscal ci este o adresa informativa, factura proforma este o promisiune.
Acestea sunt constatarile mele, bazate doar pe observatii.
Stimata Doamna Angelica Ioan
Viziunea dvs. este corecta. Factura proforma nu are valoare contabila , nici fiscala ci doar informativa. Acest aspect l-am specificat anterior si este baza care ma face sa o utilizez eficient pentru a scapa de complicatii inutile. Utilitatea pe care o prezentati este incontestabila.
Dar cred ca nu puteti nega si utilitatea de folosinta in cazul modului meu personal de lucru bazat pe solutii prezentate contra cost de specialisti intrun domeniu ingust si cu acces dificil pentru cei ce nu sunt in bransa. Eu imi platesc serviciile pe care altii mi le presteaza, pentru care au depus efort si timp si din care isi castiga painea nu totdeauna suficienta si de calitate. Asta e realitatea. Toti vor indrumari dar uita ca cei care le dau sunt si ei muritori ca ei , au o familie si poate niste copii de intretinut. Eu dau indrumari gratuit pentru ca am tot ceea ce imi trebuie.
Daca as fi administrator al acestrui site as afisa si contul celor din top zece , ca poate ca din greseala, unii putini e adevarat in afara de multumiri se mai gandesc ca pot jertfi din putinul lor si pentru cei care iau ajutat sa isi rezolve o problema care altfel nu ar fi avut nici o sansa de reusita.
Mai apare un aspect. Cel al proprietatii intelectuale. Unii din exces de zel il incalca furnizand informatii care cad sub influenta legii privind protectia. Nu putem face pomana cu averea altora. Unii nu prea inteleg acest aspect.
Va urez succes in activitatea dvs. in care observ ca va implicati foarte serios Nicolaie Ciobotaru
daca ati convenit sa -ti retina 10% firma care te platea, atunci acestia erau stopaj la sursa..si ei trebuiau sa-i vireze in contul tau...pe CIF tau. Deci mergi la Administratie si vezi daca s-au platit. Diferenta de 6% plus contributia la sanatate si la casa de pensii la nivelul salariului minim trebuia sa o virezi tu...trebuia sa-ti faci contract cu ei.