avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... plata impozitului pentru PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

plata impozitului pentru PFA

Detin un PFA, iar anul trecut am lucrat cu o societate comerciala in baza unui contract de comision, ce avea ca obiect prestari servicii. Intrebarea mea daca impozitul de 16% trebuie sa il platesc eu integral, sau firma pentru care am lucrat trebuie sa plateasca 10%, si eu restul de 6%, avand in vedere faptul ca in contract nu este specificat acest lucru si daca trebuie sa mai platesc si la asigurarile de sanatate. Eu am taiat factura si chitanta pentru fiecare plata de la firma.Pana la ce data pot depune declaratia si cand trebuie platit impozitul? Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: pge71 , utilizator 16:00, 20 Ianuarie 2009
Buna ziua,

Asi avea si eu o intrebare.
In cazul in care esti angajat cu carte de munca si ai si PFA mai trebuie platit ca si persoana fizica autorizata contribuita CAS si FASS ?

Multumesc.
Da, se platesc, legile care reglementeaza aceste obligatii (19/2000 respectiv 95/2006) prevad aceasta obligatie.
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2008
ContSters20980, utilizator
Andreea Lisievici a scris:

Da, se platesc, legile care reglementeaza aceste obligatii (19/2000 respectiv 95/2006) prevad aceasta obligatie.



Pentru CAS legea prevede
In Ordinul M.M.P.S. nr.315/2000 pentru aprobarea normelor metodologice privind aplicarea prevederilor art. II din O.U.G. nr.41/2000, la pct.3 este precizat faptul ca “se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare, respectiv a plăţii contribuţiilor pentru asigurări sociale, persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1), pct. IV, lit. a), b), c) şi d) din Legea nr. 19/2000, dacă se regăsesc şi în una din următoarele situaţii:

- desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă
referitor la FASS
Potrivit art. 257 alin.(1) din Legea 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, “persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1)”.

Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte conform alin.(2) al art.257 din Legea 95/2006 sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
anul acesta 5.5 %.

Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2008
ContSters42967, utilizator
Ce bine ca modificam legea prin ordin...
Firma cu care lucrez ca Pfa vrea sa imi retina 10% impozit dar eu am depus deja declaratia estimativa la fisc pe o suma destul de mare si nu imi convine, stiu ca atunci cand ai de luat bani de la stat ii vezi greu sau deloc.
Nu pot sa evit sa-mi opreasca firma cei 10% stopaj la sursa? Vor sa incheiem un contract de prestari servicii pt consultanta in afaceri.
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2009
pge71, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate pfa after-school nucsa nucsa Buna ziua .Eu am mai multe intrebari.Va rog sa ma ajutati.C:sorry:um se tine contabilitatea pfa la after-school?, ce registre se folosesc si de unde se pot ... (vezi toată discuția)
Pfa - impozitul pe venit se inregistreaza la data emiterii facturii sau la incasare? alexberi alexberi Impozitul pe venitul din emiterea unei facturi se inregistreaza in contabilitate la emiterea facturii (asa cum se face pentru TVA) sau la data incasarii ... (vezi toată discuția)
Inregistrari rjip si jurnale cumpatarari/vanzari acatanas acatanas Buna ziua, am cateva intrebari , nu inteleg foarte bine cum sa procedez. Sunt PFA neplatitor de TVA, sistem real, prestari servicii . In medie emit 2-3 ... (vezi toată discuția)